04/06/2019


Acht teams strijden tegen elkaar, thuisteam wint

 

In de nacht van 16 op 17 mei 2019 vond de twaalfde editie van de Nacht van Eindhoven plaats. Voor het eerst dit jaar kon je niet alleen als team inschrijven maar ook individueel. Met de losse inschrijvingen stelde de organisatie dan gelegenheidsteams samen. De teams zijn niet meer gekoppeld aan een studievereniging. Het prijzengeld werd in plaats van over de eerste twee nu over de nummers 1, 2 én 3 verdeeld. Reden genoeg om mee te doen!

 

Data Science in de praktijk

Maar de belangrijkste reden voor de 23 masterstudenten om mee te doen aan de Nacht van Eindhoven is toch wel het kijkje in de keuken van dé Nederlandse data science specialist. De wedstrijd gaat immers over praktijkproblemen van wiskundige consultancy. Het biedt een unieke gelegenheid om te proeven aan het werk op het allerhoogste niveau in het toepassen van data science.

De studenten proberen gedurende de nacht een aantal pittige wiskundige problemen zo goed mogelijk op te lossen. De vraagstukken zijn geïnspireerd op de uitdagende adviespraktijk van CQM. Klein detail: tijdens de nacht is geen internetverbinding toegestaan. De studenten zijn dus wel redelijk op eigen kracht en kunde aangewezen…

Een korte impressie van de opdrachten:

Bierbrouwen

Hoe wordt het lekkerste biertje gebrouwen? Er zijn enorm veel parameters die hier invloed op hebben. Wat zijn de juiste instellingen van het brouwproces zodat het geproduceerde bier de juiste zoet-bitterbalans heeft? Kies op een slimme manier de procesinstellingen (met maximaal 200 experimenten) en maak zo het ultieme biertje.

De beer is los!

Een beer ontwaakt uit zijn winterslaap met enorme honger. Ga op zoek naar zoveel mogelijk voedsel. Maar pas op, jagers liggen op de loer! Door op een slimme manier de beer te bewegen krijg je punten. Uiteindelijk moet de beer weer op de startpositie terechtkomen zonder door de jagers te worden geschoten. Speel het spel op verschillende kaarten: Australië, Nederland en Europa.

Deze ‘race’ hebben we gevisualiseerd. We hebben de beer van alle acht teams laten rondlopen en dit stap voor stap laten zien. Zo bleef het spannend wie uiteindelijk de beste route had gekozen.

Tijd voor ijs

Voorspel de verkoop van ijsjes. Er is een budget van € 100.000 met de mogelijkheid om extra data en expertkennis te kopen. Welke dataset(s) koop je (betere data, meer data, ontbrekende winkels, weersinformatie of expertkennis)? En hoeveel budget hou je over? De oplossingen werden beoordeeld op de correcte voorspelling én het overgebleven budget.

Vaderdag

Help de kinderen in onze dataset met het kiezen van een leuk cadeau voor hun vaders. Niet alleen moet het cadeau leuk zijn voor de vader, de kinderen hebben ook voorkeuren wat te maken/kopen. Door restricties op het aantal cadeaus en conflicterende voorkeuren van de vaders en kinderen blijkt het een lastige puzzel te zijn.

Deze opdracht werd live gerankt; dat betekent dat iedereen kon zien wie tot dan toe de beste oplossing had ingeleverd. Het gonsde op de gangen als er weer een nieuwe beste oplossing was gevonden.

 

Winnaars

Spannend tot de laatste minuut, dat was deze editie van de Nacht van Eindhoven zeker! Met de voorspelling van de ijsverkoop wist team Demos (TU Eindhoven) het verschil te maken en de overwinning met een nipte voorsprong binnen te slepen. Gefeliciteerd Paul van Eekelen, Boy Raaijmakers en Mart Hagedoorn!

   

 

   Op de tweede plek eindigden Thomas Ehrencron, Mike       de Vries en Freek Henstra van team OptiThoryhopti           (Universiteit Utrecht).

 

 

 

En Jochem Raat, Marien Raat en Ruud Verbeek van team Capture the Data (Universiteit Utrecht en TU Delft) gingen met de derde prijs naar huis.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Dank aan alle teams voor jullie deelname en enthousiasme tijdens dé nacht. Wij vonden het wederom geweldig om te organiseren.

 

 

Nacht van Eindhoven 2020?

Ben jij geïnteresseerd om volgend jaar met de Nacht van Eindhoven mee te doen? Lees er alles over op www.nachtvaneindhoven.nl en houd onze Facebook-pagina in de gaten! Voor meer informatie neem je contact op met Tom, Joni of Arno.

 

Gratis koffie

Kun je niet wachten tot volgend jaar om een keertje kennis te komen maken? Dan ben je ook vóór die tijd welkom op de koffie! Maak gerust een afspraak.

 

Ook interessant:

  • Benieuwd naar de winnaars van de afgelopen twaalf (!) edities? Bekijk de Nacht van Eindhoven Wall of Fame.
  • In 2017 hebben we ‘live’ verslag gedaan van de Nacht… Je leest het hier

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op LinkedIn of meld u aan en beheer hier de mailing die u van CQM wilt ontvangen.

Arno van den Eijnden
Arno van den Eijnden helpt je graag verder Neem contact op