RT Data Science als weg naar succes

Afgelopen dinsdag hebben we weer een zeer interessante Ronde Tafel beleefd rondom het thema Data Science. Een brede uitwisseling van ervaring tussen de deelnemers uit hele verschillende organisaties leidde tot interessante inzichten niet in de laatste plaats tijdens de afsluitende borrel.

 

Data Science als weg naar succes

Om tot een geschikt startpunt voor een gesprek te komen, vertelde Pieter Klep van Den Hartogh ons over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren bij Den Hartogh. Bij Den Hartogh is Data Science niet meer weg te denken uit de organisatie en uiteindelijk komt dat omdat er resultaten bereikt worden. 

Een belangrijk aspect van dat succes is om enerzijds met verstand van zaken in de data en de methoden te duiken, maar anderzijds telkens de te nemen beslissing centraal te blijven stellen: “wat is ook al weer de bedoeling van de analyse die we doen?” En dan speelt de tijdsdruk van de wereld waarin Den Hartogh zich beweegt ook een cruciale rol: “Liever een goede beslissing vandaag, dan wachten op een betere beslissing over 2 weken, want de opportunity doet zich nu voor!”.

Dit laatste punt werd breed herkend en een succesvolle manier om hier de juiste balans in te vinden werd gezien in het principe think big, start small, scale fast. Zorg dat je in eerste instantie de kern te pakken hebt waarbij je mogelijk voorbij gaat aan vele wensen die er ook leven. En ga daarna met alle andere aspecten aan de slag, mogelijk is de wereld toch al weer zodanig veranderd dat de invulling anders wordt dan in eerste instantie gedacht.

 

Uitwisseling van kennis en ervaring

In parallelle sessies werd er een vervolg gegeven aan de uitwisseling van ervaring aan de hand van inleidingen van de ANWB, AlphaRainbow, de Belastingdienst, Brink, Geodan, en NXP. Ook in deze sessies bleek wederom dat zeer uiteenlopende organisaties met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben.

(Klik op de afbeelding voor meer foto's van de Ronde Tafel Data Science van 29 mei 2018.)

 

Zo inspireerde de inleiding van Michiel van Beek van AlphaRainbow tot de gedachte dat, bijvoorbeeld bij ASML, duizenden medewerkers dagelijks klantcontact hebben en dat daar een enorm potentieel ligt om de klanttevredenheid te beïnvloeden. 

Ook reuze-interessant was het om te horen hoe organisaties met een sterk maatschappelijk profiel zoals de Belastingdienst, de NS, en de ANWB dagelijks op velerlei gebied bezig zijn om met behulp van Data Science de dienstverlening substantieel te verbeteren. Eigenlijk is het reuze-jammer dat dat soort initiatieven zo zelden het nieuws halen.

Samengevat was ook deze tweede Data Science Ronde Tafel weer een groot succes: inspirerende sprekers, geanimeerde gesprekken, en, vooral, tevreden deelnemers. 

Wat mij betreft de geboorte van een traditie!
Marnix

 

Wilt u op de hoogte blijven van Data Science evenementen?

Volg ons op Linked in of meld u aan en beheer hier de mailing die u wilt ontvangen.

 

Ook interessant:

 

Drs. Marnix Zoutenbier

Drs. Marnix Zoutenbier

Principal Consultant