21/05/2024


Op donderdagmiddag 2 mei, terwijl de meeste CQM’ers de werkdag afsloten, arriveerden 23 studenten op ons kantoor in Eindhoven. Voor hen begon het werk nu pas echt en stond een nacht vol hersenkrakers op het gebied van operations research, data science en toegepaste statistiek te wachten.

 

Jubileumeditie NvE

De Nacht van Eindhoven (NvE) is na 15 edities inmiddels een begrip onder studenten van kwantitatieve studierichtingen. Het debuut in 2006 werd georganiseerd door vier enthousiastelingen, waarvan Geert en Lieneke nog steeds deel uitmaken van het huidige CQM-team. Inmiddels hebben vele CQM’ers ooit in de organisatie van dé Nacht gezeten. En is er ook een aantal oud-deelnemers inmiddels CQM’er… Wat begon als een wedstrijd tussen studieverenigingen, is uitgegroeid tot een wedstrijd waarin individuele studententeams strijden voor de winst. Het idee is hetzelfde gebleven: een nacht doorhalen en wiskundige puzzels oplossen die geïnspireerd zijn op het dagelijkse werk van CQM. 

Kantoorruimte voor één van de teams, incl groentesnacks en NvE-jubileumchocolaatjes

 

De opening

Voordat de NvE2024 van start ging, gaf onze Managing Partner Arjen Vestjens een presentatie over het werk bij CQM. Voor studenten een mooie gelegenheid om meer te leren over CQM als potentiële werkgever. Daarna was er een pizza party bij Hout op Strijp-S, waar studenten de consultants van CQM konden bevragen over hun dagelijkse werk. Terug op kantoor bespraken we de spelregels en gang van zaken. Buiten was het inmiddels donker en onweerde het flink. Een onalledaagse setting: een leeg kantoor, in een voor de rest donker gebouw en noodweer buiten... Om 20.30 uur klonk het officiële startsein. De teams verdwenen ieder naar een eigen kantoorruimte om de strategie te bespreken en een eerste slag te slaan.  

Opening door Arjen


Oververhitte machines

Om 22.00 uur was het tijd voor het eerste inlevermoment; de eerste oplossingen voor de opdracht ‘Oververhitte Machines’ kwamen binnen. In deze opdracht moesten teams een productieschema opstellen waarbij tien miljoen pakketjes geproduceerd moesten worden op negenhonderd machines. De machines werden steeds sneller totdat hun 'werkdag' van tien uur erop zat en ze oververhit raakten en langzamer gingen werken. De uitdaging was om de pakketjes zo te verdelen dat de totale benodigde tijd geminimaliseerd werd. Bij deze opdracht werden niet alleen punten toegekend voor de eindoplossing, maar ook voor de plaatsing in de tussenstand die elk uur werd vernieuwd. Het kon dus lonen om al snel een feasible oplossing te hebben, zodat je meedoet in de ranking. Team ‘TO OR or to NOR’ stond bij het eerste inlevermoment bovenaan in de ranking voor deze opgave. Maar zou dat zo blijven?

 

Stadionstoelen

Terwijl sommige teams een betere oplossing zochten voor ‘Oververhitte Machines’, bereidden andere teams zich voor op het klantgesprek voor de opdracht ‘Stadionstoelen’. Onze collega’s Monique en Jan speelden de rol van klant. Monique van de afdeling Sales hield de winstgevendheid in de gaten, terwijl Jan van de technische afdeling haar terugfloot wanneer technische aspecten belangrijker waren dan de winst. Ondanks dat dit klantgesprek een ‘toneelstuk’ was, grepen de teams de kans aan om goede vragen te stellen en te ontdekken wat de klant echt verwachtte. De eerste strategieën waren bedacht en de meeste teams waren inmiddels druk aan het programmeren. De vermoeidheid leek nog niet toe te slaan… gelukkig!

 

Tumultueuze nacht

In de uren die volgden, verscheen er elk uur een nieuwe tussenstand voor de opdracht ‘Oververhitte Machines’ op het whiteboard. Team ‘TO OR or to NOR’ bleef bovenaan staan, maar in de subtop veranderde gedurende de nacht van alles. Team ‘404NameNotFound’ werd om 23.00 uur uit de top drie verstoten door ‘De Datagabbers’ die plek twee overnamen. Ook ‘Gehenkel’, dat tot 5.00 uur ’s ochtends de derde plaats bekleedde, moest die plaats afgeven aan de ‘Mathemagicians’, die een uur later door de ‘Temple Boys’ naar de vierde plaats werden gestuurd. Er kan een hoop veranderen in één nacht!

