De bekende en bewezen methodiek die op een gestructureerde wijze en fact-based bestaande processen verbetert en zorgt voor enorme kosten besparingen. CQM heeft uitgebreide ervaring in het uitvoeren van Six Sigma-achtige projecten voor een breed klantenveld. Bovendien hebben wij honderden Green en Black Belts opgeleid in LSS/DMAIC en/of DfSS. Wil jij ook graag gebruik maken van standaard templates, voorbeelden en uitgewerkte cases, die het uw engineers gemakkelijker maken om LSS/DMAIC effectief toe te passen in hun eigen projecten?

CQM wordt ook regelmatig ingehuurd omdat eerdere LSS programma’s te veel nadruk hadden  op de ‘tools’ en op Minitab. Maar wil je ook graag dat het effectiever gebruikt gaat worden? En heb je nu vooral behoefte aan het `hoe en waarom’ van de verschillende fases en stappen? Je zit met vragen als: wat moet er precies binnen de fases gedaan worden (doelstellingen per fase), hoe hangt dat samen met de vorige en volgende fases (samenhang tussen de fases) en hoe wordt dat precies uitgevoerd (hoe pas je de tools toe om de doelstellingen te bereiken). Dan is een opfristraining voor al getrainde LSS/DMAIC Green Belts misschien wel iets voor jou!

 

Inhoud

Omdat CQM-trainingen altijd maatwerk zijn, kunnen we het niveau aanpassen aan de beoogde deelnemers. Dit kan variëren van medewerkers die werken aan of ondersteunen bij het verbeteren van producten en processen (opleidingsniveau HBO in een technische richting), tot en met ervaren engineers / reeds getrainde of gecertificeerde Green Belts. 

Een Green Belt training kan bijvoorbeeld bestaan uit zes gezamenlijke dagen. De inhoud, in steekwoorden, zou er dan als volgt uit kunnen zien:

 1. DMAIC overview, intro D-phase, Project Charter, Stakeholder Analysis, intro M-phase & Metrics
 2. Metrics, Data Collection, Measurement System Analysis, Process Capability, Process Stability, Catapult exercise: intro
 3. Review own project charters, Type of Problems, Process Mapping, intro A-phase, Multi-vari analysis
 4. Confidence intervals, Introduction DoE, Catapult exercise: follow up, Lean principles
 5. DoE, Catapult exercise, Regression Analysis
 6. Intro I-phase, FMEA, Control Methods, intro C-phase & SPC, Summary

Wanneer het doel van de training is het meer effectief maken van LSS/DMAIC binnen jouw organisatie, dan zal de focus meer liggen op de werkwijze dan op de tools en technieken. In het bijzonder zal de nadruk liggen op:

 • De doelstellingen van iedere DMAIC fase
 • De samenhang tussen de verschillende fases
 • De methodologie hoe met de tools de doelstellingen van de fases bereikt kunnen worden. Het gaat hierbij om de methodologie en niet om de details van de tools.

Of misschien wil je jouw reeds getrainde Green Belts opleiden tot Black Belts, zodat zij als Change Managers proactief kunnen helpen bij projectselectie, implementatie van veranderingen en coaching van Green Belt-projecten? Ook daarvoor kan CQM een concreet trainingsvoorstel doen.
Gedurende deze training zal er frequent aandacht worden besteed aan de voortgang van de eigen projecten. Human Dynamics aspecten (omgaan met weerstanden en conflicten, het leiden van een team), Change Management en coachingsvaardigheden zijn belangrijke onderdelen van de Black Belt-training.

En natuurlijk behoren Black Belt trainingen ook tot de expertise van CQM.

Een goede toepassing van DMAIC in de eigen certificeringsprojecten wordt eenvoudiger door coachen van de deelnemer door een ervaren DMAIC Belt. Bij CQM-trainingen worden vaak, in aanvulling op de plenaire trainingsblokken, deelnemers gecoacht bij toepassing in hun eigen project. De CQM-coach verdiept zich in het project, in de te volgen stappen en de toepassing van de tools en technieken. Ook voor deze vorm van coaching op eigen cases kunnen wij een aanvullende offerte voor je maken.

 

Aan het einde van de training

Afhankelijk van de gekozen insteek kunnen deelnemers aan deze training verschillende leerdoelen behalen, uiteenlopend van kennismaking met de Six Sigma aanpak tot en met een gecertificeerde Black Belt. Aan het einde van de training kunnen deelnemers tenminste, met begeleiding van een coach, een verbeterproject uitvoeren volgens de Six Sigma aanpak. Verder:

 • zien deelnemers het belang in van DMAIC voor hun organisatie / werk;
 • kennen deelnemers de DMAIC fases, substappen en deliverables;
 • begrijpen deelnemers de (statistische) technieken en hebben ervaring met het toepassen opgedaan.
 • kunnen deelnemers DMAIC in hun eigen werksituatie zelfstandig toepassen in eenvoudige situaties (voor complexere situaties wordt coachen aanbevolen);
 • zijn deelnemers bedreven in het werken met Minitab.

En in het geval van een Black Belt training, kunnen de deelnemers:

 • zelfstandig een zwaar verbeterproject uitvoeren en implementeren volgens de Six Sigma aanpak;
 • Green Belts coachen in hun projecten;
 • management helpen relevante projecten te identificeren, selecteren, definiëren, en het helpen initiëren van deze projecten.

 

Ben je geïnteresseerd in een training Green Belt, Black Belt of van Green Belt naar Black Belt?

Neem dan contact op met Bert Schriever.