27/10/2020


Een simulatie uitvoeren is niets anders dan een nabootsing van de werkelijkheid. Zodat je niet daadwerkelijk in de praktijk hoeft te zien hoe iets gaat of zal gaan. Je kunt namelijk met simulatie in een veilige en minder omvangrijke omgeving testen! Zelfs zaken die in de praktijk nooit zouden lukken. Denk hierbij aan het orderpicken bij een distributiecentrum zoals bol.com: met die drukte daar lukt het niet om meerdere scenario’s binnen een kort tijdsbestek uit te voeren. Met een digitale versie (Digital Twin) van het bestaande proces daarentegen, kun je virtueel aanpassingen gaan testen of simuleren. Door eerst in een simulatie het proces te optimaliseren, voordat je het in de echte wereld doorvoert, loop je minder risico en bespaar je kosten. Kortom: simulatie maakt het leven – mits goed ontwikkeld – makkelijker. Daar ligt ook meteen het spanningsveld: hoe boots je zo goed mogelijk de werkelijkheid na en hoever ga je daarin? In deze blog licht ik vijf uitdagingen toe waar je tegenaan loopt als je besluit te starten met simulatie. Ik vertel je ook hoe je die challenges ombuigt tot actie!


1. Het bouwen van je model duurt langer dan je had gepland

In de praktijk komt dit vaak voor: je bent langer bezig met het bouwen van je model dan dat je hem daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor is er geen tijd of geen geld meer over voor de daadwerkelijke simulatie.

Mijn tip: start stapsgewijs. Begin niet zomaar. Bedenk goed van tevoren met welk doel je wilt simuleren, kies de juiste techniek en ga op een softwarematige manier te werk. Ga daarbij voor een agile ontwikkeling, zoals scrum of iets dergelijks: daarmee bespaar je een hoop tijd.

 

2. Je verliest je teveel in de details

Houd altijd in je achterhoofd dat het nooit lukt om de werkelijkheid één-op-één na te bootsen. Hanteer de 80/20 regel. In 20% van je tijd kan je 80% van je model maken. Hoe meer realisme je toevoegt, hoe meer acceptatie er is, maar kies het detailniveau van de simulatie net klein genoeg zodat je de (hoofd)vraag kunt beantwoorden en vooral niet kleiner. Mensen denken vaak dat wanneer je de werkelijkheid exact te pakken hebt, iets pas werkt. Dat is echter een illusie: je kunt vandaag wel precies proberen na te bootsen, maar dat wil niet zeggen dat die situatie in de toekomst precies zo is. Door iets meer bandbreedte in te bouwen, je simulatiemodel robuust te maken, kan je hem voor de lange termijn gebruiken en veel scenario’s simuleren.

Ga maar eens na: of je kiest enkele types operationeel medewerker of je bootst elke medewerker exact na. Dat laatste is haast niet te doen en heeft vrijwel nooit toegevoegde waarde. Daarnaast kan het maar zo zijn dat specifieke medewerkers na een bepaalde tijd niet meer werkzaam zijn binnen het bedrijf. Kortom: verlies je niet te veel in de details, de hoofdlijnen doen ertoe.

 

3. Simuleer niet om het simuleren

Het is echt cool, simuleren, geloof me. Maar doe het wel altijd met een doel. Denk ook na over de uitkomsten: welke acties gaan we ondernemen als we een bepaald resultaat zien? Zit er een actie aan vast of is het meer ‘een leuke conclusie’? Sommigen kiezen voor een simulatie om inzicht te genereren. Maar denk verder: wat heb je aan dat inzicht, waar stelt het je toe in staat? Vraag je af wanneer je geen actie aan je het resultaat kunt verbinden of je dan wel wilt starten met ontwikkelen. Oftewel denk na over hoe nuttig de simulatie is.

 

4. Valideer je model altijd met de werkelijkheid

Probeer echt iedereen mee te nemen in het project van simulatie, elk persoon die er ook maar mee te maken krijgt. Zo lever je niet iets op wat er totaal niet toe doet en voorkom je punt 3 van hierboven. Een voorbeeld: wil je je taxiritten door Nederland optimaliseren, dan is het handig om te weten dat op drukke dagen de capaciteit van de taxi’s de beperkende factor kan zijn. Klinkt wellicht logisch, maar soms kom je deze informatie pas te weten nadat je je simulatiemodel hebt gebouwd. Hoe eerder je deze specifieke informatie hebt, hoe gemakkelijker het wordt om de simulatie te maken. Doorvragen is hier key!

Dit maakt het ook gemakkelijker – en een belangrijk iets dat je daarnaast moet doen – om je simulatie te valideren met de werkelijkheid. Wat er ook uitkomt, het moet wel op de juiste manier in de praktijk te passen. Dat is heel belangrijk voor de conclusies die je eraan mag verbinden. Hoe meer info je hebt, hoe beter dit gaat.
 

5. Check of het simulatiemodel overdraagbaar dient te zijn

Wellicht ook een open deur, toch gaat het hier vaak mis. Hoe overdraagbaar een simulatie moet zijn, is sterk afhankelijk van de vraag. Is het een eenmalige (strategische) exercitie en wil je bijvoorbeeld weten waar je je nieuwe warehouse moet bouwen, dan is die overdraagbaarheid niet echt aan de orde. Maar wil je het model gebruiken voor operationeel/tactische doeleinden en wil je bijvoorbeeld weten wat er morgen gebeurt bij een specifieke personeelsplanning, dan kan het meerwaarde hebben dat het de klant zelf kan gebruiken. Hier dien je in het begin van de bouw rekening mee te houden, om verrassingen te voorkomen. En als je je simulatiemodel overdraagt denk dan tevens na over hoe je dat gaat doen, wie dat gaat doen, wie er gebruik van gaat maken en wat daarvoor nodig is. Hebben de mensen die met de simulatie gaan werken al enige voorkennis, moeten ze getraind worden, is er een kartrekker of verdwijnt het anders in de spreekwoordelijke la? Simulatie is zonde als je er veel tijd in stopt, overdraagt aan de klant en er vervolgens weinig mee gebeurt.

 

Hoe nu verder?

En uiteraard is daar nog het saaie stuk. Bij een simulatie hoort vaak een stochastisch proces: je doet daarbij verschillende runs en iedere run bevat toevalselementen. Dus om de juiste conclusies te trekken heb je verstand van statistiek nodig. Daarnaast bestaat er zoiets als de opwarmtijd van een model, de betrouwbaarheid van uitspraken, het schatten van parameters van stochastische variabelen (en welke).

Eigenlijk zeg ik: weet waar je aan begint! Klinkt ook logisch, maar als je deze vijf uitdagingen onderschept, heb je in ieder geval goed nagedacht over het doel van je simulatie en is de kans van slagen alleen maar groter.


Denk je nu: leuk die vijf uitdagingen, maar dit stuk maakt het nog ingewikkelder? Geen nood, neem contact met mij op en ik simuleer ze zo weg ;-)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief



Fotocredit: Pixabay. 

 

 

 

Jeroen Goes
Jeroen Goes helpt je graag verder Neem contact op