Voorspelmodel CQM voor verdeling Europese tickets en opbrengsten

24/04/2020

CQM pleit voor de verdeling van Europese plaatsing én gelden op basis van ons voorspelmodel. Toen we het GOAL-algoritme (Game Outcome ALgorithm) ontwikkelden dat de einduitslag van een competitie voorspelt, was het nog onzeker of de Eredivisie zou kunnen worden uitgespeeld. Inmiddels is het definitief dat deze niet wordt hervat. Maar wie gaat er nu Europa in en in welke competitie? En daaropvolgend: hoe moeten de Europese gelden verdeeld worden? Ons voorspelmodel biedt uitkomst. Naast een voorspelling van de einduitslag van de competitie, geeft ons model een kansinschatting van de ranglijst waarop eerlijke keuzes over plaatsing en verdeling van opbrengsten uit Europese toernooien kan worden gebaseerd. Hoe dan? We leggen het uit.

 

Het resterend programma móet een rol spelen

Op basis van de al gespeelde wedstrijden houdt het model van CQM rekening met 1) de kracht van de tegenstanders die ieder team nog krijgt en 2) het voordeel van thuis spelen. We hebben met wiskunde de nog te spelen wedstrijden gesimuleerd en zien dan dat de eindstand anders is dan de huidige tussenstand. De combinatie van thuisvoordeel en sterkte van tegenstanders zorgt ervoor dat PSV en Ajax op papier een makkelijker programma hebben dan Feyenoord en AZ.

In onze aanpak spelen prestaties uit eerdere competitiejaren overigens geen rol. Dat is een principieel punt, want plaatsing van Europees voetbal is altijd gebaseerd op de eindstand van het voorafgaande competitiejaar. Onder normale omstandigheden zou dit dus ook niet het geval zijn. Het is bovendien wiskundig niet nodig om resultaten uit eerdere jaren te gebruiken.

Theoretisch feit is dus dat de huidige tussenstand geen goede afspiegeling is van de werkelijke krachtsverhoudingen. Dit komt sterk tot uiting in het verschil tussen Feyenoord en PSV. PSV heeft nog vijf thuiswedstrijden en speelt weliswaar nog uit tegen AZ, maar dat doet Feyenoord ook. Daarnaast speelt Feyenoord nog thuis tegen Ajax en speelt Feyenoord vaker uit dan thuis. Iets vergelijkbaars geldt voor Ajax en AZ. AZ heeft een lastiger programma dan Ajax.

Kortom, het zou niet eerlijk zijn om keuzes rondom plaatsing en verdeling van opbrengsten uit Europese toernooien te maken op basis van de huidige tussenstand.

 

Kansverdeling ranglijst

Hoe dan wel? De voorspeltool van CQM is gebaseerd op alleen dit seizoen en houdt rekening met het nog te spelen programma. Het bevat de wezenlijke ingrediënten voor een gefundeerdere plaatsing in Europese toernooien. Natuurlijk is het een theoretisch model en geen glazen bol. We weten dus niet welke bizarre ontknopingen zich nog hadden voltrokken en welke topclubs punten hadden verspeeld tegen potentiele degradanten als de Eredivisie wel gewoon had kunnen worden uitgespeeld. Er is dus een onzekerheid rondom de einduitslag. En ook daar hebben we rekening mee gehouden!

Het is immers niet 100% zeker dat Ajax kampioen wordt en dat PSV boven Feyenoord zal eindigen. Maar hoe zeker weten we dat dan wel? We hebben de competitie 25.000 keer uitgespeeld, om rekening te houden met toeval. Elke keer tellen we welk team op welke positie eindigt. Op deze manier berekenen we de kans dat teams op bepaalde posities eindigen in de competitie. Naast de eindstand toont de voorspeltool dus standaard ook de kansverdeling op de 1e plaats in de ranglijst (en op verzoek ook de kans op elke andere positie). Zo zien we bijvoorbeeld dat AZ nog ruim 30% kans heeft om kampioen te worden. Ajax werd ongeveer 17.000 keer kampioen maar AZ eindigde ook zo’n 7.500 keer op de eerste plek. Dat is aanzienlijk en dit zou een rol kunnen spelen in de verdeling van de Europese gelden.

De KNVB staat vandaag voor een lastige beslissing over de Nederlandse profcompetities. Het liefste hadden we natuurlijk allemaal gezien dat het mogelijk was geweest om de competitie uit te spelen. Maar nu dat eenmaal niet zo is, zou een gedegen theoretisch model de meest eerlijke basis zijn voor de plaatsing en verdeling van de opbrengsten uit Europese toernooien.

CQM stelt daarom voor:

  1. De voorspelde eindstand bepaalt wie er (welke) Europese competitie gaat spelen.
  2. De kans dat een club op een Europese positie in de ranglijst staat, bepaalt de verdeling van de gelden.

In dit geval zou Ajax dus direct naar de Champions League gaan, maar omdat AZ nog 30% kans heeft op dit ticket zou een financiële compensatie gerechtvaardigd zijn.

 

Wil jij zelf de eindstand en kansen berekenen van jóuw competitie? Het kan met de GRATIS voorspeltool van CQM!

Onze app is inmiddels uitgebreid met verschillende sporten. Naast de voetbalcompetitie kun je nu ook de einduitslag van hockey, basketbal, honkbal, handbal, korfbal, rugby en waterpolo uitrekenen!

 

Alle links op een rijtje:

Fotocredit: Pixabay. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
Drs. Marnix Zoutenbier MTD CIRM

Drs. Marnix Zoutenbier MTD CIRM

Principal Consultant