Smart Warehousing is het slim inrichten en aansturen van je logistieke proces. Hierdoor kun je de productiviteit, capaciteit en efficiency van de logistiek aanzienlijk verbeteren. Hardware (robotisering/mechanisering) is daar onderdeel van. Maar een slimme aansturing met beslissingsondersteunende systemen en operationele software is minstens zo essentieel voor een succesvolle aanpak. Hierin is het cruciaal om door middel van realisatiedata eerst inzicht te krijgen in de logistieke operatie en de belangrijkste drivers. Vervolgens kunnen deze inzichten vertaald worden naar praktische planningsoplossingen en maatwerk algoritmiek. Hierbij gebruiken we technieken binnen Data Science en Artifical Intelligence. 
 

Voor wie is Smart Warehousing interessant?

Natuurlijk is het goed inrichten en verbeteren van de logistieke operatie voor alle bedrijven met een eigen distributiecentrum interessant. Maar Smart Warehousing voegt vooral veel waarde toe aan bedrijven met:

 • Groot aantal verschillende artikelen (SKU’s)
 • Groot volume en hoge omloopsnelheid
 • Groot aantal verschillende orders (en mogelijk dus ook klanten)

Welke resultaten dat zoal oplevert?

 • Verhoog de orderpick productiviteit en efficiency
 • Verhoog de leverbetrouwbaarheid door tijdige en volledige leveringen (OTIF)
 • Verlaag de voorraadniveaus zonder impact op leverbetrouwbaarheid
 • Verbeter de vulgraad van ladingdragers en transport
 • Een efficientere inzet van personeel door betere forecast en planning
 • Verlaag de logistiek en supply chain kosten

 

Hoe maak je een Smart Warehouse?

CQM is expert op het gebied van Smart Warehousing en we hebben ruime ervaring met het slim inrichten en verbeteren van de logistiek. We doen dit globaal met een vier stappenplan. Ieder van de stappen bouwt verder op de vorige stap, maar levert op zichzelf ook al waarde op.

 1. Descriptive – Inzicht in huidige situatie/efficiëntie
 2. Diagnostic – Waardoor en in welke mate wordt efficiëntie beïnvloed?
 3. Predictive – Welke efficiëntie kunnen we dan op een bepaalde dag verwachten?
 4. Prescriptive – Hoe kunnen we deze efficiëntie dan optimaliseren?

Om het inzicht te vergroten en continu de juiste beslissingen te nemen levert de ontwikkeling van een Digital Twin een grote toegevoegde waarde. Deze Digital Twin is de digital copy van je logistieke systeem en gebruiken we om verschillende scenario’s en algoritmes door te rekenen om te laten zien hoe deze scoren op belangrijke KPI’s.

 
Figuur 1 - Vier stappenplan gebaseerd op analytics ladder van Gartner

 

Wil jij ook een Smart Warehouse? 

We kunnen bijvoorbeeld starten met een Quick Scan om snel de potentie inzichtelijk maken. Desgewenst helpen we je vervolgens met nemen van de verschillende stappen die leiden tot een Smart Warehouse, met mooie benefits tot gevolg.

Hierbij verdiepen we ons echt in jouw business. We komen écht binnen, werken samen met experts uit jouw organisatie en maken deel uit van het team. CQM levert geen standaardoplossingen maar uitsluitend maatwerk dat volledig integreert met bestaande systemen en wordt ingericht naar jullie wensen en behoeften. Praktisch en doelgericht zodat we echt waarde creëren in jouw organisatie.

Vrijblijvend kennismaken of meer weten? Neem contact op met Monique


Interessante artikelen over Smart Warehousing:

Monique van den Broek
Monique van den Broek helpt je graag verder Neem contact op