08/03/2021


We schreven er al eerder over: Smart Warehousing. Het is het slim inrichten en aansturen van je logistieke proces. Hierdoor kun je de productiviteit, capaciteit en efficiency van de logistiek aanzienlijk verbeteren. Maar hoe doe je dat nou, je warehouse slim inrichten? Hoe pak je dat aan en welke stappen zet je? Wij werken graag volgens de 4 stappen van Gartner (figuur 1): van descriptive naar diagnostic naar predictive naar prescriptive. In een blogreeks lichten we de stappen toe. In deze blog de eerste stap naar een slim warehouse met de eerste stap: descriptive. Oftewel: inzicht krijgen in je huidige situatie en efficiëntie.


Start met verkrijgen van inzicht in je huidige situatie

Inzicht krijgen in alle processen die in het warehouse plaatsvinden, is noodzakelijk om je warehouse slim in te richten. Hiervoor zijn twee zaken belangrijk:

  1. Analyse en Benchmarking

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de performance van je processen door te kijken naar bijvoorbeeld je productiviteit. Vergelijk de dagen onderling, vergelijk het aantal uren op een dag dat je besteedt aan bijvoorbeeld orderpicken. Trek daar lering uit: waarom zien we grote verschillen hierin? Snappen we deze verschillen in performance, zijn ze te verklaren?

        2. Verbeterpotentie

Denk daarnaast na over de verbeterpotentie. Wat is het maximaal haalbare en is dat altijd te bereiken? Is het tevens gemakkelijk te bereiken en welke stappen zou ik kunnen zetten om dit haalbaar te maken?

 


Figuur 1: vier stappen Gartner. 


Verbeterpotentie van je proces

Om antwoord te kunnen geven op ‘waar zit de verbeterpotentie van je proces’, is input van warehouse experts van je bedrijf cruciaal. Zij werken ten slotte dag in dag uit in het warehouse en kennen de processen door en door. Maar ook met data kun je deze vraag verder onderbouwen. Op basis van realisatiedata (beschikbaar in WMS) bepalen we samen wat de efficiëntie (of productiviteit) is. Vaak bestaan er al week- of dagrapportages waarin dergelijke cijfers beschikbaar zijn, maar de directe data biedt mogelijkheden voor verdere descriptive analytics en inzichten die er tot dan toe niet waren.

Vragen die we hier weer mee beantwoorden zijn: Hoe ziet de efficiëntie er over verschillende doorsnedes uit (bijv. per dag, per uur, per type klant, enz.). Zien we verschillen als we kijken naar de verschillende doorsnedes? Snappen we deze verschillen? Waardoor worden die mogelijk veroorzaakt? Maar ook: wat is de maximale efficiëntie? Wanneer wordt die bereikt? Zou je deze niet altijd kunnen bereiken?


Workshop diverse experts

Vragen die allemaal aan bod komen en het beste behandeld kunnen worden in een workshop met experts uit verschillende delen van het bedrijf. Zo zorg je voor brede kennis, maar ook interactie tussen verschillende disciplines. Het bespreken van de analyses met experts levert direct verdieping op. Zoals: als je typisch een veel hogere productiviteit ziet in de avonduren, dan loont het om uit te zoeken hoe dit komt. Is het omdat de meeste orders ’s avonds geplaatst worden of is er iets anders aan de hand?


Hoe nu verder?

Je hebt nu meer inzicht gekregen in stap 1 van het slim inrichten van je warehouse. Analyse, analyse en nog eens analyseren. In een groot deel van de gevallen zal het uitzoekwerk en het inzicht al zorgen voor een mogelijke verbetering. Het inzicht is in ieder geval cruciaal in de volgende stap, stap 2 ‘Diagnostic’. Centraal hier staat waardoor en in welke mate de efficiëntie wordt beïnvloed. In een volgende blog gaan we op de vervolgstappen in en leggen we je uit hoe een Digital Twin je Smart Warehouse verbetert. Wil je nog een stap verder en stap 3 'predictive' verder uitdiepen? Lees dan deze blog over een kijkje in de toekomst nemen.

Wil je nu al aan de slag met het inzichtelijk maken van je potentie? Meld je aan voor een Quick Scan! Desgewenst helpen we je vervolgens met het nemen van de verschillende stappen die leiden tot een Smart Warehouse, met mooie benefits tot gevolg. Neem hiervoor contact met mij op.

 

Benieuwd naar Smart Warehousing in de praktijk? Check deze cases:


Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief


Fotocredit: Pixabay.
 
Monique van den Broek
Monique van den Broek helpt je graag verder Neem contact op