CQM trots op vierde plaats in Kaggle-competitie

11/01/2016

CQM-consultants in data science wereldtop 

Ook dit jaar nam een team van CQM-consultants (in privétijd) deel aan de Kaggle-competitie. Met een fantastisch resultaat als gevolg: de vierde plaats. In een wereldwijd deelnemersveld met 1127 teams is dat een bijzonder knappe prestatie. Je zou zelfs kunnen stellen dat CQM op het gebied van data science bij de wereldtop hoort!

Kaggle is een data science community bestaande uit experts uit vele kwantitatieve velden en sectoren (informatica, statistiek, econometrie, wiskunde, natuurkunde). De meer dan 180.000 deelnemers zijn afkomstig uit meer dan 100 landen en 200 universiteiten. Op dit platform ontmoeten organisaties, die zelf geen toegang hebben tot geavanceerde machine learning, data wetenschappers en statistici die het leuk vinden om real-world data te mogen gebruiken om hun technieken te ontwikkelen. Kaggle biedt bedrijven een kosteneffectieve manier om deze 'cognitieve surplus' van 's werelds beste data wetenschappers te benutten. Dit gebeurt vaak via competities. Een jaarlijkse traditie is de Santa Challenge, die vanzelfsprekend rond de feestdagen wordt georganiseerd. 

De wereldwijde bezorging van 100.000 kerstcadeaus optimaliseren

De Santa Challenge wordt gehost door FICO, een toonaangevend software bedrijf in predictive analytics en decision management. De opdracht dit jaar: ‘Santa’s Stolen Sleigh’. De Noordpool is in rep en roer vanwege het nieuws dat de magische slee van de Kerstman is gestolen. En alleen de magische slee is in staat alle cadeautjes voor de hele wereld in één trip te bezorgen. Santa zal noodgedwongen alle cadeaus af moeten leveren met behulp van zijn ‘magic-less’ slee en roept met nog zo weinig tijd om een plan te bedenken de hulp van alle Kagglers in. De slee is verouderd en heeft gewichtsbeperkingen. Bovendien wil de Kerstman de inspanning van zijn vriendelijke rendieren Dasher, Dancer, Prancer en Vixen zo veel mogelijk beperken. De uitdaging is natuurlijk om de routes en ladingen van de Kerstman van en naar de Noordpool te optimaliseren. De start was op 1 december en afgelopen vrijdagnacht werd de competitie gesloten. Gedurende 38 dagen hebben Sander, Geert, Lieneke, Jeroen, Roel, Johan, Suzanne en Kevin hun hersens laten kraken over onderwerpen als datavisualisatie, continent partitionering en simulated annealing. In totaal stuurden ze twaalf oplossingen in, steeds een beetje beter… En uiteindelijk dus goed voor een plek in de top 5! CQM is vanzelfsprekend erg trots.

 

Dr. ir. Arjen Vestjens

Dr. ir. Arjen Vestjens

Managing Partner