CQM heeft jarenlange ervaring in de spoorwereld en is bekend met veel verschillende partijen die actief zijn op en rondom het spoor, zoals ProRail, NS, KeyRail en NedTrain. Met een breed scala aan gereedschappen zoals simulatie, optimalisatie, statistische analyses, data-analyses en visualisaties ondersteunt CQM partijen in de spoorwereld bij het oplossen van complexe vraagstukken rond de reizigers, de treinen en de infrastructuur.

 

Infrastructuur - onderhoud, capaciteit, veiligheid en rapportages

CQM ontwikkelt software ten behoeve van visualisaties van de infrastructuur. Deze visualisaties worden dagelijks ingezet bij ProRail voor analyses en optimalisatie op het spoor, zoals het plannen van onderhoud. Een voorbeeld is het routeren van de VideoSchouwTrein, die periodiek alle wissels in Nederland moet inspecteren. Door middel van slimme beeldherkenning is de spoorefficientie vijf keer efficiënter geworden. 

 

Treinen - onderhoudsploegen & evaluatie dienstregeling

CQM doet onderzoek naar de gevolgen van weersomstandigheden zoals sneeuw en herfstbladeren op de vertraging van treinen met simulatie en data-analyse. Daarnaast denkt CQM mee bij het optimaliseren van de inzet van onderhoudsploegen. CQM draagt ook bij aan het verhogen van de veiligheid door scherper te plannen op normen voor afstanden tussen treinen afhankelijk van plantijden, soort treinen en de specifieke infrastructuur.

 

Reizigers - voorspellen aantal reizigers, reizigerstevredenheid

Met behulp van statistische modellen ondersteunt CQM NS bij het voorspellen van het aantal reizigers in de trein. Daarnaast helpt CQM mee bij de ontwikkeling van KPI’s voor reizigerstevredenheid en het bepalen van het daadwerkelijke aantal reizigers in de trein op basis van verschillende databronnen, waaronder de OV-chipkaart data.


Andere vraag op het gebied van het spoor?

Heb je een andere vraag met betrekking tot het spoor? Jannet helpt je graag verder!

Spoor subgebieden

Jannet van Zante
Jannet van Zante helpt je graag verder Neem contact op