07/09/2020


Webinar over de invloed en integratie van algoritmen in besluitvormingsprocessen: terugkijken en de highlights

Begin juli organiseerde CQM samen met partner ICRON een webinar voor de supply chain. Tamer Ünal (ICRON) en onze Jan van Doremalen beantwoordden vragen over de supply chain-digitalisering; de invloed en integratie van algoritmen in besluitvormingsprocessen. Meer dan 200 geïnteresseerden waren bij het live webinar aanwezig. Kon je er niet bij zijn? Niet getreurd, we hebben de registratie voor je. Het filmpje duurt in totaal 55 minuten. Alleen benieuwd naar de highlights? Direct onder de video vind je een korte samenvatting, met eventueel de mogelijkheid ‘te skippen’ naar het desbetreffende stuk!

 


 

What makes a good algorithm?

Het antwoord van Jan kun je zien vanaf minuut 12:40. Een aantal belangrijke voorwaarden voor een goed algoritme is volgens hem:

  • Het moet ‘fit for purpose’ zijn, dus gericht op de te nemen beslissing.
  • Het moet zo eenvoudig mogelijk zijn; focus het algoritme op de betreffende vraag.
  • Het moet snel zijn. 
  • Het moet verklaarbaar zijn; als we begrijpen wat het algoritme doet is er ook meer vertrouwen in wat eruit komt.
  • Het moet robuust zijn voor veranderingen; een goed algoritme heeft een groot aanpassingsvermogen.
  • En het algoritme werkt alleen als je beschikt over nauwkeurige en actuele gegevens; het garbage in-garbage out-principe.

 

What is the organizational impact of digital transformation?

Wanneer we naar de gevolgen voor de organisatie kijken dan hebben we het natuurlijk over mensen. Jan legt dit uit aan de hand van het vier fasen-competentiemodel, waarin je onbewust incompetent, bewust incompetent, bewust bekwaam en onbewust bekwaam kunt zijn. Over het algemeen zijn mensen in de supply chain onbewust competent, ze doen de dingen die ze doen vanuit een soort automatische intuïtie. Een digitale transformatie vereist dan vooral open minded mensen die je kunt triggeren op hun nieuwsgierigheid en die bereid zijn samen te werken met mensen met een totaal verschillende mindset. Meer weten? Kijk vanaf minuut 28:14.

 

Which technologies and methods are expected to emerge and drive the planning software in the future?

In aanvulling op het antwoord van Tamer voorspelt Jan (vanaf minuut 42:10) dat algoritmen steeds intelligenter (AI) en de virtuele supply chain-modellen (Digital Twins) steeds populairder zullen worden. “We gaan alle aspecten van algoritmen (descriptive, predictive, prescriptive) in één digital twin van de totale supply chain (van virtuele fabrieken, distributiecentra tot transportnetwerken) integreren om de mensen in de verschillende organisaties maximaal te ondersteunen bij alles wat ze doen.”

 

CQM is expert op het gebied van AI en Digital Twins in de Supply Chain! Nieuwsgiering naar onze concrete toepassingen? Neem dan contact op met Jan voor een (virtuele) kop koffie.

 

Relevante links:


Nog een interessant webinar terugkijken?

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Jan van Doremalen
Jan van Doremalen helpt je graag verder Neem contact op