30/05/2023


In de nacht van 25 op 26 mei 2023 was het tijd voor alweer de 14e editie van de Nacht van Eindhoven: dé wedstrijd op het gebied van Data Science, optimalisatie en consultancy die geen enkele student mag missen. Dit jaar was de TU/e oppermachtig en bezette het hele podium; plekken 1, 2 en 3 waren voor de 'thuisspelers'. Benieuwd naar het verloop van deze nacht uit nieuwsgierigheid of omdat je volgend jaar mee wilt doen? Lees dan verder!

 

Wat is de Nacht van Eindhoven?

Aan de Nacht van Eindhoven doen de beste studenten van de meest toonaangevende universiteiten mee. In teamverband van drie leden strijden ze tegen andere teams op het gebied van creativiteit, snelheid, praktisch denken, programmeren en… Doorzettingsvermogen! Het doel? Vier onmogelijke opdrachten zo snel en efficiënt mogelijk oplossen. Daar krijgen studenten een nacht de tijd voor, inclusief avondeten vooraf en een brunch na afloop. En mocht het echt niet meer lukken… Dan is daar ‘de recharge kamer’ met een matje, kussen en slaapzak: voor de powernap! Tevens krijgen de deelnemers een kijkje in de keuken van CQM en leren ze hoe het is om als consultant te werken.
 

De opdrachten

Dit jaar stonden vier uitdagende opdrachten op het programma. Vanuit alle hoeken van ons consultancywerkveld kregen de studenten de kans om ervaring op te doen. Zo maakten de studenten kennis met ‘Design of Experiments’ en was het doel om het beste biertje brouwen, op basis van het doen van experimenten. Uiteraard was er ook een optimalisatie-opdracht voor de logistiek in een warenhuis: hoe kun je het beste de in en uitgaande containers stapelen, met zo min mogelijk verschuivingen?

Daarnaast kwam de planmatige kant van ons vak tijdens de NvE uitgebreid aan bod. In de opdracht ‘beste planner’ gingen de studenten aan de slag met optimale transportplanning. Zij moesten diverse voertuigen zo efficiënt mogelijk routes toewijzen, zodat de meeste winst behaald werd. Met een niet te vergeten kanttekening, want als je een klant koos, moest je daar direct alle routes voor doen. Dus er moest goed gekeken worden welke routes de moeite waard waren om te verzorgen. Transport uitbesteden mocht, maar dat was erg duur ;-)

Tot slot was er een uitdagende opdracht die in het teken stond van reviews over hotelaccommodaties op Trip Advisor. Onze consultant Bart Post wilde heel graag een nieuw hotel openen, maar wilde graag weten waar hij bij de bouw van het hotel op moest letten. Wat sluit aan bij de wensen van de klanten en wat niet? Door reviews te analyseren (bijvoorbeeld een goed uitzicht krijgt 5 sterren en hotelhygiëne 3) en het stellen van vragen aan de opdrachtgever, konden de studenten onze hoteleigenaar voorzien van een goed advies. Hier kwamen de potentiele consultancy-vaardigheden goed van pas!


Winnaars Nacht van Eindhoven 2023

Dit jaar deden er maar liefst 24 studenten, verdeeld over 8 teams, mee. Deelnemers zijn afkomstig van Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University, Maastricht University en TU/e (5x). Enthousiast gingen ze tijdens een slapeloze nacht aan de slag met vier onmogelijke wiskundige opdrachten. Nou ja, onmogelijk… We hebben drie (keer drie) winnaars!

Zoals gezegd, drie keer prijs voor studenten van de TU/e. Team 'Imagine Sleeping' ging er met de eerste prijs vandoor en won in de Nacht van Eindhoven € 1.500,-. Team 'De drie muskebiers' ontving € 750,- en 'Tom Croese and Film Crew' werd derde met een mooi bedrag van € 300,-. Uiteraard is er voor alle drie de teams ook eeuwige roem, doordat je op de Wall of Fame van CQM terechtkomt!

Dit zijn alle deelnemende teams van de Nacht van Eindhoven:

  • Pi-raten uit het noorden met Lucas Krol, Rens Haagsman en David Anthonio van de Rijksuniversiteit Groningen
  • Hola Victoria met Sjoerd Gruson, Rik Nietsch en Kane van Leeuwen van Tilburg University
  • Ctrl-shift-esc met Finn Sherry, Jeroen van Riel en Koen Moors van TU/e
  • Maas-ter Econometrics met Melanie van Dommelen, Süleyman Esener en Paul Haimerl van Maastricht University
  • Tom Croese and Film Crew met Sourav Bhattacharjee, Tom Croese en Finn Devlin van TU/e
  • De drie muskebiers met Tim van Ham, Willem Aerts en Ivo Dams van TU/e
  • Imagine Sleeping met Jasper van Merle, Danny Thai en Bart van der Steenhoven van TU/e
  • FPTeam met Sam Nijsten, Daan Boelhouwers en Jeroen Lamme van TU/e
     

Volgend jaar meedoen aan de Nacht van Eindhoven?

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn, of neem contact op met Arjen Sijtsma. Onze nieuwspagina in de gaten houden kan ook, want veel studenten zijn bij de NvE terecht gekomen via de modeling week of een gastcollega van CQM’er Frans.

 
Arjen Sijtsma
Arjen Sijtsma helpt je graag verder Neem contact op