ED: “CQM past wiskunde toe om inspectie bij spoorwegen te automatiseren”

20/02/2018

20-2-2018

“Computer ziet kapotte rails”

Afgelopen weekend stond een groot artikel in het Eindhovens Dagblad over hoe CQM wiskunde voor haar klanten inzet om praktische problemen op te lossen. Aanleiding voor het interview met Huub van den Broek en Arjen Vestjens was het Inspectation-project waar CQM met behulp van Deep Learning technieken automatische beeldherkenning heeft ontwikkeld voor het VolkerWessels-bedrijf. “Een mooi voorbeeld van wiskunde in dienst van de samenleving.”

 

Marketing Intelligence

Meerwaarde creëren voor bedrijven door wiskunde in te zetten, doet CQM in de logistiek en transportplanning, maar ook bij innovatie en marketing. Customer insights spelen bijvoorbeeld een steeds grotere rol in die laatste tak van sport. Data driven marketing - beslissingen nemen op basis van feiten en niet op onderbuikgevoel - wordt steeds belangrijker. Het marketingbudget is tenslotte maar één keer uit te geven... En een nieuw product kan maar één keer geïntroduceerd worden… Dus is het heel handig om te wéten waar die consument nu op zit te wachten. CQM heeft de kennis en eigen slimme text analytics technieken waarmee we (gratis beschikbare) data kunnen omzetten naar inzichten in de klantbehoefte. En dat spreekt marketeers en product developers natuurlijk wel aan; een product ontwikkelen en op de markt zetten dat precies voldoet aan de wensen van de consument.

 

Artificial Intelligence en Machine Learning

Dat Machine Learning, en meer specifiek Deep Learning, een grote toekomst heeft, staat voor ons vast. De inzet van kunstmatige neurale netwerken (computers) om slimme algoritmes te trainen in het ontdekken van patronen en op deze manier waardevolle informatie te vinden in grote hoeveelheden data, kan onder meer worden toegepast op het gebied van beeldherkenning, spraakherkenning, vertaling en tekstanalyse. En deze kunstmatige netwerken presteren aangetoond vergelijkbaar of zelfs beter dan het menselijk brein. Er zijn talloze voorbeelden te bedenken waarbij dit natuurlijk super goed nieuws is. Zoals in de medische wereld. Bedenk eens wat de positieve gevolgen zouden zijn als we een computer zouden leren aandoeningen (afwijkingen) op röntgenfoto’s te herkennen met een hogere betrouwbaarheid dan een menselijke specialist… 

Tja, en wie wil er nou niet op deze manier met wiskunde een bijdrage aan de samenleving leveren? Bij CQM mogen we daar dagelijks mee bezig zijn! 

 

Klik op afbeelding voor pdf-versie.
(Of lees het volledige artikel in het Eindhovens Dagblad.)

 

Bent u benieuwd naar wat slimme wiskunde voor uw praktijk kan betekenen?

Neem dan contact met ons op, bijvoorbeeld met Arjen Vestjens, wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden!

 

Ook interessant

 
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief.
 
Dr. ir. Arjen Vestjens

Dr. ir. Arjen Vestjens

Managing Partner