CQM wint Hendrik Lorentz Prijs

Nederlandse Data Science Prijzen


Peter Hulsen (Partner bij CQM): “Wij zijn trots en vereerd dat wij vandaag de Hendrik Lorentz prijs in ontvangst hebben mogen nemen. In dit geval voor de wiskundige intelligentie achter een innovatieve applicatie voor glastuinders van onze opdrachtgever AgroEnergy. Het voelt als een bekroning op ons werk. Data science zit in onze genen. Al bijna 40 jaar creëren wij -  door het toepassen van data science - meerwaarde voor bedrijven bij het factbased nemen van beslissingen en het optimaliseren van (bedrijfs)resultaten. Wij zijn dan ook erg blij dat met deze prijs het toepassen van data science in de praktijk de aandacht krijgt die het verdient.”

 

In Haarlem zijn vanmiddag de winnaars van de Nederlandse Data Science Prijzen bekend gemaakt. Samen met onze opdrachtgever AgroEnergy sleepte CQM de Hendrik Lorentz Prijs voor bedrijven en overheden in de wacht.
De Nederlandse Data Science Prijzen zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). De uitreiking vond plaats in het Hodshon Huis, dat al sinds 1841 de zetel is van de KHMW, onder toeziend oog van onder meer Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de KHMW, en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de BDA.

Gunning-Schepers: “Data science speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het mooi om te zien dat Nederlandse bedrijven en onderzoekers een voortrekkersrol vervullen op dit vlak. Het hoge niveau van de winnaars is hier het bewijs van. Hoe uiteenlopend de winnaars ook zijn, ze tonen allen de grote economische en maatschappelijke relevantie van data science.”

 

Hendrik Lorentz Prijs voor BiedOptimaal van AgroEnergy en CQM

Voor glastuinders is het sturen op het gebied van de in- en verkoop van energie tijdrovend en complex. CQM en AgroEnergy, energiepartner voor de glastuinbouw, ontwikkelden hiervoor samen de big data-oplossing BiedOptimaal, dat het dagelijkse biedproces van glastuinders automatiseert en optimaliseert. De optimale bieding houdt rekening met een enorme hoeveelheid externe factoren zoals weersomstandigheden, warmtebehoefte en CO2 behoefte. Met BiedOptimaal haalt de glastuinder een goed rendement en wordt kostbare energie zo duurzaam mogelijk ingezet. De Hendrik Lorentz Prijs is een prestigeprijs.

Voor meer informatie zie ook het nieuwsbericht over de nominatie en de blog van projectleider en senior consultant Judith over de winnende inzending BiedOptimaal.

    

 

Er waren totaal 14 inzendingen. BiedOptimaal stak er voor de jury bovenuit. Lees hier het volledige juryrapport.

Naast de Hendrik Lorentz Prijs werden ook in twee andere categorieën prijzen uitgereikt. Het Rotterdamse Quantib, dat met data dementie sneller kan diagnosticeren, won de Anthony Fokker Prijs voor start-ups. Datavisualisatie-expert Stef van den Elzen nam de Gerrit van Dijk Prijs voor wetenschap in ontvangst voor zijn proefschrift aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Eindhoven blijkt dus succevol bij de Nederlandse Data Science Prijzen!

 

Data Science = CQM

CQM is een adviesbureau gespecialiseerd in het toepassen van wiskunde. We helpen organisaties complexe processen inzichtelijk te maken om op deze manier de beste beslissingen voor hun organisatie en bedrijfsresultaat te kunnen nemen. Data science is al meer dan 35 jaar ons vak. We hebben ruim 35 data scientists in dienst met minimaal een academische opleiding in wiskunde, econometrie en/of informatica en meer dan 3500 data science projecten uitgevoerd voor uiteenlopende bedrijven in werkgebieden van R&D, logistiek, supply chain, tot energie en het spoor. Ter inspiratie, lees ook eens een aantal van onze data science cases.

CQM heeft de beschikking over een multidisciplinair team met domeinkennis, IT-experts en natuurlijk de nieuwste en klassieke data analyse technieken. Juist de combinatie van deze disciplines zorgt ervoor dat wij onze opdrachtgevers kunnen helpen bij het formuleren van de juiste vraagstelling, het uitvoeren van juiste data analyses en het interpreteren van de resultaten. 

Wilt u meer weten over de verschillende aspecten van data science en big data? Ga dan snel naar de visie van CQM op dit gebied.
Of neem contact met ons op. Maar wees gewaarschuwd: ons enthousiasme werkt aanstekelijk!

 

Ir. Peter Hulsen

Ir. Peter Hulsen

Partner