De visie van Judith: “Optimalisatie is Overal”

Judith van Rijswick, senior consultant bij CQM, is expert op het gebied van optimalisatie. Ze ziet hiervoor in alles om haar heen kansen en mogelijkheden en ze vindt het belangrijk om deze visie te delen:

“Ik vind het mooi en belangrijk om te kunnen laten zien hoe krachtig optimalisatie is en wat je ermee kan bereiken”. Volgens Judith zijn optimalisatie technieken essentieel bij goede beslissingsondersteuning.

 

Een mooi voorbeeld hiervan is BiedOptimaal, een project waar Judith aan gewerkt heeft bij AgroEnergy. Hierin worden tuinders ondersteund in het biedproces voor de aan- en verkoop van energie op de dagelijkse energiemarkt APX. Op welk moment kun je het beste welke bieding doen? Dit hangt af van veel verschillende factoren en variabelen, die CQM inzichtelijk heeft gemaakt. Met deze inzichten kunnen tuinders vervolgens een goed overwogen, (optimale) beslissing nemen, waarmee ze de warmte- CO2 en elektriciteitsbehoefte van de kas afdekken tegen minimale kosten.

 

Voor een goed resultaat van een project is het volgens Judith cruciaal om direct met de klant samen te werken. Vooral het contact met klantexperts die midden in het proces zitten, is erg waardevol. De combinatie van domeinkennis vanuit de klant en data science expertise van CQM is heel doeltreffend. Experts van de klant weten immers als geen ander de details, mogelijkheden en onmogelijkheden van hun eigen casus, terwijl CQM jarenlange ervaring inbrengt met het wiskundig modelleren van praktijksituaties.

 

Complexe systemen

Sommige systemen zijn zo complex dat ze niet direct geautomatiseerd kunnen worden, en juist dan kan beslissingsondersteuning in de vorm van optimalisatie een belangrijke tool zijn om alsnog tot een goede oplossing te komen. Het is belangrijk om niet met een sterke vereenvoudiging van een probleem te werken, maar juist met een modellering die de kern van het probleem goed weergeeft. De uitdaging zit erin te zoeken naar een modellering die zo goed aansluit dat de uitkomsten in de praktijk bruikbaar zijn.

 

Trend

Judith ziet bovendien een duidelijke trend. Waar vroeger lang niet alles werd geregistreerd, is dat nu totaal anders. Bij veel bedrijven worden tegenwoordig alle mogelijke gegevens bijgehouden en gemonitord; een enorme verbetering ten opzichte van bijvoorbeeld tien jaar geleden. Doordat er nu een continue stroom aan nieuwe data en nieuwe inzichten zijn, zijn bedrijven vaker in staat om ondersteund door CQM snelle en goed doordachte beslissingen te nemen. Mede door deze inhaalslag en vooruitgang geldt volgens Judith dan ook dat “CQM nog nooit zo op z’n plek is geweest als nu”.

Wilt u meer weten over wat optimalisatie voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Lianne van Iersel.


Aanbevolen

  • De visie van CQM op Data Science
  • Andere blogs van CQM lezen? U vindt ze hier
  • Of wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief (max. 4x per jaar)

 

Lianne van Iersel MSc

Lianne van Iersel MSc

Consultant