15/11/2021


We kunnen er in de gehele wereld niet meer omheen: iedereen krijgt weleens te maken met het systeem van de GGD waarin je een test- of vaccinatie-afspraak wilt maken. Je vult je postcode in en je krijgt de dichtstbijzijnde GGD-locatie (of een selectie daarvan) aangeboden. Je kiest er eentje en voilà: je gaat op de betreffende dag naar je afspraak. Maar gebeurde het je ook weleens dat er een locatie werd voorgeschoteld die helemaal niet zo dichtbij je woonadres is? Vervelend! Dit komt omdat de GGD gebruik maakte van vogelvlucht data. Ze schakelde de hulp van CQM in om deze voorstellen te verbeteren. En dat is gelukt!


Afstandenmatrix

Rekenen aan afstanden, wij houden ervan. Je hebt vast gelezen over hoe we het grootste handelsreizigersprobleem ooit oplosten, in samenwerking met Bill Cook. Doordat we aan grote afstandenmatrixen kunnen rekenen, kunnen we in zeer korte tijd de optimale route tussen diverse locaties berekenen. Dit hebben we nu ook gedaan voor de GGD, met alle test- en vaccinatielocaties, verspreid over heel Nederland.

 

Om een bos heen of om de hoek?

Met ons algoritme krijgt iemand die een afspraak voor een test of vaccinatie wil maken automatisch de beste locatie voorgeschoteld, berekend vanaf zijn postcode. Op basis van 2,5 miljoen afstanden wordt een selectie gemaakt. Dit is een grote verbetering ten opzichte van hoe voorheen de afspraken vanuit de GGD werden gemaakt. Doordat er van vogelvluchtperspectief gebruik gemaakt werd, moest je soms om een heel natuurgebied of rivier heen rijden of lopen om bij je afspraak te komen, maar leek het wel de dichtstbijzijnde. Dat is nu verleden tijd, omdat nu de afstand over de weg wordt berekend. Op deze manier is het afsprakenproces voor de GGD versoepeld en kunnen zij meer afspraken op een dag door laten gaan, wat zorgt voor meer tevredenheid onder hun doelgroep. Uiteraard kunnen GGD-locaties nog steeds drukbezet zijn, waardoor je op dat moment net buiten je postcodegebied terecht kunt voor een afspraak. 

Om zulke goede voorstellen te maken, werk je met een complex proces. Afstandenmatrixen kunnen namelijk vaak maar een bepaalde capaciteit aan, wat veel rekenwerk vergt. Met CQMaps kunnen we echter meer dan een miljard afstanden aan. Heb je ook een grote hoeveelheid afstanden die je wilt berekenen? Neem dan contact op met Jacob Jan! 

Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief Fotocredit: Pixabay.

 

 
Jacob Jan Paulus
Jacob Jan Paulus helpt je graag verder Neem contact op