03/07/2019


Kunnen machines intelligenter worden dan mensen? Deze vraag houdt ons al vanaf de jaren ’50 bezig. AI lijkt een van de meest besproken, maar misschien wel minst begrepen technologieën van dit moment. Het is op sommige vlakken ‘dommer’ dan veel mensen denken, maar op andere vlakken juist veel ‘slimmer’. Voordat mogelijke sociaal-culturele implicaties kunnen worden onderzocht en ethische vraagstukken kunnen worden beantwoord moeten we beter begrijpen hoe de technologie werkt en wat intelligentie precies is.

Dat is de voornaamste aanleiding voor de publicatie ‘Duikboten zwemmen niet’ van Rudy van Belkom (die ook te lezen is als database). Daarin lees je alles over de status van AI, nu en in de toekomst!

 

Praktijkervaringen met het toepassen van AI

Hoewel de meeste organisaties nog vooral veel praten over de kansen en bedreigingen van AI, zijn er steeds meer organisaties die AI in de praktijk toepassen. Dergelijke praktijkervaringen zorgen ervoor dat de discussie omtrent AI minder hypothetisch wordt. Het leert ons steeds beter wat AI is, wat het kan en welke uitdagingen er bij implementatie zijn.

CQM werd gevraagd een gastbijdrage te leveren aan Hoofdstuk 1: Alles wat je moet weten om te kunnen begrijpen wat AI is en hoe het werkt. Peter deelt hierin een aantal lessen uit de praktijk. Hij vertelt over de aanleiding en het doel van het project ‘Beeldherkenning voor spoorinspecties’, welke AI-technologie is ingezet en waarom daarvoor is gekozen, de grootste uitdagingen van de implementatie van de AI-technologie, wat de inzet van AI in het project heeft opgeleverd en wat hij de volgende keer anders zou doen.

Een leestip voor iedereen die AI probeert te doorgronden en goed geïnformeerd wil kunnen bijdragen aan de discussie omtrent AI.

 

Lessen uit de praktijk. Twee Nederlandse organisaties delen de lessons learned uit de praktijk, vanuit twee rollen: de ontwikkelaar (Peter Hulsen, partner bij CQM) en de gebruiker (Kim Larsen, CTIO bij T-Mobile).

 

Ook interessant:

Peter Hulsen
Peter Hulsen helpt je graag verder Neem contact op