Bij Fancom staat alles wat er bedacht en ontwikkeld wordt in het teken van het realiseren van superieure stalomstandigheden voor varkens- en pluimveehouders. Dat betekent: veel innovaties en nog meer slimme technologieën in de stalprocessen toevoegen. Het is niet voor niets dat Fancoms motto ‘Forward Thinking’ is. CQM werkte mee aan twee projecten. Zo beten we ons vast in een innovatieve ventilatieoplossing voor energiezuinige stallen en daarnaast in het verbeteren van het weegsysteem, voor een uiterst betrouwbare weging van pluimvee in de stallen. Om hier meer over te weten te komen, spreken we met Carel Weijand, MT-lid en Director Operations bij Fancom.


Carel Weijand is MT-lid & Director Operations bij Fancom. Hij vertelt enthousiast over een tweetal projecten waar we samen aan werkten.

 

 

Vertel eens iets over Smart Farming, wat houdt het in en waarom focust Fancom erop?

Carel: “Het is een slim stalsysteem dat allesomvattend is. Vanuit één centraal punt is er inzicht in alle stalprocessen en vanuit daar zijn deze ook aan te sturen. Denk aan ventilatie en verwarming, voer- en waterdistributie, verlichting, dierweging en eiertelling: alles wordt perfect geregeld en gemonitord. Connectiviteit is het sleutelwoord in Smart Farming: hoe kan alles met elkaar communiceren en hoe kunnen we in de toekomst er zelfs voor zorgen dat er voorspellingen kunnen worden gedaan?”
 

Wat hebben Fancom en CQM samen gedaan aan Smart Farming?

“In ons slimme stalsysteem zit een regelaar, vanuit daar zijn alle stalprocessen in te zien, aan te sturen en bij te sturen. Bijvoorbeeld de temperatuur in de stal en het in- en uitschakelen van ventilatoren. We wilden ook de onderlinge samenwerking van de ventilatoren in de stal optimaliseren en zochten daarvoor een geschikte partner. Maar, wij wilden niet een partij die alleen uitvoert wat er gevraagd wordt, wij wilden samenwerken met mensen die vooruitdenken. Ons concept en de eerste stappen voor dit idee lagen er, nu wilden we kijken welke stappen we nog meer konden zetten.”, vertelt Carel.

Hij vervolgt: “CQM heeft ons daar direct in overtuigd. Er kwamen ideeën voor een plug-and-play-systeem waarmee in de stallen zelf herkend wordt welke ventilatoren er geïnstalleerd zijn en hoe die zo efficiënt mogelijk ingezet kunnen worden, terwijl de luchtstromen perfect zijn. Om er uiteindelijk voor te zorgen dat de stallen zo energiezuinig mogelijk kunnen worden ge-exploiteerd, met een systeem dat zelf terugkoppeling geeft en leert van zijn eigen acties. In de toekomst willen we dat nog verder uitbreiden met bijvoorbeeld predictive maintenance, waarin het systeem automatisch aangeeft wanneer onderhoud nodig is. Kortom: we zochten een partner waarmee we kick-ass kunnen innoveren en waarmee we ons motto ‘Forward Thinking’ waar kunnen maken. Die partner hebben we in CQM gevonden.”


Carel Weijand (Fancom) en CQM'er Lieneke van Boxel bij de Smart Farming oplossing.


Wat brengen deze innovatieve oplossingen Fancom?

“Met de innovatieve ventilatieoplossing verwachten we dat het energieverbruik in de stallen met zo’n 20 procent daalt, dus dat brengt onze klanten heel veel. CQM heeft ons ook geholpen bij de optimalisatie van ons weegsysteem voor pluimvee, wat altijd al heeft gewerkt op een algoritme. Echter, we zagen mogelijkheden om dit algoritme aan te passen middels innovatieve wiskundige modellen. Waarom? Zodat we onze klanten een nog hogere precisie kunnen bieden en zo een voorsprong kunnen geven in de branche. Met de hoge nauwkeurigheid die het door CQM ontwikkelde algoritme biedt, kunnen onze klanten de beste voerstrategie toepassen en daarmee de goede balans vinden tussen de groeisnelheid van de dieren en de voerkosten. Ook kunnen onze klanten steeds beter ondernemen en vooroplopen in de markt, omdat zij geen verrassingen meer tegenkomen in hun stalprocessen, er minder verspilling is en de processen steeds meer verduurzamen.”, aldus Carel.
 

Tot slot geeft Lieneke van Boxel aan waarom deze projecten voor CQM zo interessant zijn.

Lieneke: “Het is interessant omdat we wiskundig gezien echt zijn uitgedaagd. We moesten oplossingen verzinnen voor onzekerheid in de data. We hadden wel de meetresultaten van de weegschaal, maar we hadden geen idee hoeveel dieren er op elk moment op de weegschaal stonden. Daar hebben we iets slims voor verzonnen. Daarnaast groeien de dieren natuurlijk en is een stal sowieso een dynamische omgeving dus moest het algoritme ook robuust zijn. Het is echt gaaf als het dan lukt om een algoritme neer te zetten dat betrouwbare resultaten geeft en dichtbij de werkelijkheid komt. Daarnaast laten deze projecten perfect zien dat data in zo’n grote diversiteit aan branches toegevoegde waarde biedt. Als we zo’n project dan ook nog eens mogen doen bij een opdrachtgever die ‘Forward Thinking’ als slogan heeft, dan gaan bij ons natuurlijke alle registers open om daar iets slims van te maken!”

 

CQM op LinkedIn volgen en nooit meer iets missen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

Wil je contact opnemen met Lieneke om de mogelijkheden voor optimalisatie binnen jouw organisatie te bespreken? Dat mag altijd!

Lieneke van Boxel
Lieneke van Boxel helpt je graag verder Neem contact op