Dagelijks innoveren

Eergisteren hield CQM in het Evoluon in Eindhoven een masterclass voor zijn klanten. Als dank voor de prettige samenwerking en het gestelde vertrouwen. Traditiegetrouw werd er op de masterclass een lezing gehouden over een onderwerp dat inspireert. Dit jaar was dat dagelijks innoveren. Prof.dr. Jeff Gaspersz nam ons mee door zijn ervaringen en deelde zijn kijk op dit onderwerp met ons, én liet ons gezamenlijk een stortvloed aan creatieve, innovatieve ideeën genereren.

Toen wij als collega’s stonden na te praten, zei een collega tegen mij dat het ‘eigenlijk wel leuk zou zijn om hier een blog over te schrijven’. Bij dezen!

Innoveren: creativiteit om je eigen werk te verbeteren

Innovatie klinkt soms als een ver-van-je-bed-show; typisch iets voor de afdeling innovatie of R&D. Maar innovatie ligt veel dichterbij: alles wat helpt om in je eigen werk meer waarde te creëren, is innoveren, vernieuwen, verbeteren. En dat kan met kleine stapjes. Jeff deelde met ons drie V’s die volgens hem belangrijk zijn bij innovatie.

Drie V’s: verbinden, vragen stellen, en verwisselen van lenzen

Verbinden

Innovatie gaat om verbinden. Ten eerste verbinden van verschillende onderwerpen of disciplines, bijvoorbeeld kunst en engineering. Vaak denken we binnen grenzen van het vakgebied, terwijl het verbinden van disciplines ruimte creëert. Een andere vorm van verbinden, tussen personen en afdelingen, leidt tot het bundelen van krachten van verschillende mensen en tot het vrijkomen van nieuwe energie.

Vragen stellen

Jeff gebruikte het beeld van de speld in de hooiberg. Einstein schijnt gezegd te hebben dat het hem kenmerkte dat hij dóórvroeg, zich bleef verwonderen, bleef doorzoeken, wat hij beeldend verwoordde als “als ik de speld eenmaal gevonden heb, vraag ik me af of er nóg een speld in de hooiberg verstopt is.” Blijf vragen stellen, en verhef leren tot levensessentie. Vraag jezelf bijvoorbeeld dagelijks af ‘Wat heb ik vandaag geleerd?’ of ‘Waar heb ik vandaag van genoten?’ Zulke vragen stimuleren je eigen innovatiedenken en innovatiekracht.

Verwisselen van lenzen

Wij kijken vaak naar iets vanuit onze vaste kaders. Maar met een andere lens, kan iets er heel anders uitzien. Probeer daarom buiten de bestaande kaders, out-of-the-box te denken, wat er voor zorgt dat je kansen ziet. Denk eens aan hoe vrij een zesjarig kind denkt (waarom verliezen we dat trouwens vaak als we ouder worden?), of beter nog: laat een kind eens vragen stellen in jouw bedrijf tijdens een innovatiecafé!

Dagelijks toepassen

Drie V’s, drie manieren om dagelijks met innovatie bezig te zijn, zodat het een mindset wordt. Wat je aandacht geeft, groeit. En waarom vind ik het leuk om dit als blog te delen? Ten eerste omdat het onderwerp innovatie mij boeit. Ten tweede omdat mijn collega en ik in ons gesprek na de lezing allebei constateerden: die drie V’s zijn kenmerkend voor onze manier van werken, een stukje DNA van CQM. Want als consultants bij CQM willen wij bezig zijn met vernieuwing en verbetering bij klanten, waar we in verbinding met de klant vragen stellen en anders kijken. Zo komen we tot de kern van een vraagstuk. Bovendien verbinden we domeinkennis van de klant en onze expertise op het gebied van wiskundig modelleren en optimaliseren. En samen kunnen we zo een innovatieve oplossing neerzetten.

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg CQM op LinkedIn of schrijf je hier in!

Dr.ir. Bram Kranenburg

Dr.ir. Bram Kranenburg

Senior Consultant