21/02/2022


Je hebt een doel voor ogen: er is iets dat beter kan binnen je organisatie. Je hebt een team ‘optimalisatie’ aangewezen en wat jou betreft kunnen jullie aan de slag. Toch twijfel je nog af en toe om een externe consultant aan te nemen die je helpt, begeleidt en adviseert tijdens je optimalisatietraject. Een specialist op het gebied van wiskunde, statistiek, algoritmes, you name it… Zou dat voor betere en andere resultaten zorgen? En waarom zou je nou kiezen voor een specialist van buitenaf bij jouw interne project? Daphne legt het je graag uit in deze blog!

 

1. Een consultant kent de klappen van de zweep en is kritisch

Wanneer je een externe consultant inhuurt, weet je dat iemand ‘het kunstje’ al vaker heeft gedaan. In onze functie als consultant werken we constant aan optimalisatieprojecten en komen we bij diverse bedrijven. Door deze kijkjes in de spreekwoordelijke keukens leren we veel. Daarnaast werken we onderling veel samen, dus eigenlijk huur je niet 1 maar 40 consultants in wanneer je met CQM gaat samenwerken! En we bestaan meer dan 40 jaar, dus tel maar op die ervaring…

Daarnaast is een consultant kritisch. Klinkt wellicht als een open deur, maar juist doordat een consultant extern is en niet direct betrokken is bij jouw werkprocessen, voelen we ook de vrijheid om door te vragen. We kijken naar de vraag achter de vraag: waarom wil je wat je wilt? En is datgene wel de oplossing waar je naar op zoek bent? Een paar frisse ogen kan een voordeel zijn. Wanneer je met diverse collega’s binnen je organisatie kijkt met dezelfde bril, kan dit zorgen voor een blinde vlek. Daarom werk ik ook met mijn collega’s veel samen, zodat ik constant een fris paar ogen om me heen heb. En ik ben graag voor jou dat paar ogen.
 

2. Je hebt altijd een luisterend oor én een doordenker in 1

Een externe consultant luistert. Écht. En daarna denken we door. “Oke, als je dit doet, zijn dit de gevolgen in positieve en negatieve zin.” We kaderen zaken af, laten je bijeffecten zien waar je zelf niet over na hebt gedacht en we durven te benoemen wat er speelt. Als je per se iets met Artificial Intelligence wilt en wij denken dat een traditioneel algoritme beter is, zeggen we dat. En als we geloven dat je op de goede weg zit, zeggen we dat uiteraard ook! Kortom: we durven gaten te schieten in elk idee dat er geopperd wordt. Heeft met die kritische blik uit punt 1 te maken. Maar positief denken, daar geloven wij externe consultants ook zeker in. Dit doen we altijd in combinatie met de andere kant: we kijken of we problemen in het begin kunnen tackelen, zodat je ze niet op het einde pas tegenkomt. Om uiteindelijk tot een positief resultaat te komen!


3. Een mix in je team zorgt voor het beste resultaat

Doordat een externe consultant bij jou op locatie komt werken (1 of meerdere dagen per week), worden we onderdeel van je team en behouden we toch de nodige afstand voor de kritische en frisse blik. We werken met jouw experts samen, waar alle domeinkennis zit. Wij voegen vervolgens onze kennis en ervaring toe: samen zorgen we voor het beste resultaat. De lijnen zijn hierdoor kort en je hebt een goede mix in kwaliteiten. En zoals ik in punt 1 al aangaf: die mix is zeer uitgebreid, doordat je wellicht maar 1 consultant inhuurt, maar we een achterban van 40 consultants hebben die graag samenwerken.


4. Je project heeft een kop en een staart

Je kent het vast wel: je begint aan een project en halverwege werkt het niet en stop je ermee. Of er is een traject afgerond, maar de toegevoegde waarde ontbreekt. Een externe consultant zorgt voor focus: waarom doen we wat we doen? We houden altijd die stip op de horizon in de gaten. Soms betekent dat afwijken van je pad, maar niet zodanig dat het nergens toe leidt. We monitoren continu en zorgen ervoor dat we jouw doel voor ogen houden. Daarnaast bepalen we samen met jou: wat is nu belangrijk, wat heeft prioriteit? Zie een externe consultant als extra munitie voor je project. Om door te gaan en ervoor te zorgen dat er resultaat geboekt wordt. Zodat je to do-lijst niet ellenlang wordt zonder ooit iets af te vinken.


5. We trainen je personeel

Externe consultants kunnen je ook helpen bij het opleiden van je personeel. Wanneer we samen met jou je optimalisatietraject hebben voltooid, betekent dat niet altijd het einde. Optioneel zorgen we samen met je team voor de daadwerkelijke verandering binnen je organisatie. Elke verandering is wennen, voor iedereen. We coachen en begeleiden je team door de nieuwe situatie heen en zorgen ervoor dat ze er zelf in de praktijk mee aan de slag kunnen.


Wil jij ook een externe consultant bij je optimalisatieproject betrekken? Neem contact op met Daphne, zij is graag van toegevoegde waarde voor jou! Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief 
 

Ook interessant

Benieuwd hoe wij deze 5 waardes toevoegen in projecten? Lees dan eens:

 

Fotocredit: Pixabay.
Daphne Looije
Daphne Looije helpt je graag verder Neem contact op