Spoiler alert: CQM voorspelt einduitslag Eredivisie

07/04/2020

De Eredivisie: gaat hij wel of niet door? Een vraag die veel voetballiefhebbers bezighoudt. En laten wij die nou net een aantal in ons team hebben. Deze sportieve wiskundigen zijn gaan nadenken, brainstormen en rekenen om vervolgens met dé oplossing voor de KNVB te komen: een algoritme dat de einduitslag van de Eredivisie voorspelt, zelfs als er vanaf nu geen wedstrijd meer gespeeld wordt. Een formule die ons laat weten wie de winnaar gaat zijn. Ennuh, let op, dat is niet dezelfde eindstand als wanneer de KNVB besluit nu de competitie te stoppen!

 

Hervatten of stopzetten competitie

Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat alle sportwedstrijden sinds maart zijn stilgelegd vanwege de maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er moeten echter nog negen complete spelrondes en twee inhaalwedstrijden gespeeld worden. De vraag die ons allen bezighoudt – mits je geïnteresseerd in sport bent – is ‘Gaan die wedstrijden er nog van komen, wordt de Eredivisie uitgespeeld?’. ‘En zo niet, wie eindigt dan op welke positie?’ Eén positie hoger of lager kan zomaar miljoenen aan inkomsten schelen. Vanwege de situatie waarin we ons momenteel bevinden, is niets met zekerheid te zeggen. Er mogen sowieso geen wedstrijden gespeeld worden tot en met 1 juni.

 

De KNVB is druk bezig met het bepalen van diverse scenario’s en ziet nu nog twee opties: de competitie wordt later in het jaar hervat of – de meest impactvolle oplossing – hij wordt stopgezet. Voor het amateurvoetbal is die beslissing al genomen: daar wordt geen enkele wedstrijd meer gespeeld dit jaar. Over het betaalde voetbal twijfelt de KNVB nog.

 

Wiskunde helpt de KNVB

Maar dan zijn daar onze knappe koppen! Het sportieve CQM-team, bestaande uit Marnix Zoutenbier, Monique van den Broek, Britt Mathijsen en Jan Willem Bikker, vinden het maar niets als de competitie niet meer wordt hervat en er op basis van de huidige stand een kampioen wordt bepaald. Dat is oneerlijk, omdat er nog diverse wedstrijden gespeeld dienen te worden, zoals eerder gezegd. Het zou dus incorrect zijn om de huidige stand als eindstand te beschouwen. En als wiskundigen ergens niet tegenkunnen… Kortom: dat kan anders.

 

Daarom zijn we tot de volgende oplossing gekomen. Voor de nog te spelen wedstrijden gebruiken we een algoritme dat rekening houdt met 1. de kracht van de tegenstanders die ieder team nog krijgt en 2. het voordeel van thuis spelen. We houden dus rekening met alle nog te spelen wedstrijden en simuleren met wiskunde wat de uitkomst zou zijn als de Eredivisie gewoon uitgespeeld zou worden.

 

En we kunnen overtuigd zeggen: die eindstand is anders dan de stand wanneer de KNVB nu de beslissing neemt om te stoppen met de competitie! Wat we zien is dat PSV Feyenoord passeert op de ranglijst (waar we als Eindhovens bedrijf trots op zijn!) en de kampioen van dit jaar is… Tromgeroffel… Ajax!!! De combinatie van thuisvoordeel en sterkte van tegenstanders zorgt er voor dat PSV en Ajax op papier een makkelijker programma hebben dan Feyenoord en AZ. Kortom: eerst even rekenen en dan de plaatsen voor Europees voetbal toekennen.

 

Kritische noot

En voor de kritische lezer: we houden hierbij geen rekening met blessures, de vorm van het team, nieuw gras dat eventueel is aangelegd, het Dick Advocaat-effect, het feit dat sommige teams in het verleden typisch meer punten haalden in de laatste wedstrijden dan in de rest van het seizoen, enzovoorts. Maar volgens ons bepalen de twee gekozen factoren wel degelijk heel veel van de daadwerkelijke einduitslag en kan er hiermee veel beter en eerlijker bepaald worden hoe de Eredivisie zou gaan lopen. In een vervolgblog zullen we dieper ingaan op hoe het algoritme werkt en waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt. Dan overtuigen we zelfs de sceptici ;-)

 

Bepaal jouw competitie-uitslag met onze tool

Maar dat is nog niet alles. Ook voor het amateurvoetbal hebben we een tool ontwikkeld waarmee je de einduitslag van jouw competitie kunt berekenen. Het enige dat je hoeft te doen is de gegevens van de gespeelde wedstrijden invoeren. De nog te spelen wedstrijden bepaalt de tool automatisch voor je. Dit geldt in principe voor elke teamsport waar uit en thuis in competitieverband wordt gespeeld*: tennis, volleybal, voetbal, noem maar op. Op die manier kan ook jij bepalen wie de terechte winnaar zou zijn van jouw competitie! Fijn hè, die sportieve wiskundigen…

 

Daarom sluiten we af met twee vragen:

  1. Wil jij vanuit jouw competitie weten wie er eigenlijk zou winnen dit jaar? Check dan hier onze tool en vul je gegevens in. Let op: hij werkt het beste via een desktop.
  2. Ben je benieuwd hoe ons algoritme voor de KNVB werkt en waarom wij geloven dat dit de oplossing is? Houd ons dan in de gaten en lees het in onze volgende blog!

 

En wanneer je gewoon nieuwsgierig bent naar meer achtergrond of vragen hebt, mag je altijd contact opnemen met Marnix Zoutenbier.


* Maar in de huidige versie wordt uitgegaan van de puntentelling van het voetbal: 3 punten bij winst, 1 punt bij gelijk spel, en 0 punten bij verlies.
 

 

Alle links op een rijtje:

 

Fotocredit: Pixabay. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
Drs. Marnix Zoutenbier MTD CIRM

Drs. Marnix Zoutenbier MTD CIRM

Principal Consultant