29/09/2021


Spelenderwijs leren, wie is er niet groot mee geworden en wie vindt het niet nog steeds leuk? Juist, veel mensen houden van spelletjes. Het is daarom niet voor niets dat in onze trainingen regelmatig games voorkomen of een spelelement is toegevoegd. Soms gebruiken we een spel ook in een consultancy traject. Wanneer we willen overtuigen en enthousiasmeren bijvoorbeeld. Omdat we zo van games houden en vrijwel al onze spellen zelf ontwikkelen – en omdat we ook het belang ervan inzien in bij het oplossen van wiskundige problemen – vinden we het tijd deze eens in het zonnetje te zetten. Spelfanaten Marnix, Minou en Esmee vertellen over hun favoriete CQM-games en waarom het zo leuk en leerzaam is om hiermee aan de slag te gaan.


Het doel van games

“Onze games laten onze klanten spelenderwijs met de complexiteit van hun eigen vraagstelling in aanraking komen. Daarnaast geeft het inzicht. Door via een spel met iets complexs als Machine Learning aan de slag te gaan, krijg je veel meer gevoel bij deze Artificial Intelligence techniek. Je ziet welke stappen en processen erbij komen kijken en tegen welke keuzemogelijkheden je aanloopt. Kortom: je leert op een ludieke manier anders te kijken naar wiskunde, vraagstukken en vooral: oplossingen.”, aldus Marnix Zoutenbier, die als Principal Consultant veel trainingen met games organiseert.


Aanbod games

“Het aanbod van games is divers. We spelen regelmatig de “Vertrouw de consultant game”. Je kunt vast wel raden waar dit spel over gaat… De Cooker game is ook een favoriet, waarin je met Machine Learning aan de slag gaat en zelf een algoritme ontwikkelt. Wanneer je binnen je organisatie iets met testen of simulatie wilt gaan doen, hebben we een game die je helpt de basisprincipes te begrijpen. Ook zijn er diverse optimalisatiegames, waarin je in korte tijd met beperkte middelen een productieproces optimaliseert. Zo krijg je meer feeling met wat erbij zo’n proces komt kijken ‘de lessons learned’ blijven echt hangen door de speelse opzet en het plezier dat je als collega’s met elkaar ervaart!”, vult Minou Voortman, Consultant en fan van games, aan.


Maatwerk spellen

“Doordat we de games zelf ontwikkelen, is maatwerk mogelijk. Daarom zijn er diverse games in de optimalisatiehoek. Bijvoorbeeld het spel waarbij je met transportlogistiek aan de slag gaat en je zo snel mogelijk via een zo kort mogelijke route pakketjes van A naar B brengt. Dit kan je uitbreiden naar warehouses en diverse locaties zo goed mogelijk bedienen of naar een schip waarin op de snelst mogelijke manier moet worden in- en uitgeladen. Die games zijn er al, maar voor een specifieke vraag in een andere branche is snel schakelen mogelijk om een op maat spel te ontwikkelen”, vertelt Esmee Bos, Junior Consultant en fanatiek mede-ontwikkelaar van games.


Waarom deelnemen?

Esmee: “Waarom je nou zou deelnemen aan zo’n spel? In eerste instantie is het gewoon leuk natuurlijk. Maar het stimuleert ook echt op een instructieve manier. Als je eerst met een complex onderwerp spelenderwijs aan de slag gaat en je daarna tijdens de training de complexiteit van het onderwerp bespreekt, kan je eerder koppelingen maken. Zaken zijn eenvoudiger te begrijpen na een game. Iets complex wordt heel herkenbaar en inzichtelijk. Alles beklijft beter. Doordat je continu naar het voorbeeld in de game kunt teruggrijpen.”

Marnix: “Games zijn er dus in alle soorten en maten en voor elke doelgroep. Of je nu al veel of weinig kennis hebt van de complexe materie in bijvoorbeeld Data Science projecten, je leert altijd en we horen zelfs van deelnemers van de Advanced Data Science training dat er verrassende elementen in zitten die ze in de praktijk niet direct hadden opgemerkt. Je blik wordt dus verruimd.”

 

De games duren gemiddeld een uur en het is leuker dan een potje Mens-Erger-Je-Niet, wedden?! Alleen de namen doen het al: The Beer Game, The Ants Game, De Spiegels in het Rijksmuseum. Echt, na het spelen van deze games hoop je dat ze ooit op Bol.com te koop zijn. ;-)

Wil je een potje gamen met Minou of Esmee? Neem dan contact met ze op! Wil je daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws van CQM, volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief 



Fotocredit: Google.
Minou Voortman
Minou Voortman helpt je graag verder Neem contact op