03/08/2020


MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvard Medical School, United Nations World Food Program én CQM… Dat is het lijstje van sprekers van de Analytics for a Better World webinars, een initiatief van MIT en Tilburg University. Op woensdag 26 augustus is CQM aan de beurt. Van 17.00 tot 18.00 uur verzorgt Frans de Ruiter* een webinar over een state-of-the-art algoritme dat we hebben ontwikkeld voor taxiritten om ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking te vervoeren. Betere taxiritten en 100.000 taxikilometers besparen. Kan dat? Jazeker en wil je meer weten, lees dan vooral verder.

 

Analytics for a better world

Door Covid-19 wordt nog maar eens duidelijk dat onze samenleving met grote uitdagingen wordt geconfronteerd. De initiatiefnemers van deze webinar-serie zijn van mening dat Analytics van grote waarde kan zijn om onze wereld te verbeteren. Zij zien dat steeds meer (vooral jonge) onderzoekers zich inzetten om de wereld een betere plek te maken. Om deze bijdragen van Analytics for a Better World zichtbaarder te maken en om onderzoek op dit gebied te stimuleren, zijn zij een webinar-initiatief gestart. Elke maand een webinar (via Zoom) over een Analytics-project met grote maatschappelijke impact. Woensdag 26 augustus spreekt CQM-consultant Frans de Ruiter* over een algoritme dat wij ontwikkelden voor Transvision; een prachtig voorbeeld van hoe Analytics kan bijdragen aan een betere wereld.

 

Het project: Transvision

In het webinar belicht Frans de voordelen van deur-tot-deur begeleid reizen over lange afstand voor ouderen en mindervaliden. In het mobiliteitssysteem “Valys” komen honderdduizenden Nederlanders in aanmerking voor gesubsidieerde taxiritten. Dit resulteert in ongeveer 5.000 taxiritten op een normale dag, tot 15.000 op bijvoorbeeld eerste kerstdag. De dagelijkse planning van deze relatief lange taxiverzoeken - gemiddeld 50 kilometer tussen herkomst en bestemming - is een complexe en lastige taak, die ook nog eens verdeeld is over tientallen onderaannemers. Hoofdaannemer en transportcoördinator Transvision, daagde ons uit een betere operationele planning te ontwikkelen.

 

State-of-the-art algoritme

CQM ontwikkelde hiervoor een nieuw taxi-combinatiealgoritme dat taxiritten door het hele land in de uitbestede regio's plant. We hebben ook de oplossing geïmplementeerd, wat resulteerde in een verbeterde passagierstevredenheid en een enorme reductie van 100.000 kilometer per dag!

Dat doen we in twee stappen. Het algoritme berekent eerst alle afstanden en reistijden tussen start- en eindlocaties van álle taxiritjes samen. In het geval van 5.000 ritten, moet je dan 25 miljoen routes berekenen. Daarna gebruikt het algoritme al deze data om taxiritjes te combineren tot een efficiënt en uitvoerbaar plan. Dat vereist behoorlijk wat wiskundige intelligentie. En hiermee hebben we dus een enorm efficiencyvoordeel weten te behalen, waardoor de tevredenheid van ouderen en mindervaliden over het vervoer is toegenomen én een enorme besparing op kilometers is gerealiseerd. Over maatschappelijke impact gesproken…

 

Aanmelden webinar

Frans bespreekt in het webinar op woensdag 26 augustus om 17.00 uur de impact van het algoritme. Daarnaast vertelt hij over de praktische overwegingen van optimalisatie experts bij het ontwerpen en realiseren van veranderingen door analytische oplossingen voor echte grootschalige problemen. Ook legt hij uit hoe we dit innovatieve algoritme hebben gebruikt om te reageren op veranderende omstandigheden, zoals de nieuwe reisvereisten door de COVID-19-maatregelen.


Aanmelden kan niet meer, de datum is verstreken. Terugkijken kan wel, klik hier.

 

* Wijziging 1/6/24: Senior Consultant Frans de Ruiter heeft CQM na 7 fijne jaren verlaten. 

 

Fotocredit: Pixabay. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

Peter Hulsen
Peter Hulsen helpt je graag verder Neem contact op