RTL Z: CQM en Inspectation maken spoorinspectie veiliger en efficiënter

Doe Maar Duurzaam besteedt aandacht aan Deep Learning in de praktijk

CQM is door programmamakers van RTL Z gevraagd mee te werken aan een uitzending van Doe Maar Duurzaam, een informatief programma over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche. Aanleiding was het winnen van de Nederlandse Data Science Prijs en de case die we zelf hebben gepresenteerd over Machine Learning en automatische beeldherkenning bij Inspectation (Slimme beeldherkenning maakt spoorinspectie vijf keer efficiënter). Eind november hebben we samen met onze opdrachtgever Inspectation met veel plezier meegewerkt aan de opnames. Nu staat de uitzending met thema Smart Industry voor de deur: zondag 28 januari om 17.00 uur – Doe Maar Duurzaam, RTL Z.

 

Data Science op het spoor

Nederland heeft het drukst bereden spoornet van Europa. Gemiddeld maken reizigers elke dag 1,1 miljoen treinreizen – in totaal 152 miljoen kilometers. Alle goederen legden met elkaar 6 miljoen kilometer af. Het is dan ook van groot belang dat hier met alle zorgvuldigheid mee omgegaan wordt. Hoe het toepassen van Data Science bijdraagt aan optimaal gebruik van het spoor én het veilger maken van het spoor, vertellen Maarten van den Outenaar (Inspectation) en Arjen Vestjens (CQM) in deze uitzending van Doe Maar Duurzaam.

 

Deep Learning

Data Science is de term voor het winnen van kennis uit data en het ondersteunen van beslissingen. Een van de technieken uit Data Science is Deep Learning. Het gaat om de inzet van slimme algoritmes die je traint in het ontdekken van patronen, en op deze manier waardevolle informatie te vinden in grote hoeveelheden gegevens. Met het zelflerend systeem worden mogelijke defecten op het spoor automatisch gedetecteerd. CQM heeft op deze manier een beeldapplicatie voor de inspectie van treinrails intelligent gemaakt. Naast efficiency levert dit een betere staat van onderhoud op en dus meer veiligheid en beschikbaarheid van het spoor. Bovendien: een algoritme knippert niet met de ogen. 
Recente toepassingen van Deep Learning in gebieden als beeldherkenning en tekstanalyse, hebben aangetoond vergelijkbaar of zelfs beter te presteren dan het menselijk brein.

 

Zondag 28 januari om 17.00 uur te zien in Doe Maar Duurzaam bij RTL Z

Alles over Data Science in het Nederlandse spoornet is zondag 28 januari te zien in de uitzending Smart Industry van Doe Maar Duurzaam; een informatief programma over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche. Dit kan variëren van Energie tot Duurzaam Ondernemen en van Milieu tot Bouw. Doe Maar Duurzaam is het totaalplaatje van verschillende duurzaamheidsaspecten om mensen bewust te maken van de duurzame mogelijkheden binnen ieder aspect van het dagelijks leven. 

 

 

 

De mogelijkheden zijn eindeloos

Dat wij bij CQM enthousiast zijn over het toepassen van Machine Learning en beeldherkenning is wel duidelijk. Er wordt veel over gesproken, maar in de praktijk zijn er nog maar weinig 'werkende' uitvoeringen. Wij zijn dus niet alleen heel blij met maar ook heel trots op onze bijdrage aan het Inspectation project. En zoals CQM-er Huub van den Broek al eerder aangaf: nu we bewezen hebben dat het kan, gaan we dit hopelijk nog veel vaker doen! Er zijn nog veel meer toepassingen met machine learning en beeldherkenning, bijvoorbeeld in de medische wereld. Van den Broek: ‘Eén medisch specialist ziet in zijn carrière misschien een paar duizend röntgenfoto’s van een bepaalde aandoening. Stel je voor als je miljarden foto’s van alle medisch specialisten ter wereld in één beeldherkennend en zelflerend systeem onderbrengt...’

 

Wilt u meer weten over Data Science of Machine Learning en welke kwaliteits- of efficiencyverbetering úw organisatie hiermee kan bereiken? Neem dan contact met ons op. Wij zetten er graag onze tanden in!

 

Dr.ir. Arjen Vestjens

Dr.ir. Arjen Vestjens

Managing Partner