05/09/2022


Jan van DoremalenRuud van Lieshout & Bert Schriever werken al vanaf de verzelfstandiging van CQM (of zelfs daarvoor!) bij CQM. Dat is heel bijzonder uiteraard. Maar dat alle drie de heren na hun behaalde AOW-datum zijn blijven werken bij CQM, dát verdient echt om in het zonnetje gezet te worden. Daarom in de rubriek ‘Stel je collega een vraag’ een speciale editie met drie antwoorden op de vraag: “Wat maakt dat je nog steeds bij CQM werkt?” Lees de antwoorden van Bert, Jan en Ruud!

 

Ruud

“Ook al ben ik de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd, tussen mijn oren ben ik nog steeds 21. Ik kan en wil niet stilzitten. Ik miste vrijwel direct na ‘het met pensioen gaan’ het contact met mijn collega’s en klanten. Maar de reden dat ik het vooral zo lang volhoud bij CQM is omdat ik echt geniet van mijn vak. De liefde voor statistiek is ontstaan bij Philips Research in 1981. Ik was een echte scheikundenerd. Ik had zelfs een eigen lab op zolder haha – nerdier kan niet, ik weet het – had stapels scheikundeboeken en alles al zo’n beetje geprobeerd in dat vak. Toen dacht ik: waarom ga ik werken in datgene dat ik al weet? Ik ben nieuwsgierig, wil ontdekken en daardoor is de switch naar natuurkunde gemaakt. Het allermooiste is om op basis van bestaande theorieën te snappen waarom de wereld werkt zoals die werkt. Als je er dan later achter komt dat ook die theorieën niet volmaakt zijn, krijg je al vrij snel te maken met het doen van experimenten. En daar komt statistiek om de hoek kijken. Toen is het balletje (en mijn liefde voor het vak) gaan rollen. Dat maakt dat ik na ruim 40 jaar nog steeds zo geniet, het is een soort liefde van mijn leven. Mijn doel? Ik heb nog steeds de behoefte om alles wat Einstein over de zwaartekracht gezegd heeft te snappen en na te lopen. Komt ook weer voort uit die eerdere passie, natuurkunde. Maar helaas, ik vind golfen in de overige 2,5 dag dat ik niet bij CQM werk erg leuk. Echter, als je van nature geen talent hebt, gaat er veel tijd inzitten, wat ten koste gaat van dit uitzoeken. Ach ja, die tijd komt nog wel.”


Bert

“Ik heb echt een mooie tijd bij CQM gehad. In mijn rol als MT-lid en groepsleider voelde ik dat we een hecht team waren en dat we elkaar goed aanvulden.  Daar heb ik nu afstand van gedaan en dat wordt voortgezet door anderen. Maar dat betekent niet dat ik de liefde voor mijn vak moet opgeven. Of het overdragen van kennis en kunde, om managers, collega’s en zelfs gehele bedrijven meer data driven te maken. Ik vind het leuk om mensen te helpen, daarom ben ik ook consultant geworden en geen wetenschapper. Door nog bij CQM te blijven werken, kan ik dit blijven doen. Ik ben een echte ‘achiever’ en zit daardoor niet graag stil. Doelen behalen, mensen helpen, resultaten boeken: het zit in de aard van het beestje. Die prestatiedrang kan ik nu ook nog meer in mijn vrije tijd kwijt, want deeltijd werken heeft zo zijn voordelen. Ik ben namelijk een fanatiek fietser en ik zet echt nooit een voet aan de grond, pauzeren komt niet in mijn woordenboek voor. Hoe stijl een berg ook is, ik ga voor de snelste tijd richting de top!”


Jan

“Waarom ik mijn vak zo leuk vind? Ik vind oplossingen zoeken die wiskundig kloppen en qua toepassing perfect zijn, ontzettend interessant. Soms heb je een use case waar je niet direct enthousiast van wordt, maar die wel mega veel uitdaging en inspiratie meebrengt. Doordat je bijvoorbeeld een digitale kopie (Digital Twin) bouwt en deze uitbreidt met Artificial Intelligence of Deep Reinforcement Learning. Ik zie mijn werk nooit als werk, maar eerder als hobby. Dat maakt dat ik dit al ruim 40 jaar doe. Ook omdat we altijd samenwerken, ik telkens nieuwe dingen leer en met innovatieve ontwikkelingen aan de slag mag. In dit vak ben je direct in staat om toepassingen die ertoe doen te creëren. Wellicht stop ik ooit met werken, maar zoals ik er nu in sta ben ik nog lang niet klaar om te stoppen. Ik vind het wel prettig dat ik nu twee volle vrije dagen extra heb, die ik graag besteed aan mijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en honden. Ook golf ik graag, geniet ik van een mooie reis en lees ik veel. Maar voor nu ben ik vooral trots op de mooie club die we hier bij CQM met zijn allen heb neergezet!”


Niet te stoppen

Onze collega’s Bert, Jan en Ruud zijn dus niet te stoppen! We zijn blij dat de expertise, ervaring en het enorme netwerk van Jan en Bert door hun aanblijven voor CQM behouden blijven. En dat ze dagelijks nog vol energie samen met ons aan mooie projecten blijven werken.

 

Meer collega's aan het woord?

Via de hashtags #vraagheteencollega #inspiratie #durftevragen & #CQM040 op LinkedIn vind je de hele reeks 'stel je collega een vraag', waarin diverse CQM'ers antwoord geven op uiteenlopende vragen. Van jong tot oud, van weinig tot héél ervaren, maar vooral: een CQM'er in hart en nieren.

 

CQM op LinkedIn volgen en nooit meer iets missen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Arjen Vestjens
Arjen Vestjens helpt je graag verder Neem contact op