30/11/2023


Met de groeiende vraag naar duurzaamheid en de urgentie om de klimaatverandering aan te pakken, is de elektrificatie van wagenparken een cruciale stap richting een groenere toekomst. Elektrische voertuigen (EV’s) zijn een populaire en veelbelovende oplossing om uitstoot te verminderen en vervoer duurzamer te maken. Maar hoe zet je nou die stap naar een (volledig) elektrisch wagenpark? Wij zijn ervan overtuigd dat scenario planning hierbij van onschatbare waarde is en zeker wanneer je dat met ons 7-stappenplan doet!

 

Wat is scenario planning?

Scenario planning is een strategisch planningsinstrument waarbij mogelijke toekomstige situaties worden geanalyseerd en gesimuleerd om beter voorbereid te zijn op de onvoorspelbare toekomst. Door meerdere scenario’s te onderzoeken kunnen organisaties de impact van verschillende trends en onzekerheden inschatten en doorrekenen, om zo betere en resultaatgerichte beslissingen te nemen. Dit maakt een gerichte investering in de optimale samenstelling van je wagenpark en de bijbehorende laadinfrastructuur mogelijk, terwijl tegelijkertijd het risico wordt verkleind op investeringen die weinig tot geen toegevoegde waarde bieden voor je langetermijndoelstellingen.

 

Scenario planning elektrificatie wagenpark

Bij elektrificatie van je wagenpark zijn veel onzekerheden over de toekomst en dus is scenario planning een goed instrument. Door meerdere plausibele toekomstscenario’s te ontwikkelen en verschillende uitkomsten te verkennen, kun je je beter voorbereiden. Zo kun je bijvoorbeeld inzicht krijgen in hoeveel voertuigen je wanneer dient te elektrificeren, of je beter voor waterstof of elektriciteit kunt kiezen, welke wetgeving je dient na te leven, waar de oplaadpunten komen, wat de impact van subsidies is, enzovoorts. Alle onzekerheden die in de energietransitie spelen, kunnen met scenario planning in kaart worden gebracht. Door met een analytische blik onzekerheden te onderbouwen met feitelijke informatie. Op die manier maak je complexe strategische en tactische keuzes kwantitatief. Iets waar we bij CQM goed in zijn!

 

Hoe helpt scenario planning bij elektrificatie van je wagenpark?

Hoe kun je nou onzekerheden wat betreft de toekomst in kaart brengen als er nog geen data beschikbaar is van die toekomst? CQM gebruikt open markt data en de data die jij wel al in je bezit hebt van je transport. Op basis daarvan gaan we aan de slag met scenario planning door middel van een 7-stappenplan. Dit stappenplan is op elk beslissing in de energietransitie toe te passen. Of je nou je uitstoot wilt verminderen, je wagenpark wilt elektrificeren of je transport duurzamer wilt inrichten: scenario planning via de volgende 7 stappen zorgt ervoor dat je je doel behaalt. 

 

Gratis 7-stappenplan (pdf)

Om te voorkomen dat deze blog veel te lang wordt, publiceren we de 7 stappen de komende tijd in 2 delen. Wil jij niet wachten en het 7-stappenplan mét toelichting nu al ontvangen? Vul hier dan even je emailadres in, dan sturen wij de pdf nu al vrijblijvend naar je toe. 

 

Wil jij ook beter voorbereid zijn op de onvoorspelbare toekomst?

Neem dan even contact op met CQM, Frans helpt je graag verder!
En we kunnen je niet alleen helpen bij de elektrificatie van je wagenpark. Scenario planning is een instrument dat door CQM wordt toegepast op verschillende business vragen; situaties waarbij complexiteit en onzekerheid een grote rol spelen en meerdere uitkomsten mogelijk zijn. Maar waarbij je toch graag nu al opties wilt verkennen, aanpassingsvermogen wilt creëren en kwantitatief onderbouwde beslissingen richting de toekomst wilt nemen.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Image by (Joenomias) Menno de Jong from Pixabay

Frans de Ruiter
Frans de Ruiter helpt je graag verder Neem contact op