24/04/2018


Innovatiecluster Drachten (ICD) is een internationaal werkend ecosysteem van samenwerkende High Tech bedrijven en kennisinstellingen die vooroplopen met innovaties en concurrerend zijn in de wereldmarkt. Binnen het Innovatiecluster is veel belangstelling voor Artificial Intelligence. Daarom werd 5 april een uitgebreide kenniskring bijeenkomst georganiseerd waar een aantal sprekers ervaringen kwamen delen.  

 

Visuele Artificial Intelligence expert

CQM is heel sterk in (visuele) AI en de toepassing ervan. Bovendien hebben we veel ervaring en mooie toepassingen bij Philips Drachten. CQM-consultant Matthijs Tijink verzorgde tijdens de ICD Artificial Intelligence & Deep Learning day dan ook één van de presentaties. Hij vertelde wat AI, Machine Learning en Deep Learning nu eigenlijk is en waarom wij dat bij CQM zo interessant vinden. Natuurlijk heeft hij ook de VolkerRail-case besproken. In het algemeen, wat we daar hebben gedaan, maar ook specifiek over technische onderdelen: convolutional neural networks & transfer learning. 

 

Angst voor AI

Daarnaast heeft Matthijs ook wat pijnpunten gedeeld. Bijvoorbeeld de heersende angst voor AI. We zien vaak overdreven doemscenario’s in de film maar geheel onterecht is het niet. AI is in opmars: we maken super intelligente systemen. Maar intelligentie is niet zaligmakend. De systemen kennen bijvoorbeeld geen verantwoordelijkheid of gevoel. Een inschatting tussen goed en fout is wat wíj ze leren; dus wat als er verkeerde dingen geleerd worden? Dat is een volstrekt legitieme, maatschappelijke zorg. In het geval van AI-toepassingen voor opdrachtgevers van CQM, zorgen wij voor inzicht in de gebouwde netwerken. Door deze openheid en controle creëren wij vertrouwen in het betreffende netwerk. Dat is dus een onmisbare stap in het proces om de toepassing te kunnen laten slagen.

 

Mogelijke toepassingen

“Alles wat een mens in minder dan een seconde kan, kunnen we automatiseren met AI”. Met deze stelling heeft Matthijs het publiek uitgedaagd actief na te denken over welke mogelijke toepassingen er binnen het eigen bedrijf zijn. Binnen het ICD zitten veel mensen in de industriële sector. Mogelijke toepassingen zijn dan het automatiseren (en verbeteren!) van visuele inspectiestappen tijdens de productie, maar ook signaalanalyse (van bijvoorbeeld sensoren) en het detecteren van abnormaliteiten. Mogelijkheden genoeg dus!
Het was een interessante middag die in ieder geval weer heeft aangezet tot nadenken.


 

  • Wilt u ook eens praten over mogelijke toepassingen van (visuele) AI in uw bedrijf? 
  • Of bent u op zoek naar een spreker voor uw evenement die zowel in theorie als in de praktijk expert is op het gebied van Artificial Intelligence?

Neem dan contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek!

 

Ook interessant om te lezen:

 

Matthijs Tijink
Matthijs Tijink helpt je graag verder Neem contact op