23/05/2022


Eindelijk, na twee jaar radiostilte vanwege een welbekende pandemie, was het zover: de Nacht van Eindhoven! In de nacht van 19 op 20 mei 2022 gingen studenten van verschillende universiteiten de strijd met elkaar aan. Welke strijd? Die van eeuwige roem! En uiteraard sleepten de eerste drie winnende teams mooie prijzen in de wacht. De Nacht van Eindhoven is dé wedstrijd op het gebied van Data Science, optimalisatie en consultancy die geen enkele student mag missen. Dit jaar deden er maar liefst 21 studenten, verdeeld over 7 teams, mee. Enthousiast gingen ze tijdens een slapeloze nacht aan de slag met vier onmogelijke wiskundige opdrachten. Nou ja, onmogelijk… We hebben drie (keer drie) winnaars!


De Nacht van Eindhoven

Aan de Nacht van Eindhoven neemt alleen de crème de la crème onder de studenten deel. Oftewel: de beste studenten van de meest toonaangevende universiteiten. In teamverband van drie leden strijden ze tegen andere teams op het gebied van creativiteit, snelheid, praktisch denken, programmeren en… Doorzettingsvermogen! Het doel? Vier onmogelijke opdrachten zo snel en efficiënt mogelijk oplossen. Daar krijgen studenten een nacht de tijd voor, inclusief avondeten vooraf en een brunch na afloop. En mocht het echt niet meer lukken… Dan is daar ‘de recharge kamer’ met een matje, kussen en slaapzak: voor de powernap! Daarnaast krijgen de deelnemers een kijkje in de keuken van CQM en leren ze hoe het is om als consultant te werken.

De recharge kamer: voor de powernap.


De opdrachten

Dit jaar stonden vier uitdagende opdrachten op het programma. Vanuit alle hoeken van ons consultancywerkveld kregen de studenten de kans om ervaring op te doen. Zo was er een logistieke opdracht op het gebied van wachtrijtheorie, waarbij de deelnemers aan de slag gingen met het drukste kruispunt in Eindhoven: dat van de Kennedylaan en de Onze Lieve Vrouwestraat. Dagelijks passeren meer dan 30.000 voertuigen deze kruising. Veel weggebruikers klagen over de doorstroom, die allesbehalve ideaal is. Aan de studenten de taak deze doorstroom te optimaliseren. Hier was ook de kans om vragen aan ‘de klant’ te stellen, om vervolgens met een onderbouwd advies te komen. Precies zoals wij bij CQM ook te werk gaan! De klant betrof in dit geval onze eigen Monique en Minou, die voor de gemeente Eindhoven werkten en hun rol als ‘Monique van de'n Fietsbroek’ en ‘Minou Voortwaarts’ zéér serieus namen… De studenten gingen ook vol ambitie in hun rol als consultant, dus dat leverde leuke interviews op!


Monique van den Fietsbroek a.k.a. Monique van den Broek en Minou Voortwaarts a.k.a. Minou Voortman.


Daarnaast was er de Antz game, om tussendoor interactie te creëren en vooral om iedereen wakker te houden ;-) De bordspellen hoefde hiervoor niet uit de kast gehaald te worden, een CQM game was meer dan genoeg. Maar ook het uitvoeren van een experiment, het ontwikkelen van een simulatiemodel en het smart maken van een warehouse, kwam aan bod.
 


Nog voor de Nacht van Eindhoven definitief van start ging.


De winnaars

Team ‘Sleep(66600000)’ van de TU/e ging er met de eerste prijs vandoor en won in de Nacht van Eindhoven € 1.500,-. Team ‘Honderdvijfenvijftig’ ontving € 750,- en ‘The Northern Nerds’ werden derde met een mooi bedrag van € 300,-. Uiteraard is er voor alle drie de teams ook eeuwige roem, doordat je op de Wall of fame van CQM terecht komt!

Alle deelnemende teams van de Nacht van Eindhoven:

  • Team Sleep(66600000) met Tristan Trouwen, Steven van den Broek & Samuel Oosterholt van de TU Eindhoven
  • Team The Northern Nerds met Wietze Koops, Arjen Veenstra & Marnix van Lieshout van de Rijksuniversiteit Groningen en Radboud Universiteit
  • Team Wittenie wittewel met Ray Wolters, Pieter Ebbers & Thomas Herrings van de TU Eindhoven en Tilburg University
  • Team Crunch until brunch met Kees Szabó, Philip de Bruin & Pieter Knops van de Universiteit Utrecht
  • Team The multi-armed bandits met Menno Mudde, Anne Matena & Noé Corneille van de TU Eindhoven
  • Team Honderdvijfenvijftig met Lisanne Waardenburg, Catalina Blom & Veerle van den Hurk van de Universiteit Utrecht
  • Team BAOR met Kira van Treek, Vid Tomljenovic & Lucia Onen-can van Tilburg University

Winnaars nummer 1, 2 en 3 (v.l.n.r.). De winnaars hangen ook aan de Wall of fame!
 

Enthousiaste reacties

Alle studenten zijn vol lof over de geslaagde Nacht van Eindhoven. We scoorden dit jaar qua tevredenheid een dikke 8,7! Eén team twijfelde of het ze ging lukken om de eindstreep te halen en gaf om 06.00 uur op, het team ‘Wittenie wittewel’. Blijkbaar wisten ze het nie ;-)

Alle andere teams heb vol goede moed doorgezet en de NvE enthousiast en succesvol afgesloten. Enkele quotes:

“Intensieve, maar leuke ervaring.”

“Je moet een doorzetter zijn, maar daar krijg je een toffe ervaring voor terug.”

“Hopelijk wordt het ooit de Dag van Eindhoven, want vermoeiend is het wel. Toch geeft het nachtaspect een extra beleving.”

“Het matje met het kussentje was een aangename recharge. Gelukkig was er genoeg suiker om alert te blijven.”


Volgend jaar meedoen aan de Nacht van Eindhoven?

Volg de NvE via FacebookInstagram of neem contact op met Anke Simons. Onze nieuwspagina in de gaten houden kan ook, want veel studenten zijn bij de NvE terecht gekomen via de modeling week of een gastcollege van CQM’er Frans.

​Wil je stagelopen bij CQM? Stuur dan je motivatiebrief, CV en cijferlijst(en) naar info@cqm.nl of vul hier het formulier in (bij open sollicitatie).

 
Anke
Anke helpt je graag verder Neem contact op