26/06/2018


CQM organiseert eind oktober / begin november voor het eerst een Data Science Hackathon. En wel bij Albert Heijn!

Een hackathon is een bijeenkomst van, in dit geval, quants om gezamenlijk aan een thema te werken. Het doel is, dat meestal binnen een paar uur tijd, een innovatieve en creatieve oplossing wordt bedacht omtrent een bepaald thema of om een probleem van een bedrijf op te lossen. Aan het eind van de hackathon wordt de oplossing gepresenteerd aan de jury die zal bepalen welk team gewonnen heeft. Hier is meestal een prijs aan verbonden. 

Nou, CQM organiseert dus zo’n Hackathon in het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen!  Studenten wiskunde, econometrie, informatica, data science of andere kwantitatieve richting in de masterfase of laatste jaar van de bachelor kunnen zich inschrijven. Er is plek voor maximaal 5 teams/universiteiten van 3 studenten. 

Bekijk zeker even het promotiefilmpje dat AH Logistics Support maakte voor de Hackathon!
De teams werken tijdens de Hackathon aan een uitdagend vraagstuk dat zich afspeelt in de 5 distributiecentra (DC’s) van Albert Heijn. Deze DC’s bevoorraden dagelijks de ruim 900 Albert Heijn winkels. De door de winkel gevraagde producten worden in een DC ‘gepickt’ op rolcontainers. Deze moeten zo vol mogelijk, maar toch stabiel, gestapeld worden. Om te bepalen welke producten samen op welke rolcontainer komen maakt Albert Heijn gebruik van een slim toewijzingsalgoritme, welke rekening houdt met het volume en gewicht van elk product. Om te zorgen dat een nette en stabiele rolcontainer wordt gecreëerd, wordt bovenop het netto-volume gerekend met een luchtvolume-correctiefactor. Een te lage factor leidt tot te weinig stapellucht, een lastige stapeling en mogelijk te volle rolcontainers. Een te hoge factor tot een overschot aan ingecalculeerde stapellucht, te lege rolcontainers en onnodige toename in het aantal gebruikte rolcontainers. Het doel van de Hackathon is om een betere maat te bepalen voor deze luchtvolume-correctiefactor.

Welk team doet dit het beste en gaat naar huis met de eeuwige roem en een mooie geldprijs?

Schrijf snel een team in, want vol=vol.
Inschrijven kan vanaf nu. De exacte datum wordt zo spoedig mogelijk gecommuniceerd. 

 

Meer informatie vind je op www.cqm.nl/hackathon.

Monique van den Broek
Monique van den Broek helpt je graag verder Neem contact op