07/07/2021


De afgelopen jaren is door een team van medewerkers van Philips Research en Philips Molecular Pathway Diagnostics, de Afdeling Pathologie van het UMC Utrecht en CQM, onderzoek verricht naar de vraag of voor de voorspelbaarheid van de respons op therapie één biopsie afdoende is of meerdere monsters nodig zijn. Het onderzoek (Heterogeneity in Signaling Pathway Activity within Primary and between Primary and Metastatic Breast Cancer) is nu gepubliceerd op online oncologietijdschrift ‘Cancers’. Biostatisticus en CQM-consultant Jan Willem Bikker ontwikkelde samen met dit team analysemethoden die verder gaan dan de standaardmethoden die veelal in medisch onderzoek worden gebruikt. Hierdoor was het mogelijk betere resultaten uit het onderzoek te krijgen en blijkt dat het vaak voldoende is om met 1 biopt een diagnose te stellen. Maar dat je in sommige gevallen de nadelen op de koop toe zou moeten nemen omdat het beter is om meerdere biopten te nemen voor de juiste diagnose en de beste behandeling.


Onderzoek

Gerichte therapie (bijv. Tamoxifen of PI3K-remmers) heeft tot doel tumor-aansturende signaalroutes te blokkeren en is in het algemeen gebaseerd op analyse van één primaire tumor (PT) biopsie. Fenotypische heterogeniteit binnen de primaire tumor en tussen primaire tumor en metastasen kan de respons op therapie echter verstoren, indien gebaseerd op een enkele primaire tumorbiopsie. In deze studie is deze heterogeniteit onderzocht, door de activiteit van de tumor te meten in meerdere monsters verdeeld over de tumor en in metastasen. De onderzoeksresultaten suggereren dat een enkele biopsie over het algemeen representatief is voor de hele primaire tumor. Maar dat het bij uitgezaaide borstkanker raadzaam is de respons op gerichte therapieën te voorspellen op basis van analyse van metastatische biopsieën.

 

Publicatie

‘Cancers’ is een peer-reviewed, open access tijdschrift over oncologie dat halfmaandelijks online wordt gepubliceerd door MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute). In het maart nummer (Volume 13, Issue 6) is het artikel ‘Heterogeneity in Signaling Pathway Activity within Primary and between Primary and Metastatic Breast Cancer’ gepubliceerd.

Een pdf van het volledige onderzoek kun je (gratis) downloaden op: https://www.mdpi.com/2072-6694/13/6/1345.

 

Wij zijn trots op Jan Willem en dat met we de intelligentie van CQM een bijdrage hebben kunnen leveren aan de mogelijke verbetering van diagnose en behandeling van borstkanker. Ook dát is Data Science!

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Fotocredit: Pixabay.
Jan Willem Bikker
Jan Willem Bikker helpt je graag verder Neem contact op