Kaggle Santa Challenge: CQM doet weer mee!

Hij is weer uitgeschreven, de Kaggle Santa Challenge! En CQM is ook dit jaar weer één van de deelnemers. Zouden we onze vierde plek van vorig jaar kunnen verbeteren? Houd onze website de komende maand in de gaten om te zien hoe team CQM het er vanaf brengt!

Het is traditie dat Kaggle, een wereldwijd platform voor data science, ieder jaar rond de feestdagen een kerstcompetitie uitschrijft. Deze competitie draait om een groot probleem met Kerstthema dat in een maand tijd opgelost moet worden. De problemen zijn varianten van bekende vraagstukken met enorme instanties, en kunnen in die zin Big Data genoemd worden. Deze kerstvraagstukken bevatten ook altijd een optimalisatie onderdeel, dus de interesse van een gemiddelde CQM-er is al snel gewekt. Vandaar dat deelname aan deze traditie voor ons twee jaar geleden is begonnen.

2014-2015: Helping Santa’s helpers

De opdracht was om 10 miljoen (!) cadeautjes te verdelen over 900 elfjes, zodat deze zo snel mogelijk geproduceerd konden worden. De elfjes werden langzaam steeds productiever wanneer ze binnen een normale werkdag werkten, en heel snel veel minder productief buiten deze werkuren. Maar niet alles kon binnen de werktijd van een elf afgemaakt worden….  Een grondige analyse van de data en het samenstellen van blokken (combinaties van cadeautjes die een elf in één dag kan produceren) leverde ons een 31e plek op.

2015-2016: Santa’s Stolen Sleigh

De slee van de Kerstman was gestolen! En nu moesten alle cadeautjes dus bezorgd worden in de dagelijkse, niet zo magische slee… En dat valt niet mee als je 100.000 kinderen over de hele wereld moet bezoeken. Je wilt dan zo min mogelijk afstand afleggen, zodat de arme rendieren niet onnodig veel omwegen hoeven te maken. Gelukkig weten we alles van zogenaamde “Vehicle Routing”-problemen, en ons “Simulated Annealing”-algoritme leverde ons een fantastische vierde plek op uit meer dan duizend wereldwijde deelnemers!

2016-2017?

Vanwege het succes van afgelopen editie stonden we afgelopen maand klaar in de startblokken om meteen met de nieuwe Santa Challenge aan de slag te gaan, maar na 1 december was het stil op de site van Kaggle… Wat bleek nu: de sponsor had zich op een laat tijdstip teruggetrokken en nu moesten de medewerkers van Kaggle zelf aan de slag in hun eigen tijd. En dat dit niet eenvoudig is weten we uit ervaring met onze eigen Nacht van Eindhoven. We zaten al bijna met ons hoofd in de kerstvakantie en toen kwam het verlossende bericht: ook dit jaar had de Kerstman onze hulp weer nodig!

2016-2017: Santa’s Uncertain Bags

Een minder snuggere elf heeft per ongeluk alle gewichten van de cadeautjes van dit jaar weggegooid uit de databasetabel. En dat is heel vervelend, omdat de 1000 zakken waar de cadeautjes in vervoerd moeten worden niet te zwaar mogen zijn: zakken zwaarder dan 50 pond worden ingenomen door het Noordpoolse ministerie van werk. Het enige dat we weten zijn de kansverdelingen van het gewicht van de verschillende typen cadeautjes. Het doel is om zo veel mogelijk gewicht verzonden te krijgen en het is nu aan ons om een goede strategie te bedenken zodat de zakken zo zwaar mogelijk zijn, maar wel met zo min mogelijk kans op confiscatie.

Onze drive?

Waarom doen we hier als CQM aan mee? De vorige jaren was er nog een geldprijs te winnen, maar dat is dit jaar niet het geval. Dus wat is de aantrekkingskracht? Op de eerste plaats plezier: we vinden het elk jaar ontzettend leuke opgaven, en ze sluiten goed aan bij de vraagstukken die we in onze professionele praktijk tegenkomen. En puzzelen is leuk, maar samen puzzelen is nog veel leuker, en ook efficiënter! Daarom werken we aan dit vraagstuk als een team, waarbij ieder zijn kwaliteiten kan tonen: het analyseren van de data, het bedenken van slimme algoritmen, het implementeren van efficiënte code en coördineren van al deze activiteiten.  Alle vakgebieden waar CQM sterk in is komen hier samen, waarbij  er ruimte is om nieuwe dingen uit te proberen en kennis over te dragen. Kortom: Team CQM is helemaal klaar voor de strijd om het eremetaal!

 

Lees ook: 

Ir. Sander Vollebregt

Ir. Sander Vollebregt

Consultant