25/01/2017


We horen vaak: “Een bedrijf vol wiskundigen, dat moet wel ontzettend saai zijn”. De praktijk bij CQM wijst echter uit dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Hoewel hier 35 wiskundigen werken, zijn er grote verschillen tussen de medewerkers. En dan niet alleen in specifieke wiskundige kennis of domeinkennis, maar ook in waar men nou echt warm voor loopt. Een interview met collega Jan Willem Bikker geeft aan waar zijn hart ligt.

 

Gereedschapskist

Jan Willem vindt zijn uitdaging in het oplossen van complexe problemen, liefst in samenwerking met anderen. Daarvoor gebruikt hij naast zijn goede intelligentie ook een hele grote ‘gereedschapskist’ gevuld met wiskundige technieken. Alles wat Jan Willem tegen komt in boeken en artikelen, alles wat hij hoort op conferenties, maar ook zijn ruime ervaring als adviseur in vele projecten, slaat hij op in zijn gereedschapskist. En dan niet louter als verzamelaar van kennis, maar omdat hij weet dat het zeker nog wel eens van pas kan komen in de praktijk.

 

Toepassingen

Het toepassen van die kennis in de praktijk geeft Jan Willem namelijk de ultieme voldoening. Zijn enthousiasme over een statistische techniek of model komt pas echt tot leven als deze ook gebruikt wordt. Dat doet hij samen met zijn klanten in R&D omgevingen, maar ook helpt hij graag collega’s om vernieuwende statistische technieken toe te passen. Dit wordt ook spontaan bevestigd door een collega: “Toen Jan Willem toevallig bij de koffieautomaat oppikte dat ik in een project een probleem had met toch wel heel weinig data, kwam hij meteen met een oplossing. Sterker nog, voordat ik terug op mijn werkplek was, had ik al een mail met een duidelijke uitleg hoe ik dat moest toepassen.”

 

Vernieuwing

Vernieuwing kun je volgens Jan Willem op meerdere manieren opvatten. Soms betreft het inderdaad een ingewikkelde techniek die hij op de laatste conferentie heeft gehoord. Maar veel vaker gaat het eigenlijk om het toepassen van een simpele en bekende techniek in een geheel nieuw gebied. Dat maakt het werken voor heel verschillende klanten ook zo leuk en zinvol: “In de eindeloze stroom projecten die ik heb gedaan, heb ik zoveel dingen gezien. Het is echt gaaf om iets wat ik geleerd heb over een case-control studie met patiënten in de medische wereld, toe te passen in de spoorwereld.”

 

Vertaalslag

Voor het toepassen van statistische kennis in de praktijk is wel een vertaalslag nodig. Typisch voor statistische modellen is dat deze wetenschappelijk gezien alleen maar geldig zijn als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In de praktijk is dat vaak niet het geval. Een bekende spreuk van de statisticus George Box is: “All models are wrong, but some are useful". Het is volgens Jan Willem dan ook de kunst om het juiste model te vinden. “Je hebt wel officiële aannames, maar het gaat erom hoe het in de praktijk uitpakt”. Een brede ervaring helpt daar natuurlijk enorm bij.
 

Deze blog is geschreven door collega Lieneke van Boxel.


Wilt u contact opnemen met Jan Willem, dat kan.
Via Jan Willem Bikker.

 

Lieneke van Boxel
Lieneke van Boxel helpt je graag verder Neem contact op