Transportonderneming Heisterkamp uit Oldenzaal is Europees marktleider in ‘trailertrucking’. De klant zorgt voor de goederenstroom en de belading van zijn trailers, Heisterkamp levert de ‘wielen’: trekker en chauffeur. De aanpak is zo succesvol, dat Heisterkamp de dienst inmiddels vanuit diverse Europese vestigingen aanbiedt. Tot voor kort planden deze vestigingen autonoom en was er geen gemeenschappelijke database. CQM hielp Heisterkamp om er één overkoepelend plansysteem van te maken. 


Heisterkamp wil maatwerk

Door de snelle expansie van Heisterkamp werd duidelijk dat de lokale, stand-alone operaties niet langer houdbaar waren. Voor meer efficiency, minder fouten en een beter overzicht wilden ze toe naar uniformiteit in één overkoepelend plansysteem. Een jaar lang bracht Heisterkamp samen met logistiek adviesbureau Cape Groep alle wensen in kaart. De conclusie: de complexe planning kan het best worden ondergebracht in een maatwerksysteem en daarvoor moet je bij CQM zijn.

 

ROTA

CQM ontwikkelde een applicatie die door Heisterkamp ROTA (Latijn voor ‘wiel’) werd genoemd. De eerste versie bestond uit een eenduidige inputmodule voor opdrachten en een digitale planlijst, die aan de buitenkant veel leek op het oude systeem en daarmee vertrouwd oogde voor de planners. Na de gebruikerstraining ging ROTA live en al snel bleek dat de planning in minder tijd kon worden gemaakt en dat het makkelijker werd om tijdelijk werkzaamheden van een andere plangroep over te nemen. Daarna voegde CQM stap voor stap nieuwe functionaliteiten toe aan het systeem: integratie van de communicatie met de boordcomputer van de trekkers, locatietracking middels een plan.cqm-kaart , de planning van de chauffeursinzet en een Ganttchart waarmee eenvoudig beschikbare trekkers gevonden kunnen worden.

 

Creatief meedenken en werken aan oplossingen

De ontwikkeling van ROTA is een schoolvoorbeeld van de manier waarop CQM graag met klanten werkt: een co-creatie waarbij we elkaars expertise maximal benutten. Dat vindt ook Devlin Scholten, Manager Operations van Heisterkamp: “De samenwerking is erg soepel en collegiaal. Bovendien past de CQM-werkwijze prima bij de no-nonsense mentaliteit van het Twentse Heisterkamp. Tijdens het hele project heb ik nooit nee gehoord, maar werd altijd creatief meegedacht en gewerkt aan een oplossing.”

 

Meer weten?

  • Wil je meer weten over de plan.cqm-kaart (op basis van OpenStreetMap), kijk dan ook eens op Routeplanningservice.
  • Wil je meer weten over plansystemen en/of kwaliteitsverbetering door maatwerk planning? Neem dan contact op met Geert Teeuwen.
  • Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Openbaar maken en/of verveelvoudigen van teksten/beelden is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van CQM.
Fotocredits: CQM en Heisterkamp.

Geert Teeuwen
Geert Teeuwen helpt je graag verder Neem contact op