16/08/2016


Logistieke netwerken moeten tegen een stootje kunnen. Netwerken mogen niet omvallen bij een vlaagje tegenwind of een vleugje voorspoed. Maar waaraan herken je nu eigenlijk een robuust netwerk? In deze blog ontrafelen we de term robuustheid en laten we zien wat het in de praktijk nu eigenlijk inhoudt.

 

Logistieke netwerken

Een logistiek netwerk wordt ingericht om materialen aan te voeren, de materialen te verwerken tot producten en deze ten slotte bij klanten af te leveren. Steeds belangrijker worden ook de retourstromen terug naar de leverancier.

Zulke netwerken zijn vaak heel complex met fabrieken, magazijnen en winkels over de hele wereld. Tussen de locaties stromen goederen van ruwe materialen, componenten, modules tot eindproducten. De goederen veranderen tijdens de reis door het netwerk vaak van karakter én van eigenaar. Door de verandering van eigenaar is de zichtbaarheid van goederen vaak slecht en komt informatie traag en verdraaid door bij de betrokken spelers.

Deze complexiteit en de steeds hoger wordende klanteisen vragen om nieuwe technieken bij het ontwerpen van een logistiek netwerk. Bij zo’n ontwerp worden strategische keuzes gemaakt over het aantal, de locatie en capaciteit van fabrieken en magazijnen en de wijze waarop de goederenstroom wordt aangestuurd.

 

Robuust netwerk

Een logistiek netwerk richt je voor langere tijd in. Zo’n netwerk moet volgens de kenners dan ook robuust zijn en risico-ongevoelig, veerkrachtig en adaptief. Maar wat betekenen die begrippen eigenlijk? Ze klinken helder en duidelijk. Maar als je ze als manager probeert te vertalen naar concrete keuzes, en hoe je de keuzes vervolgens naar de dagelijkse praktijk van de operatie moet vertalen, wordt het lastiger.

De verschillende kenmerken ontrafeld op basis van frequentie en impact:

  • Risico-ongevoelig: als een netwerk bestand is tegen, of voorbereid op, gebeurtenissen die een grote impact hebben (op de stroom van goederen door het netwerk) en dus ernstig kunnen verstoren. Als de gebeurtenis relatief zeldzaam is zul je correctieve maatregelen willen nemen voor als het gebeurt (rampenplan). Komt de situatie regelmatig voor, dan zit er maar één ding op: je zult je netwerk anders moeten inrichten.
  • Veerkrachtig: als een netwerk bestand is tegen stootjes. De frequentie is meestal groot. De aard is wel  bekend, maar de precieze tijd en omvang niet. De impact is echter goed te overzien. Oplossingen kunnen vaak lokaal gevonden worden of in onderling overleg (met netwerkpartners).
  • Adaptief: Als de menselijke factor in een netwerk van goede kwaliteit is. Heb je de goede mensen aan boord? Herkennen zij problemen en kunnen zij inschatten wat de consequenties zijn om vervolgens met creatieve oplossingen te komen die snel worden geïmplementeerd?

Uiteindelijk herken je een robuust netwerk dus aan de volgende kenmerken: het is bestand tegen grote schokken door rampenplannen of herinrichting. Het is bestand tegen kleine schokken door het inbouwen van veerkracht. En het geniet een sterk oplossend vermogen door de mensen in de organisatie. 

Een schematische samenvatting, welke maatregelen je onder verschillende onzekere omstandigheden kunt nemen om tot een robuust logistiek netwerk te komen:

Deze blog is gebaseerd op het uitgebreide expert-artikel dat eerder werd gepubliceerd op Logistiek.nl. Ben je benieuwd naar mogelijke oplossingen op gebeurtenissen uit de praktijk: zoals fluctuaties in de klantvraag of kwaliteitsproblemen bij een leverancier? Lees dan zeker het expert-artikel.

 

Heb je vragen over robuuste netwerken in de praktijk of over hoe je het netwerk van jouw organisatie robuust te maken en te houden? Neem dan gerust contact met mij op!

Monique van den Broek

 

P.S. Benieuwd hoe je nu zo’n robuust netwerk opzet én in stand houdt? Volg het stappenplan in deze blog
Of lees Een robuust logistiek netwerkontwerp in de praktijk waarin we, geïnspireerd door een case van een van onze klanten, laten zien hoe het in de praktijk in zijn werk gaat.

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg CQM op LinkedIn!

 

Monique van den Broek
Monique van den Broek helpt je graag verder Neem contact op