02/09/2020


In samenwerking met Philips Research, Newcastle University én CQM is onlangs een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Periodontology met de titel 'Treatment of periodontitis reduces systemic inflammation in type 2 diabetes'. Het gaat over het in kaart brengen van mechanismen die de link leggen tussen tandvleesontsteking (paradontitis) en diabetes. In deze blog geef ik een korte samenvatting over onze rol en de resultaten die bereikt zijn. Het volledige artikel is hier te lezen. Allereerst: heel gaaf om in zoveel diverse branches werkzaam te zijn

 

Samenwerken aan een klinische studie

Samen met Philips Research en Newcastle University hebben we dus gekeken of er een link is tussen tandvleesontsteking (paradontitis) en diabetes. Hoe tof is dat! Hiervoor hebben we informatie gebruikt van diabeten en non-diabeten die hebben deelgenomen aan een klinische studie. Bijvoorbeeld de informatie uit metingen bij degenen met tandvleesontsteking voorafgaand aan een behandeling en op verschillende momenten hierna.

 

CQM en kennis van tandvlees

Ik hoor je denken: “Maar bij CQM weten jullie toch niets van tandvlees en ontstekingen daaraan?”. Klopt! Onze bijdrage zat 'm in het vertalen van de domeinkennis van het projectteam naar een statistisch model. Het model is onder te verdelen in twee delen. Te beginnen met een klassieke analyse (1), waarbij we met behulp van non-parametrische testen verschillen tussen diabeten en non-diabeten op verschillende aspecten hebben onderzocht, zoals demografische en paradontale. Bij aanvang van de studie is een meting gedaan onder beide groepen op deze aspecten.

 

Hiernaast is tevens een meer vernieuwende analyse (2) gebruikt, waarin verschillende metingen in een Structural Equation Model (SEM) zijn gecombineerd om de effecten van de behandeling in kaart te brengen. Vernieuwend omdat het model nog niet eerder toegepast was in de context van tandvleesontsteking en diabetes.

 

Resultaten in de zorg

Het belangrijkste resultaat uit het toepassen van deze modellen in deze specifieke medische wereld? Dat de behandeling meer effect heeft gehad bij diabeten dan bij non-diabeten. In de eerste groep bleek namelijk dat er een grotere afname van een bepaalde vorm van ontsteking plaatsvond. Een belangrijk inzicht in de zorg voor diabeten! Zo mooi om te zien dat wiskunde en de zorg samenkomen en dat we samen voor verbetering kunnen zorgen.

 

 

SEM biedt nog veel meer voordelen en is in veel vakgebieden toe te passen (en door CQM reeds toegepast). Wil je meer weten over de toegepaste technieken in het artikel, neem dan contact op met mij, Wieke Selten.

 

Fotocredit: Pixabay. 
Wieke Selten
Wieke Selten helpt je graag verder Neem contact op