Datagestuurde planning: start nú en word beter

05/01/2017

Een optimaal ingerichte supply chain kan enorm veel winst opleveren. Soms tientallen procenten als het gaat om zekerheid, efficiency en kostenbesparing. CQM is specialist in datagestuurde planningoptimalisatie. Ons advies? Wacht niet tot alles vooraf honderd procent is uitontwikkeld. Maar start nú en word elk jaar een stukje beter. Dan heeft u de eerste winst al te pakken. 

Een perfecte planning zorgt ervoor dat de inzet van productiemiddelen en materiaalstromen optimaal verloopt. Maar in de wereld van nu is planning steeds complexer en tijdskritischer. Bovendien zijn er steeds meer aspecten waarop u uw beslissingen moet baseren. CQM helpt bedrijven om hun logistieke planning te optimaliseren door middel van fact-based analyses, kwantitatieve modellen en het bouwen en implementeren van state-of-the-art planningssoftware. Hierbij maken we het héle proces datagestuurd. Zo zien we niet alleen wat er ís gebeurd (descriptive analytics), maar kunnen we ook voorspellen wat er zál gebeuren (predictive analytics) en wat er met optimalisatie het beste kán gebeuren (prescriptive analytics).

 

Small step innovation in automotive

Datagestuurde optimalisatie is dé manier van innoveren in de 21e eeuw. Maar dat niet alleen. Nieuw is ook de manier waarop planningoptimalisatie gebeurt. Geen jarenlange analyses, ontwikkeltrajecten en rapporten. Maar meteen beginnen. Met kleine praktische tools die door elke professional direct te gebruiken zijn. En in kleine behapbare stappen, zodat iedereen aan boord blijft en de planning elk jaar beter wordt. Zo werken we al enige tijd voor de Belgische vestiging van TI Automotive, een mondiale automotive toeleverancier. In 2013 startten we met het bouwen van het Product & Machine Planning Prototype in AIMMS (zie inzet onderaan pagina). Hierin werden met name de kortere termijn productieplanning gevisualiseerd en de voorraadposities bepaald, met de mogelijkheid voor handmatige aanpassingen aan de planning en automatische hercalculaties. Een jaar later maakten we het mogelijk om de productie te modelleren op basis van externe klantbehoefte én interne (afhankelijke) vraag, scherpten we de logica aan en breidden we de planningshorizon uit naar zes maanden. In 2015 verbeterden we de gebruiksvriendelijkheid op basis van gebruikersfeedback en gaven we training aan de planners om nog beter met het model te werken en beslissingen te nemen. Ook in 2016 werden er weer stapsgewijs verbeteringen doorgevoerd en zetten we nu de volgende grote stap met het optimaliseren van de planning gegeven beperkte capaciteit. 

Innovatie anno nu is geen langdradig traject van ellenlange voorbereidingen meer. Het is een dynamisch stapsgewijs  proces geworden, waarin iedereen mee kan en geïnspireerd blijft. Er zijn eigenlijk maar twee dingen voor nodig: kennis en ervaring in datagestuurde optimalisatie én het lef van de klant om nú te beginnen!

 

Durft u nú te beginnen met datagestuurde planning? 

Wij hebben ruime kennis en ervaring in datagestuurde optimalisatie; 
Arjen Vestjens vertelt u er graag meer over!

 

 

AIMMS is een innovatief technologie bedrijf. Vanuit kantoren in Europa, Amerika en Azië, worden wereldwijde Fortune 2000 bedrijven bediend, waaronder Shell, Unilever, en ASML. AIMMS biedt een uniek prescriptive analytics, modelleer en optimalisatie platform dat complexe zakelijke besluitvorming op elk organisatorisch niveau ondersteunt. Ontwikkelaars kunnen snel en foutloos apps creëren en aansluiten op vrijwel elke gegevensbron. Zakenleiders en teams zijn hierdoor in staat snel business impact te creëren door te werken met deze optimalisatie apps om strategische en dagelijkse operationele uitdagingen te ondersteunen via één platform. CQM is al meer dan 20 jaar een partner van AIMMS.

Dr. ir. Arjen Vestjens

Dr. ir. Arjen Vestjens

Managing Partner