CQM genomineerd voor Nederlandse Data Science Prijzen

01/06/2017

Innovatieve applicatie BiedOptimaal mogelijke prijswinnaar
 

Op donderdag 8 juni a.s. vindt de uitreiking van de Nederlandse Data Science Prijzen plaats. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHWM) en de Big Data Alliance (BDA) willen hiermee uitzonderlijk innovatief ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van data science in de schijnwerpers te zetten. CQM en AgroEnergy zijn met de innovatieve applicatie BiedOptimaal genomineerd voor de Hendrik Lorentz prijs, bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast.

 

BiedOptimaal

Voor glastuinders is het steeds ingewikkelder om te sturen op het gebied van de in- en verkoop van energie. Het is tijdrovend en complex vanwege de enorme hoeveelheid factoren en data die meewegen in het maken van een bieding. AgroEnergy is dé energiespecialist voor de Nederlandse agrarische sector en is marktleider in de glastuinbouw. Het bedrijf helpt kwekers om optimale resultaten uit hun energiehandel te realiseren. Om glastuinders te helpen bij het optimaliseren van hun energiemanagement en lagere energiekosten heeft AgroEnergy BiedOptimaal ontwikkeld. Een innovatie die het dagelijkse biedproces van tuinders automatiseert en optimaliseert: tegen welke prijs verhandel ik welke hoeveelheid gas en elektra? BiedOptimaal berekent APX-biedingen voor 4 dagen vooruit waarbij de warmtekostprijs voor de tuinder wordt geminimaliseerd binnen alle randvoorwaarden. Zo haalt de tuinder een goed rendement en wordt kostbare energie zo duurzaam mogelijk ingezet. Bijvoorbeeld: een glastuinder met een bedrijf van 15 hectare en 2 warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) bespaart met BiedOptimaal gemiddeld 1.500 euro per maand. Ook bespaart hij zo’n 10 uur in de maand die hij vervolgens weer aan zijn teelt kan besteden

 

Intelligentie van CQM

De tuinder heeft natuurlijk geen weet van de exacte wiskunde die BiedOptimaal onder de motorkap heeft, maar zonder de intelligentie van CQM zou de tool niet werken. Iedere dag heeft BiedOptimaal niet meer dan twee uur om al het rekenwerk voor meer dan 100 tuinders uit te voeren. Met statistische modellen voorspellen we de relevante gegevens (‘predictive analytics’). Om tot goede voorspellingen te komen worden real-time veel verschillende databronnen gebruikt. Vervolgens bepaalt het optimalisatiemodel de beste oplossing voor bijna 30.000 variabelen binnen 15.000 randvoorwaarden met als resultaat de APX biedingen (‘prescriptive analytics’). Typisch een data science project van CQM. 

 

Nominatie

Projectleider en senior consultant bij CQM Judith van Rijswick: “Toen we hoorden over de prestigieuze Data Science Prijzen van KHMW en BDA, hebben we geen moment getwijfeld. Ik heb meteen contact opgenomen met de projectleider bij AgroEnergy en diezelfde week nog hebben we onze projectbeschrijving ingezonden. Hartstikke leuk om te doen, want we zijn allebei nog steeds heel erg blij met en trots op het resultaat van BiedOptimaal! 

Judith vervolgt: “Het BiedOptimaal project is een geweldig voorbeeld van hoe data science in de praktijk kan werken. Een intelligente keten van voorspellen en optimaliseren zorgt ervoor dat de tuinder zich kan richten op zijn core business (de teelt), terwijl de benodigde energie tegen een concurrerende prijs wordt ingekocht. De output van BiedOptimaal, de APX bieding, wordt dus ook daadwerkelijk, dagelijks gebruikt. Geweldig dat we nu met dit project genomineerd zijn voor één van de Nederlandse Data Science Prijzen.”

 

Nederlandse Data Science Prijzen 2017

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn in het leven geroepen om uitzonderlijk innovatief ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van data science in de schijnwerpers te zetten. De initiatiefnemers – de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHWM) en de Big Data Alliance (BDA) – willen hiermee Nederland op de kaart zetten als hét data science-land bij uitstek. De organisatie stelt met medewerking van AIMSS, Ernst & Young, Lubbers de Jong, Microsoft, Motivaction en Ortec drie prijzen ter beschikking, die op 8 juni in het Hodshon Huis in Haarlem zullen worden uitgereikt. De middag wordt ingeleid door Louise Gunnning-Schepers (KHMW) en Alexander Rinnooy Kan (Big Data Alliance) met aansluitend een inspirerende lezing over The Next Rembrandt door Emmanuel Flores Elías. Het is mogelijk de uitreiking bij te wonen.

 

Hendrik Lorentz Prijs 

De Hendrik Lorentz Prijs is bedoeld voor een organisatie uit het bedrijfsleven of overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. De prijs wordt toegekend op basis van een beschrijving van het meest succesvolle project van het bedrijf of de afdeling in de afgelopen drie jaar. CQM heeft samen met opdrachtgever AgroEnergy het data science project BiedOptimaal ingezonden. De toekenning van de prijs gebeurt door het bestuur van de KHMW op grond van het advies van een jurycommissie bestaande uit bestaande uit directeuren en/of leden van de KHMW. De jury beoordeelt de inzending op basis van de financiële en maatschappelijke impact van het project. 

 

Aanbevolen

Ir. Peter Hulsen

Ir. Peter Hulsen

Partner