Orderpick efficiency: komt de kerstman op tijd?

De feestdagen zijn weer in aantocht, dus de drukte in de magazijnen neemt weer toe. Met het oog op de sterke toename van online winkelen, waarbij veel kleine orders besteld worden, is het belangrijk om de orderpick efficiency in het magazijn zo hoog mogelijk te krijgen.

Orderpicken betreft het verzamelen van de orders en dit is een zeer belangrijk onderdeel van de processen in het magazijn:

 • het is het meest arbeidsintensieve proces in een warehouse,
 • de kosten kunnen wel meer dan de helft van de totale warehousing kosten bedragen,
 • het orderpicken heeft direct impact op de tijdigheid en juistheid van de orders en dat is uiteraard zeer belangrijk tijdens de feestdagen.

Orderpick efficiency in kaart

Het begint allemaal met het meten en monitoren van de orderpick efficiency in je eigen magazijn. Het is belangrijk om zicht te hebben op de productiviteit van je warehouse; de tijdsbesteding van de werknemers in je magazijn moet inzichtelijk zijn. Orderpicktijd bij statisch orderverzamelen bestaat uit een aantal onderdelen, zoals:

 • de looptijd tussen de productlocaties,
 • de daadwerkelijke orderpicktijd,
 • de vertraging als gevolg van congestie,
 • het droppen van de orders voor verpakken en transport.

Zodra inzichtelijk is hoeveel tijd aan ieder onderdeel besteed wordt, kan met behulp van monitoring de ontwikkeling van de efficiency in kaart gebracht worden en kun je je efficiency benchmarken ten opzichte van andere spelers in de markt.

Verbeteren orderpick efficiency

Indien je constateert dat je orderpick efficiency ondermaats is, is de volgende stap het zoeken naar verbetermogelijkheden. De orderpick efficiency wordt beïnvloed door veel factoren, dus zijn er veel opties:

 • Inrichting/Layout van je warehouse

De layout van ieder warehouse is uniek en bepaalt mede hoe lang de loopafstanden worden. Indien er mogelijkheden zijn om de inrichting van het magazijn te wijzigen, is het interessant om te onderzoeken wat de impact is van verschillende layouts, niet alleen in oppervlakte, maar ook in de hoogte.

 • Routing methodes in het magazijn

Het bepalen van slimme routes door het magazijn om producten te verzamelen kan veel verbetering opleveren. Door slimme routes te bepalen kan de looptijd geminimaliseerd worden en kan congestie voorkomen worden.

 • Slotting (storage assignments)

De locatie van de producten in je magazijn heeft veel impact op je orderpick efficiency. Er bestaan veel methodes om een goede locatie van de producten in het magazijn te bepalen, vaak wordt er een vaste locatie bepaald op basis van de eigenschappen van een product en van klantorders. Daarentegen bestaan er ook methodes die gebaseerd zijn op ‘chaotic storage’, waarbij de locatie willekeurig bepaald wordt. We gaan dieper in op slotting in het algemeen en ‘chaotic storage’ in blogs die volgen in de komende weken.

 • Order batching

Orders kunnen individueel of in batches verzameld worden. Indien orders slim gecombineerd worden bij het orderpicken, kan veel tijd bespaard worden.

Bij al deze verbetermogelijkheden komt wiskundige optimalisatie zeer goed van pas om de bijbehorende analyses uit te voeren, puzzels op te lossen en scenario’s door te rekenen.

In volgende blogs wijden we verder uit over deze verbetermogelijkheden, o.a. op het gebied van slotting.

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg CQM op LinkedIn!

Dr.ir. Jan van Doremalen

Dr.ir. Jan van Doremalen

Partner