06/09/2018


Op dit moment zit ik in de trein terug uit Utrecht van een inspirerende workshop bij ProRail. Wat een energie en leuke gesprekken leverde de sessie op! En dat ondanks het vroege tijdstip op een warme vrijdagochtend! ProRail heeft het initiatief genomen om interactieve ICT innovatieve marktsessies te organiseren. Zoals de gastheer van onze sessie het zelf verwoordde: “ProRail heeft bedacht om in plaats van naar allerlei congressen te gaan om kennis op te doen, deze keer eens heel bewust verschillende marktpartijen bij ons uit te nodigen om te vertellen wat er zoal te koop is.”

Als partij die al veel projecten voor ProRail doet, waren we bij CQM dan ook blij met de uitnodiging om één van deze sessies van de interactieve marktverkenning in te vullen. De bedoeling was: inspireren. Het thema van onze sessie: Data Science. Oftewel: de core van wat we bij CQM al ruim 35 jaar doen, het toepassen van wiskunde om betere beslissingen te kunnen nemen. En natuurlijk samen met alle aanwezige ProRailers op basis van deze inspiratie actief op zoek naar kansen voor ProRail.

We zijn begonnen met een korte inleiding over de visie van CQM op Data Science. Een portfolio-overview van alle projecten die CQM de afgelopen jaren binnen ProRail heeft uitgevoerd gaf vervolgens een mooi overzicht van de volle breedte waarin we bijdragen hebben mogen leveren. Zowel in de hele ‘levenscyclus’ van de Nederlandse spoorinfrastructuur (nieuwbouwvarianten vergelijken, plannen van inspecties, onderhoudsplanning) als in de hele cyclus waarin een dienstregeling ontwikkeld wordt (simulaties, verschillende planfases, planaanpassingen, buitendienststellingen, verstoringen).

Daarna hebben we een aantal specifieke CQM-projecten in de spoorsector de revue laten passeren. Met name het verhaal over hoe we deep learning hebben toegepast om defecten van spoorstaven automatisch te detecteren, sloeg erg aan. Dit project, wat CQM de Nederlandse Data Science Prijs heeft opgeleverd, is een heel mooi voorbeeld hoe een state-of-the-art techniek, deep learning, kan worden ingezet voor slimme beeldherkenning. Niet alleen bij ProRail maar ook bij andere gelegenheden waar we over dit project hebben mogen presenteren, merken we dat ons eigen enthousiasme over dit gave project breed wordt gedeeld. Ook vandaag zette het direct aan tot een aantal gesprekken in de koffiepauze over mogelijke toepassingen.

Na de pauze zijn de deelnemers in groepjes gaan brainstormen over de vraag ‘Hoe kunnen Data Science / AI-toepassingen, op basis van technieken als voorspellen, optimaliseren en deep learning, worden ingezet om de business beter te ondersteunen in hun dagelijkse werk en bij het bereiken van de missie?’ Daarbij kwamen allerlei mooie en waardevolle ideeën en toepassingsmogelijkheden naar boven. De groepjes hebben vervolgens in een plenaire afronding de meest aansprekende ideeën gepitcht. Dit leverde de aanwezigen weer nieuwe inspiratie en energie op.

Ons doel is in ieder geval bereikt: laten zien wat de waarde is van Data Science en aangeven hoeveel mogelijkheden Data Science biedt om meer inzicht te krijgen (descriptive), te voorspellen (predictive) en actief te optimaliseren (prescriptive)!

Interesse in wat Data Science voor uw organisatie kan betekenen?

Neem dan contact met ons op!

 

Bram Kranenburg
Bram Kranenburg helpt je graag verder Neem contact op