03/12/2019


Deel 2 van 2

Twee heel verschillende bedrijven die samen ondernemen. Netwerkeconomie avant la lettre. In deel 1 schreven we over de ontmoeting van EVO-it en CQM. Over hun transportplanningsapplicatie Ritplan die ze al 25 jaar samen ontwikkelen en verkopen. Nu deel 2, over de toekomst van Ritplan en de immer kritische vraag van klanten: wat levert het eigenlijk op?

 

Efficiëntere ritplanning

‘Tien procent besparing op je transportkosten. Misschien wel twaalf. Dit durven we best te zeggen.’ Jan Robroeks, technisch directeur bij EVO-it, is stellig. Hij raakt hiermee een belangrijk onderwerp. Want nog steeds plannen veel eigen vervoerders hun ritten met een stapel bonnetjes of een Excel-spreadsheet, zegt Jan’s vader en directeur van EVO-it Jops Robroeks: ‘Ik had het er met CQM al 25 jaar geleden over. Hoe lang blijven bedrijven nog steeds op die manier plannen? Nou, veel te lang. Heel wonderlijk, want de besparingen op transportkosten zijn reëel en liggen gewoon voor het grijpen. Een efficiëntere ritplanning kan zomaar betekenen dat je jouw ritten niet met vijf, maar met vier auto’s kunt doen. Dan heb je niet alleen een auto, maar ook een chauffeur minder nodig. Zelfs voor een klein bedrijf is de terugverdientijd van Ritplan een paar maanden of meestal binnen een jaar. Stel je voor als je een nog veel grotere vloot hebt.’

 

Complete vloot optimaliseren

Volgens Jops beseffen veel eigen vervoerders niet dat hun transport, waarvan de kosten alsmaar toenemen, veel efficiënter kan: ‘Juist omdat transport niet hun kernactiviteit is. Als het maar bezorgd wordt is het oké. Wij hebben de besparingen bij verschillende projecten doorgerekend. En dat gaat verder dan alleen maar een efficiënte ritplanning. Een voordeel is ook dat er binnen het bedrijf beter wordt nagedacht over de complete flow van het logistieke systeem. Daarnaast worden bijvoorbeeld transportkosten per klant inzichtelijk en krijgt het management strategische informatie die ze voor hun bedrijfsvoering, service of klantbenadering kunnen gebruiken.’

‘De meerwaarde van EVO-it is dat zij veel kennis hebben van eigen vervoer en dat zij al die kennis in Ritplan hebben verpakt’, aldus managing director Arjen Vestjens van CQM. ‘Wij hebben daar als CQM een optimalisatiemodel aan toegevoegd dat, zo bleek tijdens een wedstrijd, by far de beste planningsresultaten oplevert. Bovendien is Ritplan een van de weinige tools waarmee eigen vervoerders hun complete vloot kunnen optimaliseren. Juist door die complete optimalisatie bekijk je veel meer mogelijkheden in de planning en kun je meer besparen. Dus samen zijn wij ervan overtuigd dat we eigen vervoerders de allerbeste oplossing bieden.

 

Talloze extra functionaliteiten

In de loop der jaren is Ritplan over de hele linie verfijnd en uitgebreid met talloze extra functionaliteiten zoals opties voor serviceverlening aan klanten, pickup & delivery planning, communicatie met boordcomputersystemen, een smartphone-app enzovoorts. Hoofd ontwikkeling Ronald Janse van EVO-it en principal consultant Geert Teeuwen van CQM-zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse ontwikkeling van Ritplan.

Geert: ‘Een kleine klantwens kan onder de motorkap grote invloed op je optimalisatiemodel hebben. Daarom denk je voortdurend na hoe je zo’n wens kunt honoreren en implementeren. Ook zoeken we altijd de grenzen van de technologie op. Een belangrijk aspect is ook de perceptie van gebruikers. Een optimale planning kan bijvoorbeeld betekenen dat drie auto’s in dezelfde stad komen. Een menselijke planner zal dit nooit doen. Dus hebben we onze planning ‘logisch’ gemaakt, zodat de gebruiker het accepteert.’

Volgens Ronald komen ook ontwikkelingen uit het beroepsgoederenvervoer naar het eigen vervoer toe: ‘We hebben inmiddels oplossingen voor onder andere een eigen track & trace-systeem en het zetten van een handtekening op een smartphone. Ook zijn we bezig met nieuwe geocoderingstechnieken en parallelle optimalisatie door computerberekeningen op meerdere processoren. En natuurlijk denken we na over klantwensen zoals dock-planning, file-informatie en beladingsoptimalisatie. Maar dit zijn bijzonder complexe processen waar we nog wat tijd voor nodig hebben. Gelukkig hebben we CQM aan onze zijde’, aldus Ronald.

 

Naar de cloud

Eind 2020 gaat Ritplan naar de cloud. ‘Weer een absolute mijlpaal in ons bestaan’, zegt Jan Robroeks. ‘Met een cloud-oplossing hoeven eigen vervoerders zich niet meer bezig te houden met de installatie op hun servers. Alles draait op onze eigen systemen en is altijd van de laatste updates voorzien. Dus ook de regelmatige updates van honderden gigabytes aan wegennetwerken hoeven niet meer door onze klanten te worden geïnstalleerd. Iedereen draait automatisch op de nieuwste versie. De cloud-oplossing is een totaal nieuwe ontsluiting die toekomstbestendig is en volledig schaalbaar op alle platformen. Voor onze klanten betekent het dat zij vanaf elke plek in de wereld hun planning kunnen bekijken en bijsturen. Een enorme stap voorwaarts.’

 

Bijzondere band in IT

De hechte samenwerking tussen EVO-it en CQM in de afgelopen 25 jaar laat zich moeilijk in één woord vangen. Optimaal, harmonieus en oplossingsgericht zijn woorden die de hoofdpersonen noemen. Ook het woord ‘leuk’, omdat beide partijen er plezier in hebben om nieuwe dingen voor hun klanten te bedenken. Maar misschien is het woord ‘bijzonder’ het best van toepassing op de relatie. Het is in de IT-wereld namelijk heel bijzonder dat twee partijen, die verschillend maar niet té verschillend zijn, zo lang en zo succesvol met elkaar ondernemen. EVO-it en CQM doen het en blijven het doen. Met dezelfde afspraken die zij al 25 jaar geleden maakten.

 

Lees ook: EVO-it en CQM: 25 jaar IT-partners in eigen vervoer (deel 1 van 2)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Fotocredit: Pexels

Arjen Vestjens
Arjen Vestjens helpt je graag verder Neem contact op