18/06/2018


Als bureau zijn we natuurlijk altijd op zoek naar goede sollicitanten. Maar hoe leuk is het als een 5-VWO’er zichzelf bij CQM meldt voor een snuffelstage? Vorige week was het zover en liep de 16-jarige Tijmen van der Looij drie dagen mee bij CQM.

Twijfels?

In eerste instantie roept een sollicitatie voor een snuffelstage natuurlijk wel wat vragen op. Er moet een begeleider worden gevonden, opdrachten voorbereid en natuurlijk een leuke invulling aan de stageperiode gegeven worden. Uiteraard vinden we het maatschappelijke belang belangrijk en leveren we graag een bijdrage aan de loopbaanoriëntatie van de volgende generatie potentiële data scientists.

Voorbereidingen

Het kennismakingsgesprek met Tijmen was een succes. Hij is gemotiveerd en overweegt serieus data science te gaan studeren. Hij vindt wiskunde leuk maar – naar eigen zeggen – niet perse makkelijk, ook al heeft hij naast wiskunde B ook wiskunde D in zijn pakket. In de stageweek hoopt Tijmen vooral te ontdekken wat data science in de praktijk betekent en te ervaren hoe het is om bij een data science bedrijf te werken.

Voor de stageperiode hebben we daarom twee inhoudelijke opdrachten voorbereid. Bij de één was het taak om te beslissen op welke locaties in Nederland bakkers- en verkooplocaties geopend moesten worden, en vervolgens om een optimale route langs deze winkels te plannen. Een typisch optimalisatieprobleem in de categorie prescriptive analytics. De andere opdracht was gericht op het opstellen van een goede proefopzet en het analyseren van de hieruit voortkomende resultaten. Hier kwam meer statistiek bij kijken. Verder heeft Tijmen tijdens zijn stage een interview gehouden met Jannet van Zante over haar 20 jaar werkervaring bij CQM, een groepsvergadering bijgewoond, een aantal lopende projecten gezien en met verschillende collega’s gesproken.

Helemaal geïntegreerd

Het duurde niet lang voordat Tijmen werd opgenomen in de groep. Hij werkte fanatiek aan de opdrachten en nam actief deel aan de groepsvergadering. Tijmen liep bovendien mee met de lunchwandelingen en doet zelfs mee aan de WK-pool! Wat ons betreft heeft Tijmen alle eigenschappen die nodig zijn om een succesvolle data scientist te worden.

Tijmen’s ervaring

Wat vond Tijmen zelf? Op de laatste stagedag vroegen we hem een stukje te schrijven over hoe hij zijn snuffelstage heeft beleefd. Lees het zelf:

Mijn naam is Tijmen van der Looij. Ik ben een 5-VWO'er aan het Heerbeeck College in Best. Ik moest in het kader van de Toekomstweek bij ons op school een snuffelstage lopen in de eerste week van juni.

Ik heb van deze week drie dagen doorgebracht bij CQM. Mijn interesses liggen vooral in wiskunde en statistiek en na het bezoeken van een open dag van de opleiding Data Science bij de TU Eindhoven, leek een stage zoeken in die richting mij een goed plan om te checken of dit de goede richting was voor mij. Zodoende ben ik uitgekomen bij CQM. Ik heb in deze stageweek een aantal opdrachtjes gekregen, die ook vaak worden uitgedeeld aan bedrijven bij data science lessen, zoals het maken van de optimale route voor een bedrijf dat door het hele land brood bezorgt. Ik vond het hele leuke opdrachten en een hele interessante week waarin ik veel kennis op heb op kunnen doen over de sector en wat een data consultant zoal doet. Ook ben ik er, dankzij deze stage, achter dat dit een goede richting is voor mij voor een vervolgopleiding en ik ben CQM heel dankbaar voor de kans die ze mij hebben gegeven!

 

Fijn Tijmen, jij komt er wel. Succes met je eindexamen volgend jaar en we hopen je over een paar jaar bij CQM terug te zien!

Ook interessant om te lezen:

 

Minou Voortman
Minou Voortman helpt je graag verder Neem contact op