In de glastuinbouw is veel warmte nodig. Bij  de productie daarvan wordt door veel kwekers ook elektriciteit opgewekt, die ze kunnen verkopen op de APX-elektriciteitsmarkt. Het spel van in- en verkopen van energie is boeiend, maar tijdrovend. Tot nu toe. Want speciaal voor energiespecialist AgroEnergy ontwikkelde CQM de intelligentie in de softwaretool BiedOptimaal: ‘De automatische piloot voor jouw APX.’


Voorspellen en optimaliseren van energiehandel

AgroEnergy is dé energiespecialist voor de Nederlandse agrarische sector en is marktleider in de glastuinbouw. Het bedrijf helpt kwekers om optimale resultaten uit hun energiehandel te realiseren. Via handelsplatform EnergyManager kunnen de kwekers zelf elke dag  in energie handelen op de APX markt, waar vraag en aanbod van elektriciteit bij elkaar komen en de prijzen worden bepaald. Ze moeten dan wel een dag van tevoren voor ieder uur aangeven wanneer, hoeveel en tegen welke prijs zij elektriciteit willen aanbieden. Het is daarom van groot belang om te kunnen voorspellen hoeveel energie zij morgen nodig hebben in de kas en op welk moment zij die energie het beste kunnen opwekken, wanneer de energieprijzen het gunstigst zijn. Het energiespel bestaat dus vooral uit goed voorspellen aan de ene kant en optimaliseren aan de andere kant. Twee zaken waar CQM veel ervaring mee heeft. 

 

CQM ontwikkelt softwaretool BiedOptimaal

BiedOptimaal stelt kwekers in staat om tegen zo laag mogelijke kosten hun vraag naar warmte en CO2 in te vullen, waarbij gekeken wordt naar een optimaal resultaat voor de komende vier dagen. De output van BiedOptimaal is een APX-bieding voor de volgende dag, die volledig geautomatiseerd wordt ingelezen in de energieportal van AgroEnergy. De kweker kan de bieding eerst zelf nog controleren, maar kan er ook voor kiezen om de bieding zonder omkijken naar de APX-markt te laten gaan. Het resultaat op de APX wordt vervolgens door AgroEnergy ingelezen en vertaald naar stuurinformatie voor het geautomatiseerd aan- en uitzetten van de installaties van de kweker. Op deze manier hoeft hij zich niet meer dagelijks met de korte termijn elektriciteitsprijs en de invulling van zijn energiebehoefte bezig te houden, maar kan erop vertrouwen dat BiedOptimaal een zeer succesvolle APX-bieding genereert, passend binnen zijn energiestrategie.

 

Samenwerking met CQM

Hoofd productontwikkeling Fieke Rijkers van AgroEnergy was degene die besloot om een externe partij bij de ontwikkeling van BiedOptimaal te betrekken: ‘Aanvankelijk waren er twijfels of een extern bureau voldoende kennis van onze specifieke markt zou kunnen hebben. CQM heeft ons hierin niet teleurgesteld en had de essentie van de problematiek snel te pakken. BiedOptimaal is heel enthousiast ontvangen door de kwekers, omdat het hen echt ontzorgt. De tool is momenteel het pareltje van ons bedrijf.’ Ook AgroEnergy’s productontwikkelaar Loes Raijmakers is erg te spreken over de samenwerking met CQM: ‘De focus en flexibiliteit vielen me het meest op. Al heel vroeg had CQM door hoe gevoelig het eindresultaat was voor de resultaten van de verschillende deelmodellen, waaronder de voorspelling van de warmtevraag en de prijsontwikkeling. Hierdoor werden precies de juiste accenten gelegd.’ 

 

Stel jouw vraag

Wil je weten wat forecasting en optimalisatie in jouw organisatie kunnen opleveren? Neem dan contact op met Jacob Jan Paulus of  Arno van den Eijnden. Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Openbaar maken en/of verveelvoudigen van teksten/beelden is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van CQM.
Fotocredits: CQM en BiedOptimaal.

Arno van den Eijnden
Arno van den Eijnden helpt je graag verder Neem contact op