20/01/2021


Hoewel het aantal online bestellingen de laatste jaren al gestaag groeide, heeft het coronavirus het digitaal kopen nog een extra boost gegeven. Omzetstijgingen van tientallen procenten zijn voor winkels geen uitzondering. Maar waar moet je nou op letten om de bestelling op tijd én efficiënt je warehouse uit te krijgen? 
 

 

Inhaken op piekperiodes en personeelskrapte

De juiste logistiek binnen een warehouse kan echt het verschil maken. Door dit proces slim in te richten en aan te sturen, kun je de productiviteit, capaciteit en efficiency van de logistiek aanzienlijk verbeteren. Smart Warehousing noemen we dat. Hierbij moet je rekening houden met veel factoren. Zoals de diversiteit in orderpatronen, drukte over de week en piekmomenten in het jaar. Die zorgen namelijk voor een grote fluctuatie in personeelsvraag. Maar hoe zorg je dan, gegeven de personeelskrapte en nieuwe wetgeving (Wet Arbeidsmarkt in Balans), dat je voldoende, maar ook weer niet te veel personeel inzet? En hoe stuur je dat personeel gedurende de dag zo efficiënt mogelijk aan?
 

Bovenstaande maakt het noodzakelijk het warehouse steeds slimmer en flexibeler te maken. Door slimme innovaties kunnen zowel de efficiency als de tijdigheid en leverbetrouwbaarheid aanzienlijk worden verbeterd. Het is hierbij belangrijk om te bepalen op welke KPI’s gestuurd moet worden. Zo kan het in de piekperiode voor Sinterklaas nodig zijn om te sturen op tijdigheid, terwijl het op rustigere momenten in het jaar juist verstandiger is om te sturen op efficiency.


Voorbeelden van smart warehousing

De warehouse innovaties kunnen strategisch, tactisch en operationeel van aard zijn. Enkele voorbeelden van dergelijke innovaties zijn:


Digital Twin

Om het inzicht te vergroten en continu de juiste beslissingen te nemen, levert de ontwikkeling van een Digital Twin een grote toegevoegde waarde. Deze Digital Twin is de digitale kopie van je logistieke systeem en wordt gebruikt om verschillende scenario’s en algoritmes door te rekenen om te laten zien hoe deze scoren op belangrijke KPI’s. Zo kan de Digital Twin helpen bij het bepalen van de optimale procesinrichting, maar kan hij ook helpen in de realtime aansturing van het warehouse.


Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief

Weten hoe je een Smart Warehouse slim inricht? Lees onze blog.

 
Fotocredit: Pixabay.
Monique van den Broek
Monique van den Broek helpt je graag verder Neem contact op