Maak kennis met CARU Containers: een van de grootste containerhandelaren ter wereld. Het bedrijf verkoopt en verhuurt zowel nieuwe als gebruikte containers, waarbij de focus vooral op deze laatste groep ligt. Zeecontainers die al vele jaren zijn gebruikt om goederen te verschepen, krijgen een tweede leven, uiteraard met het oog op duurzaamheid. De containers van CARU vind je overal ter wereld. Van Afrika tot Amerika en van Azië tot Europa. CQM ontwikkelde samen met CARU een algoritme waarmee de containerhandelaar wereldwijd inzicht heeft in de supply chain, met als doel asset optimization. Hierdoor kan zij beslissingen met data ondersteunen, efficiënter werken en kosten besparen. Lees in ons caseverhaal meer over deze succesvolle samenwerking.

 

Complexe logistiek van CARU

     

 

 

 

 

 

     Paul Bremer,
     Data Analyst bij CARU Containers

“De container-business heeft een grote impact op het milieu, dat realiseren we ons bij CARU Containers al te goed. Overal ter wereld worden containers gebruikt om goederen te verschepen, voor vrijwel elke industrie. Onze klanten zijn resellers, eindgebruikers (bv. opslag voor bouwbedrijven) en expediteurs. Verplaatsingen van containers over de hele wereld vormen een complex mondiaal logistiek vraagstuk. De komende jaren willen we hier meer grip op krijgen. Daarnaast zetten we graag steeds meer stappen richting duurzaamheid, zodat de impact op het milieu verkleind wordt. Een van de stappen is dat CARU de eerste elektrische empty-containertruck in de Rotterdamse haven krijgt met elektriciteit van zonnepanelen op locatie in het CARU-depot. Daarnaast liggen we op koers om in 2024 onze B Corp-certificering te behalen”, vertelt Paul Bremer trots. 

“Bij CARU begrijpen we dat we pas echt stappen kunnen zetten als we op datagedreven wijze gaan sturen. Zonder data hebben we geen inzicht en is het moeilijker om altijd de optimale beslissing te nemen, zeker als er een bepaalde mate van onzekerheid mee gemoeid is. Daarom zochten we een partij die ons hierbij kon helpen. De reden om voor CQM te kiezen was vrij duidelijk: het is een vooraanstaande partij als het gaat om Operations Research en toepassingen in de logistieke sector. De ervaring in de transportwereld maakt CQM de ideale partner”, vult Paul aan.

 

Inzicht in gehele supply chain

Paul vertelt verder: “Een stap in het behalen van onze doelen is de tool die CQM samen met ons ontwikkeld heeft. Het algoritme geeft ons meer inzicht en controle over onze supply chain processen. Zo kunnen we de optimale containerbewegingen zien en toont de tool opties om proactief te handelen op verwachte tekorten en overschotten van containers in bepaalde locaties. Voorheen werden beslissingen onderbouwd met statische Excel-bestanden en deden we veel aannames op basis van kennis en ervaring. Deze hebben we nog steeds in huis, maar nu wordt dit ondersteund met een dashboard en de mogelijkheid om exact door te rekenen wat voor impact een keuze heeft. Daarnaast belden we over en weer naar kantoren in het buitenland en moesten we rekening houden met het tijdverschil. Dat is nu allemaal verleden tijd; we kunnen factbased beslissen en in een oogopslag zien wat er nodig is om vraag en aanbod wereldwijd op elkaar af te stemmen. Dit bespaart kosten en zorgt voor efficiëntere logistiek.”

 

 

Betere service door slimmere keuzes

Hij vervolgt: “De tool is op kleine schaal in gebruik genomen en de eerste resultaten zijn positief. We verwachten eind 2023 het algoritme op grote schaal te gaan gebruiken. Vanaf dan kunnen al onze medewerkers in het dashboard zien wat er speelt binnen onze supply chain. Daarnaast kunnen we slimmere keuzes maken, want de tool optimaliseert en onderzoekt door middel van scenarioplanning de robuustheid van elke keuze. Ook zit er een stukje forecasting in en met deze voorspellingen proberen we een aantal weken vooruit te kijken. Waar we voorheen bijvoorbeeld besloten om containers lokaal te verkopen, verhuren we deze nu voor eenmalig gebruik (one-way lease) en verkopen we de container op bestemming. We kunnen nu vooraf zien dat die beslissing op de langere termijn voor betere resultaten zorgt. De service richting onze resale klanten gaat aanzienlijk verbeteren, omdat we input geven voor hun voorraad management. Met de tool geven we beter inzage in aantallen containers en hun verwachte aankomst.”

 

Over de samenwerking

Jannet, Partner bij CQM: “Het CARU-project is zeer interessant omdat we écht samen aan de slag zijn gegaan. In een vooronderzoek bepaalden we waar Data Science de meeste waarde zou toevoegen. De combinatie van forecasting, optimalisatie en de overzichtelijke visualisatie in het dashboard leiden tot wereldwijd inzicht en globaal optimale keuzes.”

Paul sluit af met een mooi compliment: “Wanneer je een partij zoekt die sterk is in modelmatig denken en in het eigen maken van complexe materie, dan ben je bij CQM aan het juiste adres. Het is enorm prettig samenwerken met mensen die echt met je meedenken en wekelijks bij je op locatie willen zijn. Zo’n externe partij helpt je om af en toe uit te zoomen en na te denken over het oorspronkelijke doel. Zodat je samen jouw organisatie verder brengt.”

 

Meer weten over Data Science in de Supply Chain?

Wil jij ook met forecasting, optimalisatie of een intelligent dashboard waarde toevoegen aan jouw organisatie?
Neem contact op met Jannet, zij helpt je graag verder!

 

Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Jannet van Zante
Jannet van Zante helpt je graag verder Neem contact op