Welke sleutel past op uw slotting probleem?

Over de precieze definitie van slotting bestaat, zeker online, nog wel wat discussie.  Aan de ene kant is er een beweging die slotting het positioneren van producten in het warehouse noemt; ingericht is ingericht, de producten zijn geslot en liggen op een plek. Aan de andere kant is er een meer ambitieuze definitie die slotting de term voor het bepalen van de beste locatie vindt. Nogal een verschil dus.

De waarheid ligt, zoals zo vaak, waarschijnlijk ergens in het midden. Een meer werkbare definitie is dat slotting het goed doordacht neerleggen van producten is, met als doel het verbeteren van de inrichting van een DC. Deze definitie past ook het best bij de gangbare term `optimale slotting’, wat door de bovenstaande definitie een interessant probleem is waarbij meerdere aspecten en keuzes van belang zijn.

Uit de hoeveelheid onderzoek die momenteel nog wordt gedaan kun je zien dat slotting als gereedschap voor DC optimalisatie absoluut nog in ontwikkeling is. Door de verschillende lay-outs en specificaties van elk afzonderlijk DC is iedere slotting oplossing maatwerk en is het (zo goed als) onmogelijk een generieke, optimale strategie te construeren.  Aspecten die hierbij meegenomen moeten worden zijn verschillen tussen DC’s  in grootte, in inrichting en natuurlijk ook in type producten.

Wat kan er eigenlijk verbeterd worden?

Voordat er over gegaan kan worden tot het maken van een algoritme voor optimale slotting is het belangrijk om te bepalen wat er dan daadwerkelijk verbeterd moet worden. Een van de onderstaande factoren kan bijvoorbeeld voor uw specifieke DC het belangrijkst zijn:

 • Orderpick effectiviteit (zie hiervoor ook de blog van mijn collega)                                                                                        
 • Bevoorradings efficiëntie
 • Balans in de werkdruk
 • Ergonomie en veiligheid

Slotting opties

Eenmaal besloten waaraan de slotting in het DC moet voldoen, kan er een keuze gemaakt worden in de manier van slotten.  Enkele opties daarvoor staan hieronder beschreven.

 • Traditionele slotting: 
  Elk artikel krijgt één vaste plek, en blijft daar liggen. Wanneer er nieuwe producten binnenkomen worden deze op de al bestaande locatie aangevuld.
 • Chaotische slotting:
  Bij chaotische slotting is er geen vaste structuur in het DC, maar is er een georganiseerde en gestructureerde chaos in het DC, waarover we in een toekomstig blog zullen vertellen.
 • Dynamische slotting:
  Een wat ruim begrip, dat bijvoorbeeld bevat dat er bepaalde locaties tijdelijk voor een specifiek artikel gebruikt kunnen worden.

Wiskundige technieken

Wanneer we nog dieper de materie induiken komen we uit bij de onderliggende technieken en wiskundige gereedschappen die gebruikt worden. Omdat er zoals hierboven beschreven geen standaard manier van slotten is en ieder DC zijn eigen specifieke beperkingen en eigenschappen heeft, is er geen generieke optimalisatie methode die altijd kan worden gebruikt. Zonder te diep in te gaan op details zijn kunnen algoritmes die toegepast worden gebaseerd zijn op nieuwe, state of the art technieken, zoals de Hongaarse methode (een combinatorisch algoritme), of juist op meer bekende procedures, zoals `mixed integer linear programming’.

Het vergt enige inspanning, maar zodra bedacht is wat er verbeterd kan worden, een slotting techniek en een wiskundig gereedschap zijn gekozen, kan een DC geslot worden.  Gelukkig geldt dat wanneer dat dan eenmaal gebeurd is, alleen nog maar hoeft te worden ingespeeld op veranderingen!