 

Verkiezingen

In de tussentijd werkten de meeste teams ook aan de opdracht ‘Verkiezingen’, de enige opgave zonder tussentijdse deadlines. In deze opdracht kregen de teams de mogelijkheid om campagne te voeren voor hun politieke partij, in een land met een tweepartijenstelsel. In het land wonen verschillende typen mensen, die elk op hun eigen manier reageren op gevoerde campagne. Aan de teams de taak om 500 (van de 10.000) districten te kiezen om campagne te voeren, om zo de verkiezingen te winnen!

 

Powernaps

Ondertussen begon de vermoeidheid onder de deelnemers natuurlijk ook een rol te spelen. Her en der werd een powernap gedaan, maar er moest ook doorgewerkt worden: iedereen ging voor de winst! ’s Ochtends stond er nog een consultancy-onderdeel op de planning: de eindpresentaties van de opdracht ‘Stadionstoelen’. Het was nu tijd om de bevindingen te delen met de ‘klant’. Vol enthousiasme werden de verschillende oplossingen gedeeld en ondanks het slaaptekort wisten de teams hun ideeën energiek te presenteren.

Presentaties voor klant. Team Econometriest

 

Voetbalontbijt

Met zoveel leuke opdrachten om aan te werken, vloog de nacht voorbij. Om 8.30 uur was het tijd om alles in te leveren en naar Eetcafé De Verlenging in het PSV-stadion te wandelen voor een welverdiend ontbijt. Hier sloten ook wat fris-en-fruitige CQM’ers aan die niet de hele nacht wakker waren gebleven. Een nieuwe kans voor de studenten om meer te weten te komen over ons werk (én het stadion van PSV vanbinnen te zien)!

 

Einduitslag

Intussen waren Consultants Pepijn en Martijn op ons kantoor druk bezig met het nakijken van alle opdrachten en het bepalen van de einduitslag. Spannend! Zouden de nachtelijke tussenstanden van ‘Oververhitte Machines’ representatief zijn voor de einduitslag of zou er toch nog een verrassing zijn? Monique van den Broek (Partner) verzorgde de prijsuitreiking. De tussenstanden bleken representatief: de eerste prijs was voor het Enschedese ‘TO OR or to NOR’ en de tweede prijs voor de Nijmeegse ‘Datagabbers’. Team ‘Gehenkel’ sleepte de derde prijs in de wacht en zorgde daarmee toch nog voor een Eindhovens team in de top drie.

      De winnaars (v.l.n.r. 1e, 2e, 3e plaats) van de 15e editie NvE

De volledige uitslag:

  1. To OR or to NOR (Universiteit Twente)
  2. De Datagabbers (Radboud Universiteit)
  3. Gehenkel (TU/e)
  4. 404NameNotFound (TU/e)
  5. The Mathemagicians (Tilburg University)
  6. Temple Boys (Universiteit Twente)
  7. Math de meiden (TU/e)
  8. Econometriest (Tilburg University)

 

Nacht van Eindhoven 2025

Al met al was dit weer een geslaagde editie van de Nacht van Eindhoven! Wij feliciteren de winnaars van harte en zijn ook trots op de teams die buiten de prijzen vielen. Na de prijsuitreiking keerde iedereen huiswaarts en was het voor de meesten tijd voor wat extra slaap. Het was weer een memorabele nacht… Die, getuige het aantal inschrijvingen, in populariteit blijft toenemen. Dus wat ons betreft: tot volgend jaar!  Volg ons via nachtvaneindhoven.nl, op FacebookInstagram of LinkedIn. Of neem contact op met de organisatie via nachtvaneindhoven@cqm.nl.

Ben je al afgestudeerd en op zoek naar een mooie baan als Data Science consultant? Kijk dan vooral even bij onze vacatures en/of stuur een open sollicitatie.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

 

 

Daniëlle Hendriksen
Daniëlle Hendriksen helpt je graag verder Neem contact op