Strategie voor het meespelen met de Wie is de Mol? app

Zo ontmasker jij de Mol!

Het televisieprogramma Wie is de Mol? is weer begonnen. Voor de Molloten onder ons een spannende tijd van verdenkingen, theorieën, hints en strategische keuzes… Helemaal sinds de komst van de app waarmee we het verdenkspel ook thuis mee kunnen spelen. Jan Willem schreef zelfs een ‘simulatieprogrammaatje’ om de beste strategie te bepalen bij het ontmaskeren van de Mol. Wil jij ook winnaar worden, lees dan snel verder…

 

* Let op, spoiler alert * ;-)

Televisieprogramma Wie is de Mol? 2018

Het is een spel waarin bekende Nederlanders in het buitenland verschillende opdrachten moeten uitvoeren om geld te verdienen voor de pot. Eén van de deelnemers is echter een bedrieger, de Mol, en probeert dit in het geheim te voorkomen door de opdrachten te laten mislukken. Aan het einde van elke uitzending moeten de deelnemers twintig vragen beantwoorden over de identiteit van de Mol. Degene die de minste goede antwoorden geeft ligt uit het spel en gaat direct naar huis. Uiteindelijk blijven er drie kandidaten over die de finaletest (met 40 vragen) maken en is er één winnaar, één verliezer en de Mol.  De winnaar gaat naar huis met het geld uit de pot.


Wie is de Mol? app spel

Kijkers kunnen thuis ook meespelen met de Wie is de Mol? app (downloaden). Dat is een poulespel waarbij je punten inzet op de door jou verdachte kandidaten van het televisieprogramma. Het is de bedoeling dat je de Mol ontmaskert en zoveel mogelijk punten scoort. Dit kan individueel of in pouleverband met bijvoorbeeld vrienden/ collega’s/ familie of andere bekenden. 

Elke week kun je punten inzetten op de overgebleven kandidaten. De punten die je inzet op de kandidaat die naar huis gestuurd wordt ben je kwijt, de rest verdubbelt. Aan het einde van het spel, na een week of 10, krijg je ook nog eens de Molbonus: alle punten die je in de eerdere rondes op de mol in hebt gezet.

Slimme regie van het montageteam is erop gericht iedereen op een dwaalspoor te zetten. Op basis van de gemanipuleerde uitzending een favoriete mol kiezen en vooral daarop inzetten, lijkt dus niet de beste keuze. In het napraat-programma Moltalk wordt duidelijk dat de verschillen tussen de verdenkingen wel wat maar niet dramatisch uiteenlopen. Ik beschouw dat als een compliment voor de redactie – zij hebben goed gemonteerd en weten het tot het laatste moment spannend te houden! Ten tweede betekent het dat het spel in feite random is. En dus kunnen we gaan rekenen.

 

Simulatie om strategie te bepalen

Ik heb een simulatieprogrammaatje geschreven om mijn strategie te bepalen. Hopelijk word ik hiermee de winnaar! Nou ja, het is een soort gecalculeerde kamikaze geworden met eens in de 5 jaar een tamelijk hoge score.

 

Beste tactiek Wie is de Mol? app

Vorig jaar koos ik een veilige strategie – punten elke week over alle kandidaten verdelen. Elke keer verloor ik wat punten voor de afvaller, maar nooit veel. In de poule kwam ik zo in de bovenste middenmoot. De vrienden met een meer gewaagde strategie hadden wisselende uitkomsten: grote winst of groot verlies.

Dit jaar beschouw ik de strategie “zet telkens op X% van de overgebleven kandidaten in” en ben op zoek gegaan naar een goede X%. De kandidaten kies ik dan willekeurig. Het is natuurlijk zo dat X% van zeg 7 kandidaten meestal geen geheel getal is dus dat rond ik naar boven af. Door zo duizenden mogelijke spelverlopen te simuleren krijg ik een beeld van hoe goed zo’n strategie is. 

Belangrijk inzicht is dat je niet voor een hoge gemiddelde score moet gaan, maar voor een redelijke kans op een hoge score, tenminste om de poule te winnen. Ik ben gegaan voor het 70 of 80 percentiel van de scoreverdeling. De interpretatie van het 80-percentiel is dat je in 20% van de gevallen zo’n score haalt of nog hoger. Gezien de grootte van de pool is eens in de 3 tot 5 jaar winnen al mooi.

 

Punten inzetten Wie is de Mol? app 2018

Het lijkt dat X% = 40% à 50% een goede 70 à 80 percentiel oplevert. Voor ronde 2 moest ik een kleine helft van de kandidaten selecteren, zeg 4 van de 9 kandidaten. Deze kun je bijvoorbeeld digitaal kiezen:
 

Waarbij ik dan begon te tellen waar het draai-rad in de app stond toen ik hem opende.
Dit laatste is toch een elegante manier van dobbelen, al geef ik toe dat het draai-rad in de app ook erg aantrekkelijk reageert op een swipe om in casinostijl je inzet te bepalen!

 

Wie is de Mol? spel winnen?

Ga ik hiermee het Wie is de Mol? spel winnen? Op het moment van schrijven is de tweede ronde net geweest. Ik heb twee keer geluk gehad en geen punten op de uitvaller gezet; de 100 beginpunten zijn dus tweemaal verdubbeld naar 400. Ik kijk uit naar morgenavond, de derde uitzending… Aan het einde van seizoen 2018 zal ik mijn eindresultaat delen!

 

CQM

Puzzelen zit in ons DNA. CQM-ers zien in heel uiteenlopende situaties mogelijkheden om met een simpele analyse een bijdrage te leveren aan een probleem. En dat vinden we zo leuk, dat we dat soms ook in onze vrije tijd doen.

Maarruh, in dit bijzondere geval geven we geen garantie noch aanvaarden we aansprakelijkheid voor de keuzes die worden gemaakt op basis van deze informatie. ;-)

Jan Willem

 

Ook interessant:

 

Drs. Jan Willem Bikker

Drs. Jan Willem Bikker

Senior Consultant