07/11/2023


Deze week vindt de jaarlijkse Modelling Week op de TU/e plaats. Masterstudenten van de opleiding Industrial and Applied Mathematics werken in kleine groepjes aan realistische problemen van bedrijven of onderzoeksinstellingen. TU/e en CQM zijn sinds jaar en dag kennispartners en CQM is dan ook één van de participerende bedrijven. De case die wij hebben aangedragen? Een hot topic binnen smart warehousing: dynamic zone-picking.

De procedure tijdens de modelling week is als volgt. Op maandagochtend introduceren de bedrijven hun case in een korte presentatie. Na de presentaties gaan de studenten in gesprek met de aandrager van het hen toegewezen project en hun (TU/e) begeleider, om het probleem verder te verhelderen. Na deze gesprekken gaan de studenten aan de slag met de case. En vrijdagmiddag presenteren de studenten hun resultaten. 

 

Pickzone-optimalisatie voor handmatig pickproces in distributiecentra

Een distributiecentrum (DC) is een magazijn waar producten worden opgeslagen en verzameld in door klanten aangevraagde bestellingen. Zo worden DC’s veelal gebruikt door internetwinkels als Amazon of Bol.com, maar ook door thuiswinkelbedrijven als AH, Thuisbezorgd en Picnic. Het verzamelen van producten tot een order kan handmatig of (semi)automatisch gebeuren. Er zijn verschillende methoden voor het verzamelen van producten in handmatige DC’s. De meest gebruikelijke methode voor het verzamelen van producten is batch-picking. In dit project zijn we geïnteresseerd in de prestaties van zone-picking.

Het DC ontvangt orders van meerdere klanten en die worden verzameld door orderpickers. De producten van een bestelling worden doorgaans verzameld in kratten (kleine bestellingen) of ladingdragers (grote bestellingen). Nadat alle producten van een order zijn verzameld, wordt de bestelling verplaatst naar een verzamelpunt van waaruit de bestellingen richting de klanten worden gedistribueerd.

In deze case vragen wij de studenten om een goede zonepick-opstelling te creëren. De belangrijkste onderzoeksvraag luidt:

Hoe verdeel je locaties en pickers over zones om de doorvoer te maximaliseren en tegelijkertijd de stilstandtijd van de orderpickers tot een minimum te beperken?

En, als de tijd het toelaat, vergelijk de prestaties van zone-picking en batch-picking. In welke situatie heeft zone-picking de voorkeur boven batch-picking?

 

Aanstormend talent en baanbrekende oplossingen

Best een pittige opdracht dus. Wij zijn heel erg benieuwd naar de resultaten van de studenten, die ze dus aanstaande vrijdag aan ons zullen presenteren. Waar liepen ze tegenaan? Wat hebben ze ervan geleerd? En gaan ze ons misschien wel verbazen met een revolutionaire oplossing? We gaan het zien!

 

  • Wil je meer weten over onze ervaringen met studententeams in praktijkvraagstukken? Neem dan contact op met Anke
  • ​Wil je stagelopen bij CQM? Stuur dan je motivatiebrief, CV en cijferlijst(en) naar info@cqm.nl of vul hier het formulier in (bij open sollicitatie).
  • Heb jij al een aantal jaar werkervaring en wil je de switch maken naar wiskundige consultancy? Werk doen dat er toe doet? Bij een ondernemend bedrijf dat al meer dan 40 jaar Data Science methoden toepast om altijd de best mogelijke praktisch toepasbare oplossing voor de klant te bieden? We hebben verschillende vacatures voor Senior Consultants en maken graag kennis met jou! 

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Image by StockSnap from Pixabay

Anke
Anke helpt je graag verder Neem contact op