08/02/2024


Afgelopen najaar verwelkomden we met enthousiasme de 8e (!) groep Tennet-medewerkers voor de CQM-training 'Data Science for Business'. Gemotiveerd om volledig vertrouwd te raken met de wereld van Data Science, namen deelnemers van zowel locatie Arnhem als Bayreuth (Duitsland) plaats in ons online Teams-klaslokaal. Ondanks de uitdagingen van online training, zoals de extra inspanning om gefocust te blijven en voor de trainer de kunst om iedereen betrokken te houden, deed iedereen actief mee. Alle lof voor de deelnemers!

 

Doel van de training

Het doel van deze training was het aanmoedigen van experts in de business om zich een kritische houding aan te meten richting Data Science: wat kan het wel en wat kan het niet, en wat zijn de juiste vragen om hierachter te komen? Aangezien de meeste deelnemers werkzaam zijn in de business en zelf geen Data Science uitvoeren, lag de nadruk op het begrijpen en toepassen van deze kennis in hun dagelijkse werk. Om hiertoe te komen werden deelnemers bewust gemaakt van veelvoorkomende valkuilen bij het toepassen van Data Science in de praktijk, en kregen ze tools aangereikt om hun werk meer op feiten en data te baseren. Mooie bijvangst bij het gezamenlijk volgen van deze training is het leren spreken van dezelfde Data Science taal: wat is de betekenis van allerlei buzz woorden zoals AI en welke methoden zijn wanneer relevant? 

 

Praktische toepasbaarheid

De structuur van de training was zorgvuldig opgebouwd, waarbij we Gartner's ladder volgden om deelnemers door zes essentiële blokken te leiden, gaande van descriptive analytics tot en met prescriptive analytics. Maar de Tennet-medewerkers werden niet alleen ondergedompeld in theoretische kennis. Zo waren er vier online games, elk ontworpen voor specifieke leermomenten. En door een element van plezier toe te voegen aan het leerproces blijft de leerstof ook beter hangen. Daarnaast werkten de deelnemers aan zes opdrachten, waardoor ze de kans kregen om de verworven kennis toe te passen op realistische scenario's. Dit hands-on aspect versterkte de praktische toepasbaarheid van de geleerde theorie.

Afb.1 - Ladder gebaseerd op het Analytics Maturity-model van Gartner.

 

Enthousiaste reacties van deelnemers onderstreepten het succes van de training:

  • “Real eye opener that big data is not the holy grail, big data has its own problems!”
  • “Very charismatic trainers with deep knowledge.”
  • “Really enjoyed the game; really helps to remember the learnings”
  • "Het starten met een oefening en iedereen laten zwemmen is super!"
  • "De onderwerpen van vandaag hebben mijn gedachten echt geprikkeld."
  • "Deze week ben ik al onderwerpen uit de training tegengekomen."

 

Datakracht bij Tennet

Ook deze groep Tennet-medewerkers is nu Data Science savvy; begrijpt wat het is én heeft vaardigheden ontwikkeld om deze kennis in hun dagelijkse professionele werkzaamheden toe te passen. Tennet investeert in de ontwikkeling van haar medewerkers, en op het gebied van Data Science zal dit vruchten afwerpen in een meer datagedreven en factbased werkomgeving. Dat maakt Tennet een geavanceerde speler in de energiesector, hierdoor kan ze flexibeler inspelen op veranderingen en beter bijdragen aan een betrouwbare en stabiele elektriciteitsvoorziening en de bevordering van duurzame energiebronnen.

 

Data Science for Business training 

De maatwerktraining Data Science for Business wordt specifiek op jouw wensen, behoeften en kennisniveau afgestemd. Maar bevat naast theorie altijd een interactief gedeelte met online games en praktische oefeningen, wat de training niet alleen leuker maar ook effectiever maakt. De diepgaande kennis en ruime ervaring van de CQM-trainer in combinatie met de hands-on benadering, zorgen ervoor dat deelnemers na afloop niet meer klakkeloos dataresultaten accepteren, maar voortaan de juiste vragen stellen, écht begrijpen wat de data betekent en hoe het kan worden toegepast in hun specifieke zakelijke context.

 

Wil jij net als de enthousiaste medewerkers van Tennet ook een Data Science training van CQM volgen? Wil jij investeren in jouw team en medewerkers naar een hoger niveau van data-expertise tillen? Neem dan contact op met Pleuni of Wieke, zij helpen je graag verder!

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Image by DALL-E.

Pleuni van Heiningen
Pleuni van Heiningen helpt je graag verder Neem contact op