CQM-case in boek over Kunstmatige Intelligentie van Jim Stolze

28/01/2019

Leven, werken en geld verdienen met AI

Jim Stolze is schrijver en ondernemer. Sinds 2016 richt hij zich uitsluitend op kunstmatige intelligente en werkt hij op Amsterdam Science Park samen met studenten en promovendi aan slimme systemen die kunnen worden ingezet in het bedrijfsleven en NGO’s. CQM werkt voor verschillende A-merk klanten regelmatig met Aigency samen.

In zijn boek ‘Algoritmisering, wen er maar aan!’ beschrijft Jim Stolze op verhelderende wijze hoe algoritmen werken, welke impact ze hebben en welke kansen of bedreigingen ze met zich meebrengen. 

Wat betekent algoritmisering bijvoorbeeld voor een organisatie? Hoe combineer je menselijke intelligentie met machine learning? Wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt? En waar ligt de grens eigenlijk? In hoeverre zorgt algoritmisering voor maatschappelijke onrust? En wat betekent het voor ethiek, privacy, moraliteit en uiteindelijk: leiderschap?

Voor een concrete toepassingen van algoritmisering in Nederland gebruikte Jim de CQM-case die in 2018 de Hendrik Lorentz Data Science-prijs won voor het op innovatieve wijze gebruikmaken van data science voor een praktische toepassing op het spoor. In het achtste hoofdstuk van zijn boek – AI in bedrijf – interviewt hij CQM-er Huub van den Broek dan ook over het toepassen van deep learning op het spoor.  

Wij zijn trots dat we als één van de weinigen in Nederland Machine Learning kunnen toepassen en werkend in de praktijk hebben. En dat we op deze manier – ook in het boek van Stolze – kunnen laten zien dat kunstmatige intelligentie op een goede manier kan bijdragen aan efficiency- en kwaliteitsverbetering (nog maar 20% van alle beelden hoeft door de menselijke specialist te worden bekeken, bovendien wordt die nu aangesproken op zijn expertise om enkel de moeilijke gevallen te beoordelen). 


Ook interessant:

Ir. Peter Hulsen

Ir. Peter Hulsen

Partner