13/06/2018


CQM en Inspectation winnen de Hendrik Lorentz prijs 

Gisteren vond de feestelijk uitreiking van de Nederlandse Data Science Prijzen plaats. In de Aula van de Universiteit van Amsterdam werd door Louise Gunnning-Schepers (Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen) de Hendrik Lorentz prijs uitgereikt aan de inzending binnen het bedrijfsleven die op de meest onderscheidende en innovatieve manier data science toepast: CQM en Inspectation.

CQM had als winnaar van de Nederlandse Data Science Prijs 2017 de eer hoog te houden en daarom ook dit jaar een project ingezonden. Nu samen met opdrachtgever Inspectation (bedrijfsonderdeel van VolkerRail – een VolkerWessels onderneming); een data science project met een innovatieve applicatie voor een veilige en efficiënte inspectie van het spoor. 

 

Veilige en efficiënte inspectie van het spoor

Hierbij worden miljoenen foto’s van het spoor - genomen door Sherloc, de meettrein van Inspectation - geanalyseerd door een door CQM ontwikkeld zelflerend systeem en daarnaast van een heatmap voorzien. Deze resultaten worden in een al bestaande beeldapplicatie van Inspectation verwerkt. 

“In dit project wordt onder meer de deep learning techniek intelligent ingezet in combinatie met visualisatietechnieken zoals de door ‘Gradient-weighted Class Activation Mapping’ gegenereerde heatmaps. Daarnaast worden de uitkomsten slim geïntegreerd in de bestaande werkwijze. Dit maakt het voor de inspecteurs mogelijk om veel sneller en effectiever gebreken in het spoor te identificeren en te controleren, wat de veiligheid en de beschikbaarheid van het spoor verhoogt”, aldus de jury. 

 

Voorbeeldrol

Projectleider en senior consultant bij CQM Huub van den Broek: “Nadat bekend werd dat we met ons project over automatische spoorinspectie genomineerd waren voor de Hendrik Lorentz Prijs, één van de prestigieuze Nederlandse Data Science Prijzen, realiseerden we ons dat we inmiddels wel een voorbeeldrol hebben binnen het Nederlandse bedrijfsleven." 

Huub vervolgt: "Deep Learning is natuurlijk een hippe term maar nog weinig bedrijven hebben daadwerkelijk toepassingen werkend in de praktijk. Het blijft helaas nog vaak bij theorie en wij zijn erg trots op het feit dat we opnieuw hebben laten zien dat het toepassen van Data Science in de praktijk echt tot aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen en in dit geval ook een toename van de veiligheid kan leiden.”

 

V.l.n.r.:Peter Hulsen (CQM), Johan van Rooij (CQM), Huub van den Broek (CQM), Kevin van Blokland (CQM), Alex de Smits (VolkerRail) en Clemens Schoone (VolkerRail).

 

Interessant om te lezen:

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons op LinkedIn of meld u aan en beheer hier de mailing die u van CQM wilt ontvangen.

 

 

Peter Hulsen
Peter Hulsen helpt je graag verder Neem contact op